Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Opět se Staňkem. Trpišovský před AC Milán o nové Slavii a obdivu k Giroudovi

Sport

  20:11
Když vstoupil na trávník na San Siru, rozhlédl se nostalgicky po tribunách obřího stadionu. Právě AC Milán tuze rád sledoval v televizi na konci 80. let během zlaté éry Rossoneri. „Pro mě i pro Slavii jsou takové zápasy svátek,“ povídal kouč Jindřich Trpišovský před čtvrtečním úvodním osmifinále Evropské ligy.

Dvě derby během pěti dnů mají v nohách fotbalisté Slavie. Teď je čeká další velký zápas. Na velkolepém San Siru. Betonovém kolosu pro 80 tisíc diváků. Ještě v pondělí tady Inter Milán zdolal 2:1 FC Janov, teď už se ale kulisy převlékly do červenočerné. A italštinu zpestřují česká slovíčka.

Jen obránce David Zima, jenž strávil dva a půl roku v AC Turín, klábosí s italskými novináři v jejich řeči. A jak!

„Až pojedu na dovolenou do Itálie, vezmu si Davida s sebou,“ pousmál se Trpišovský.

ONLINE:

AC Milán – Slavia

podrobná reportáž ve čtvrtek od 21:00

Trenére, o sestavě už máte jasno?
Téměř. Máme náročný program. Třeba Mojma Chytil odehrál obě derby a v neděli nás čeká další důležitý zápas proti Teplicím. Ale víme, jak AC hraje, a podle toho zvolíme tu nejlepší možnou sestavu a způsob hry. Čeká nás jiný ofenzivní styl, než na jaký jsme zvyklí. Hráči, na které jen tak nenarazíte. Třeba takový Leao! Snad to AC Milán co nejvíc ztížíme. Budeme chtít navázat na naše poslední výkony v defenzivě, kdy jsme ve čtyřech zápasech dostali tři góly. A to v jednom utkání v poháru proti Spartě.

Prozradíte, zda bude chytat opět Jindřich Staněk?
Ano, byli jsme s Jindrou spokojení a potřebujeme, aby se sehrál s týmem. A ještě vám jako bonus odtajním jedno jméno. Tomáš Vlček si po prvním derby v základní sestavě zkusí i zápas na San Siru.

Co se vám vlastně vybaví, když se řekne AC Milán?
Klub, na kterém jsem vyrůstal. V totalitním režimu jsme byli doma zavření, nemohli vycestovat. Ale Milán byl tak dominantní, že ho vysílali v televizi. Gullit, Donadoni, Baresi, Costacurta, Maldini... Tradice tady je obrovská. Pro mě i pro Slavii je svátek, že si proti AC můžeme zahrát. A stadion je unikátní. Miluju velké stadiony. Vážím si toho, že je můžu navštívit. Takže když dostaneme kluby jako Barcelona, Chelsea, Dortmund, teď AC Milán, je to pro mě osobně skvělý dárek.

David Zima v rozhovoru pro italská média

Na milánském stadionu hraje AC i Inter, umíte si představit, že byste se dělili o stadion se Spartou?
Nevím, jak by to v Praze fungovalo. Upřímně jsem rád, že máme domov ve Vršovicích a nemusíme se s nikým dělit.

Do Itálie se chystá 4500 fanoušků Slavie, vyprodali celý sektor.
Návštěvy fanoušků, kteří za námi cestují, jsou výjimečné. Do Říma jich za námi dorazil podobný počet. Jsem rád, že se mohou podívat na takové stadiony a vidět nás proti velkoklubům. Na San Siru už jsme hráli a máme radost, že jsme zpět. Snad nabídneme podobnou podívanou a odvahu jako před skoro pěti lety.

Září 2019, Remíza 1:1 s Interem Milán.
Náš první zápas v Lize mistrů, dobře si ho pamatuji. Podali jsme dobrý výkon fotbalově, mentálně i běžecky. Škoda jen toho inkasovaného gólu v závěru. AC bude podobně kvalitní soupeř, doma je silný.

V čem je nejsilnější?
Mají skvělou ofenzivu. Leao a Hernandéz patří na levé straně ke světové extratřídě, v pokutovém území číhá Giroud. A když se soustředíte na tyhle kluky, vyplavou vám z druhé vlny další. Líbí se mi třeba středoví hráči Reijnders či Bennacer. Musíme být spolehliví v defenzivě, dobře se zajišťovat, minimalizovat jejich kombinaci. A zároveň se snažit hrát aktivně, být na míči, nedostat se pod tlak. Zaujalo mě i to, jak jsou silní v rozehrávce od brankáře Maignana, který je schopný dát míč na šedesát sedmdesát metrů. V posledních třech sezonách v Miláně má tři asistence.

Jindřich Staněk

Je nějaký hráč AC, který nechcete, aby proti vám nastoupil?
Víte, já mám radost, když proti nám vyběhnou největší hvězdy soupeře. Naopak řeknu jedno jméno, který bych velmi rád na hřišti viděl. Olivier Giroud. Obrovská postava světového fotbalu, opakovaně hraje velká finále všelijakých soutěží, rozený vítěz. Už jsem měl čest se s ním potkat, když hrál za Chelsea, teď znova.

V osmifinále Evropské ligy. Jak vám to zní?
Mám z našeho týmu radost. Sedmým rokem hraje pravidelně evropské poháry, přestože došlo k obměně kádru. Hodně kluků zažívá Evropu poprvé, snažíme se na ně převést potřebnou mentalitu, s niž jsme byli úspěšní. A daří se to. Vyhráli jsme skupinu Evropské ligy, máme nového majitele, stavíme novější tým. Na podzim řada hráčů sbírala zkušenosti. Teď bych rád, aby bylo vidět, že jsme se někam posunuli.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...