130 let

Fanoušci Dinama Záhřeb se 2. října odpoledne na Staroměstském náměstí opět poprali s policií. Podle očitých svědků byli tři až čtyři fotbaloví fanoušci zraněni. Vzduchem létaly lahve. Několik příznivců chorvatského klubu policie zatkla. | foto: ČTK

V Praze je klid, nápor polských rowdies se čeká až zítra

Sport
  •   17:46
PRAHA - Jejich pověst je předchází - hulváti, co se přijeli poprat. Takové mínění panuje ve světě o polských fotbalových hooligans. Tento postoj sdílí i česká policie, proto už dnes začaly v Praze přímo policejní manévry.

Polští fanoušci se do Prahy na Letnou chystají kvůli zítřejšímu zápasu Česká republika - Polsko. Již v průběhu dnešního dne se do Prahy chystají skupinky fanoušků hostujícího klubu. V tuto chvíli je na území Prahy již několik autobusů s těmito fanoušky, kteří však nepatří do tzv. tvrdého jádra. Policisté jejich pohyb v metropoli monitorují, zatím v souvislosti s jejich pobytem nemuseli policisté řešit žádný konflikt ani narušení veřejného pořádku. Podle dosavadních informací další "bezproblémoví" fanoušci dorazí do Prahy během dnešního večera dále během zítřejšího dne. "Problém může nastat až zítra, očekáváme, že spousta fanoušků už totiž nedostane lístek na utkání. Možná pak budou agresívní," řekla mluvčí pražské policie Andera Zoulová.

"Provádíme kontroly, zaměřujeme se na vytypované rizikové fans, které bychom velmi rádi nepustili vůbec do Prahy," řekl dnes ředitel pražských policistů Martin Červíček. Uvedl, že v pohotovosti jsou všichni pražští policisté. "V současné době máme jenom v Praze k dispozici 1000 policistů," dodal s tím, že bezpečnostní opatření probíhají i v jiných regionech, kde se na nich podílí cizinecká a železniční policie.

Podle předběžných informací policie se do Česka chystá na čtyři tisíce polských fanoušků. Polská strana ale dostala jen 2500 lístků a­v­den zápasu se z bezpečnostních důvodů vstupenky prodávat nebudou. Mezinárodní fotbalová federace FIFA totiž považuje utkání za rizikové, a tak předprodej na stadionu Sparty skončí už dnes v šest hodin večer. Polští fanoušci jsou proslulí bitkami ve městech a na stadionech na území Polska i v zahraničí.

Autor: Michaela Poláková