130 let
Sparta - Jablonec (Kweuke).

Sparta - Jablonec (Kweuke). | foto: ČTK

Sparta v dramatickém závěru uhájila výhru nad Jabloncem

Sport
  •   21:35aktualizováno  22:37
PRAHA - Sparťanští fotbalisté v závěrečném utkání druhého kola první ligy porazili Jablonec 2:1 a mají stále plný počet bodů. Domácí vedli po gólech Kweukeho a Matějovského, které připravil Sionko, hosté snížili ještě před přestávkou gólem Lafaty. Severočeši se navzdory absencím v sestavě v druhém poločase zlepšili, ale na nerozhodný výsledek to nestačilo.

Sparta začala zápas loňských medailistů ligové soutěže ve velkém stylu a už v prvních sto vteřinách mohl mít Kweuke na svém kontě dva gólové zásahy: poprvé jeho dělovku z dálky vytáhnul Špit, podruhé hlavou jen těsně minul.

Ohlasy trenérů

Hašek (Sparta): "Lituju, že jsme nedokázali zápas rozhodnout dříve, šancí jsme na to měli dost. Po půlhodině hry se začal měnit poměr vyhraných soubojů, které jsme do té doby jasně vyhrávali. My jsme ale po pauze po nějaké době znovu začali působit živěji a mohli znovu zvýšit skóre. Je jen naše chyba, že se to nepodařilo."

Komňacký (Jablonec): "Po pětadvaceti minutách jsem měl strach, aby nedošlo na toho bůra, ke kterému vyzývali domácí fanoušci. Pro nás bylo dobře, že Sparta nakonec využila jen dvě šance a my se rychlým gólem vrátili to hry. Pak už byl průběh vyrovnanější, i když v druhém poločase jsem museli hrát už více vabank a přicházely další domácí možnosti."

Domácí v chladném podvečeru měli hru pevně ve svých rukou a Severočeši jen stěží dokázali překročit půlící čáru. Když se jim to ale povedlo, posílali nebezpečné centry do šestnáctky.

Obr na hrotu sparťanské útočné vozby Jablonec nakonec přece jen zaskočil, když dorážel v 11. minutě do prázdné branky po skvělém uvolnění od Sionka, který si předtím stačil patičkou obhodit Beneše. Sionko byl motorem většiny letenských akcí a ve 30. minutě znovu přihrával na gól, tentokrát Matějovskému.

Hosté pak zvýšili svoji ofenzivní snahu. Už po třech minutách udělali sparťané chybu v rozehrávce a nenápadný centr do shluku usměrnil do sítě všudybyl Lafata a zdramatizoval utkání. Sionko mohl ještě před přestávkou svoje výborné představení přetavit ve třetí gól domácího týmu a po změně stran to chvíli vypadalo, že toho bude hořce litovat.

Křišťálová lupa 2011

Jablonec měl totiž vstup do druhé půle lepší, ale neproměnil žádnou příležitost. Nevedlo se ani domácím. Největší šance na pojištění náskoku propásli v poslední pětiminutovce Vacek a Kadlec, za hosty nedokázal vyrovnat Lafata. Sparta tak opět vyhrála a po dvou kolech je v tabulce druhá o skóre za Hradcem Králové.

Fotbalová Gambrinus liga - 2. kolo:

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:1 (2:1) Branky: 11. Kweuke, 30. Matějovský - 34. Lafata. Rozhodčí: Královec - Gallo, Marek. ŽK: Hušek - Loučka, Lafata, Beneš. Diváci: 9913.

Sestavy: Sparta: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko (86. Kadlec), Matějovský, Vacek, Juhar (67. Podaný) - Kweuke. Trenér: Chovanec.

Jablonec: Špit - Štochl, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic (79. Třešňák), Loučka, Vaněk, Piták, Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.

Autor: ČTK