130 let

Střelec první branky Altidore. | foto: ČTK

Španělé poprvé narazili, překvapivě prohráli s USA

Sport
  •   22:25aktualizováno  22:46
JOHANESBURG - Tak tohle je pořádný fotbalový šok! Rekordně dlouho neporažený celek Španělska prohrál dnes v semifinále Poháru konfederací se Spojenými státy americkými 0:2.

Úřadující mistři Evropy neprohráli předchozích 35 zápasů, dnes je však výběr USA přehrál. Jejich soupeř vsadil na precizní obranu a vysokou produktivitu v zakončení. Ze dvou šancí dal dva góly a postupuje do finále, kde narazí na lepšího z dvojice Brazílie - JAR.

USA - Španělsko

Američané zužitkovali dva protiútoky, které přesně zakončili Jozy Altidore a Clint Dempsey.

Američané přitom do vyřazovacích bojů postoupili až na poslední chvíli, poté co po jasných porážkách s Itálií a Brazílií vyhráli 3:0 nad Egyptem. V semifinále pak byli proti Španělsku jasným outsiderem, vždyť se svým soupeřem v historii vždy prohráli.

Hráči z Pyrenejského poloostrova navíc měli šanci vytvořit nový rekord v neporazitelnosti. Stejně jako Brazílie v 90. letech neprohráli 35 zápasů v řadě, z toho posledních 15 pokaždé vyhráli, což je rovněž světové maximum.

Jenže Američané se na Španěly dobře takticky připravili. Zahustili střed pole, a přestože měli Evropané míč mnohem častěji na kopačkách, nedokázali si vytvářet šance. Naopak Američané dali gól hned z první střely na branku.

Útočník Altidore v 27. minutě zužitkoval své zkušenosti z působení ve španělské lize, tělem si odstavil klubového spoluhráče z Villarrealu Joana Capdevilu a prostřelil brankáře Ikera Casillase.

Poté se Američané ještě více zatáhli do obrany a španělské dobývání branky bylo ještě bezradnější. Po změně stran sice svěřenci trenéra Vincenta Del Bosqueho zvýšili aktivitu a vytvořili si chvílemi drtivý tlak, ale k vyrovnání to nevedlo. To Američané dali soupeři další lekci z produktivity v 74. minutě. Na konci rychlého protiútoku byl Dempsey, který si počkal na odražený míč a pohotově poslal míč do odkryté branky.

V závěru byl sice za tvrdý skluz zepředu přísně vyloučen záložník Michael Bradley, ale na vítězství Američanů to již nic nezměnilo. Senzačně tak postoupili do nedělního finále, ve kterém se střetnou s vítězem čtvrtečního duelu mezi Brazílií a JAR.

Španělsko - USA 0:2 (0:1)
Branky: 27. Altidore, 74. Dempsey. Rozhodčí: Larrionda (Urug.). ČK: 87. Bradley (USA).

Autor: Lidovky.cz