Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Trenér reprezenace Šilhavý: Belgie a Wales jsou silní soupeři, ale věřím, že v baráži chybět nebudeme

Trenér České republiky Jaroslav Šilhavý. foto: ČTK

Praha - Belgii, jednoho ze soupeřů v boji o Katar, označil nejen za favorita kvalifikační skupiny, ale vůbec celého šampionátu. „Bude to pro nás velmi těžký soupeř, ale věřím, že v baráži chybět nebudeme,“ prohlásil Jaroslav Šilhavý, trenér národního týmu.
  21:11

Během dvou let už reprezentaci dovedl na Euro i mezi elitu v Lize národů. Za největší výzvou, postupem na mistrovství světa, se však národní tým pod vedením Šilhavého a spol. vydá až v březnu, kdy odstartuje kvalifikace.

Česku do ní v pondělí vedle Belgie nalosovali také Wales, Bělorusko a Estonsko. 

Rozezlený kouč Jaroslav Šilhavý.
Zleva Alex Král a trenér Jaroslav Šilhavý se radují po vítězném zápase.

„Věřím tomu, že se o druhé místo, které znamená baráž, popereme. Wales je také silné mužstvo, hrálo velmi dobře v Lize národů, rovněž vyhrálo svou skupinu. A nepodceňujeme ani Estonsko a Bělorusko, byť věřím, že máme dostatečně silný tým na to, abychom to s nimi zvládli,“ uvedl Šilhavý.

„Postup je jednoznačný sportovní cíl,“ doplnil trenéra šéf fotbalové asociace Martin Malík. „V poslední době se nám dařilo narážet na skoro stále stejné soupeře, takže jsem rád, že je to tentokrát trochu jinak.“

„Je tam absolutní špička v podobě Belgie a silný a atraktivní soupeř je i Wales. Domnívám se však, že nám tahle skupina dává slušné šance, abychom se o baráž a mistrovství světa porvali,“ řekl Malík.

Vízek: Slavia byla v derby jinde. Je tak dobrá, až začal Kolář v brance dělat chyby z nudy

Mistrovství světa je pro reprezentaci samostatného Česka takřka nedostižnou metou. Postup slavil národní tým pouze jednou – v roce 2006 za trenéra Karla Brücknera, kterému tehdy současný kouč Šilhavý asistoval. 

Nyní si – stejně jako vedení fotbalové asociace – oddechl, že se Česka netýkají dlouhé přesuny a cestování. Hrozily například Kazachstán či Ázerbájdžán.„Jsme rádi, že jsme se tomu vyhnuli,“ shodli se Šilhavý s Malíkem.

Kvalifikace o světový šampionát se bude hrát v průběhu příštího kalendářního roku. Protože jsou Češi v pětičlenné skupině, budou mít i dva volné termíny, které vyplní přípravnými zápasy.

„Doufáme, že se nám pro ně podaří zajistit co nejatraktivnější soupeře,“ poznamenal Malík. Případná baráž o šampionát by se měla uskutečnit v březnu 2022, tedy půl roku před startem samotného turnaje.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!