Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta vs. Celtic 4:1. Další skvělý večer pro Juliše, naděje Pražanů na postup stále žijí

Sparta porazila Celtic stejným výsledkem jako ve Skotsku. foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Fotbalisté Sparty v Evropské lize porazili Celtic i podruhé 4:1 a vrátili se do hry o postup ze skupiny. O domácím vítězství letenského celku rozhodl dvěma góly Lukáš Juliš, který navázal na hattrick z prvního duelu v Glasgow. Celtic předtím poslal do vedení Odsonne Édouard, na 1:1 pak vyrovnal Dávid Hancko. V závěru za Spartu skóroval ještě Srdjan Plavšič.
  18:15

Sparta po dvou porážkách v české lize nastoupila s několika změnami v sestavě. Vypadli brankář Heča, stoper Lischka a záložník Plavšič. V základu se naopak objevili gólman Nita, Trávník a především uzdravený obránce Hancko, se kterým v tříčlenné obraně nastoupili Pavelka s Plechatým.

Lukáši Julišovi to proti Celticu opět pálilo.
Brankář Florin Nita ze Sparty (vlevo) se raduje se spoluhráči z vítězného...

Domácí měli od začátku navrch, ale jako první se z ojedinělé šance prosadil Celtic. V 15. minutě dostal míč do běhu Édouard, uvolnil se přes Hancka a zamířil přesně k tyči. Sparta poté soupeře zatlačila a slovenský obránce v 26. minutě zaváhání odčinil, když po rohu vyrovnal.

Utkání jste mohli sledovat živě zde

O dvanáct minut později už Sparta vedla. Brankář Bain i obránci Celticu podcenili Dočkalovu přihrávku, ke které se dostal volný Juliš a bez problémů skóroval. Domácí navíc neměli daleko ke třetímu gólu, ale Krejčí mladší v nastavení po Dočkalovu přímém kopu hlavičkoval pouze do tyče.

Liberec vs. Hoffenheim 0:2. Slovan německému favoritovi dlouho odolával, hosté rozhodli v závěru

Po přestávce však Sparta zcela vypadla z role, převahu převzali hosté a nebyli daleko od vyrovnání. V 48. minutě musel Nita vytáhnout skvělý zákrok po Édouardovu přímém kopu. Po hodině hry zase letenský gólman vychytal útočníka Celticu i podruhé, tentokrát po střele zblízka. 

„Po přestávce jsme se sice dostali pod tlak, ale naše obrana fungovala bezpečněji a klidněji. Dovolili jsme jim jen jednu šanci a při té nás za stavu 2:1 podržel Nita,“ řekl trenér Sparty Václav Kotal. „Hráli jsme v bloku a až na tu šanci jsme jim nic nedovolili. Pak nám vyšel brejk a posledních deset minut už se jen dohrávalo,“ přidal Juliš.

Sparta se ve druhém poločase dostala do první šance až v 80. minutě a hned z toho byl třetí gól. Karlsson po brejku našel centrem rozběhnutého Juliše, jenž se z malého vápna nemýlil. Sparťanský útočník navázal na tři týdny starý hattrick z Glasgow, kterým přispěl k výhře 4:1. Tu Pražané po Plavšičově akci v nastavení zopakovali i doma.

„První gól byl těžší než druhý. U prvního jsem byl na zadní tyči a nevěděl jsem, jestli balon jede, nejede, a protlačil jsem to na sílu,“ řekl Juliš. „Po tréninku děláme vždycky centry a druhý gól mi přišel jak tréninkový. David mi to přesně dal a já se jen snažil trefit branku. Po tom prvním gólu jsem ani nepochyboval, že bych to nedal,“ dodal.

Letenským k návratu do boje o postup pomohl i výsledek druhého utkání, v němž Lille remizovalo 1:1 s AC Milán. Spartě tak patří s šesti body třetí místo s minimální ztrátou na první dvě postupové příčky. Na první Lille, na jehož hřišti se představí za týden, ztrácí dva body. Za druhým AC Milán zaostávají Pražané o bod. Celtic je s jedním bodem poslední.

Základní skupina Evropské ligy

Sparta Praha - Celtic Glasgow 4:1 (2:1)

Branky: 38. a 80. Juliš, 27. Hancko, 90.+4 Plavšič - 15. Édouard. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Schaal (všichni Něm.). ŽK: Vindheim, Krejčí II, Souček (všichni Sparta). Bez diváků.

Sparta: Nita - Plechatý, Pavelka, Hancko (67. Souček) - Vindheim, Trávník (76. Krejčí I), Dočkal, Krejčí II, Hanousek - Juliš (86. Minčev), Karlsson (86. Plavšič). Trenér: Kotal.

Celtic: Bain - Elhamed, Jullien, Ajer, Laxalt - Christie, Brown (66. Rogic), Ntcham, McGregor, Elyounoussi - Édouard (82. Klimala). Trenér: Lennon.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...