130 let
Fotbalisté Estudiantes slaví s trofejí.

Fotbalisté Estudiantes slaví s trofejí. | foto: ČTK

Verón dotáhl Estudiantes k triumfu po skoro čtyřiceti letech

Sport
  •   14:42
LA PLATA - Po květnovém finále Ligy mistrů se všechny světové deníky předháněly v chvaozpěvech na skvělé tažení Guardiolovi party. Triumufu si všimli dokonce i v USA, kde fotbalu stále říkají soccer. V Jižní Americe v noci ze středy na čtvrtek vyvrcholila soutěž, která svou prestiží šlape milionářské Champions league na paty. Bez velkého zájmu médií mimo Americký kontinent.

Přitom ani při Copa Libertadores není nouze o velké fotbalové příběhy. Jeden z nich byl sepsán právě letos.

Copa Libertadores

  • dějiny sahají do roku 1960, prestiží se dá přirovnat k Lize mistrů

  • utkává se v ní 38 týmů z Jižní Ameriky (od roku 98 i z Mexika)

  • po pěti týmech dodává Argenitna a Brazílie, ostatní státy 3 celky

  • nejprve se hraje jedno předkolo, 32 týmů se poté utká v osmi skupinách, dva týmy z každé skupiny postupují do vyřazovacích bojů, které se hrají (včeteně finále) na dva zápasy

  • vítěz se se stane vyslancem Jižní Ameriky na Mistrovství světa klubů, které pořádá na konci kalendářního roku FIFA

  • Skoro čtyřicet let uplynulo od chvíle, kdy fotbalisté Estudiantes de La Plata naposledy zvedli nad hlavu Pohár osvoboditelů, nejcennější klubovou trofej Jižní Ameriky, čekání ukončila až parta kolem Juana Veróna. Trofej poznala svého staronového majitele po finálové odvetě na hřišti brazilského Cruzeira, kterou argentinský celek vyhrál 2:1.

    Favorizovaní domácí v základní skupině zvítězili 3:0 a během celé soutěže na svém stadionu Mineirao v Belo Horizonte vyhráli všech šest utkání. Z Argentiny si přivezli nadějnou bezbrankovou remízu. Navíc se radovalo 65 tisícovek domácích diváků z vedení zásluhou Henriqueho v 52. minutě utkání. Hosté však okamžitě srovnali zásluhou Gastóna Fernándeze a po další čtvrt hodině rozhodl hlavou Mauro Boselli.

    Vítězné chvíle zažívala také největší hvězda týmu a bývalý hráč Manchesteru United, či Lazia Řím Juan Sebastian Verón, který se přesně zahraným rohem zasloužil o rozhodující branku. Jeho otec zažil v dresu Estudiantes zlaté období 1968 – 70, kdy argentinský celek získal trofej třikrát. "Jen ať to fanoušci oslaví, vyhráli jsme to pro ně," nechal se slyšet dojatý Verón. Oslavy fotbalových fanoušků jsou v Jižní Americe pověstné svou divokostí. "Myslím, že všichni hráči by si zasloužili postavit sochu," vysekl poklonu svým svěřencům trenér Alex Sabella.

    Sestřih utkání

    Estudiantes se výhrou čtvrtého titulu zařadil mezi nejúspěšnějšími kluby této soutěže. Sedmkrát získal Pohár osvoboditelů argentinský Independiente, šestkrát Boca Juniors a pětkrát uruguayský Peňarol Montevideo. Soutěž lze směle nazvat obdobou Ligy mistrů. Hraje se i podobným formátem a oba vítězové se na konci kalendářního roku roku potkají při klubovém mistrovství světa.

    Autor: Michal Šroubek