130 let

Libor Kozák střílí branku. | foto: www.youtube.com, ČTK

Doporučujeme

VIDEO: Válka hvězdných talentů. Kdo bude českým králem střelců?

Sport
  •   19:00
PRAHA - Jeden válí v německé Bundeslize a se svým Kaiserslauternem bojuje o záchranu v nejvyšší soutěži na západ od našich hranic. Druhý si podmaňuje hlavní město Itálie a svými góly pomáhá Laziu v boji o italský titul. Přesto Jana Morávka a Libora Kozáka i něco spojuje. Přetahují se o korunu krále českých střelců ve vyspělých evropských ligách.

Ano, Milan Baroš v dresu Galatasaray Istanbul má na svém kontě sedm branek, ovšem i podle FIFA nepatří turecká liga mezi top ligy Evropy. V soutěži o Zlatou kopačku se trefy z turecké superligy násobí koeficientem 1,5, zatímco góly z Itálie, Francie, Německa, Španělska a Anglie se násobí dvakrát.

Co z toho vyplývá? Baroš je na čísle 10,5. Ovšem je hodně, hodně těsně pronásledován duem dvou českých mladíků a reprezentantů do jedenadvaceti let - "Němcem" v dresu Kaiserslauternu Janem Morávkem a "Italem" Liborem Kozákem, snajprem Lazia Řím. Oba mají na svém kontě pět branek (10 bodů).

GÓL JANA MORÁVKA DO SÍTĚ DORTMUNDU

Oba čeští mladíci tak poněkud nečekaně bojují o pozici nejlepšího českého střelce v TOP zahraničních evropských ligách. Svými góly navíc pomáhají v bodových dostizích svých týmů. Vždyť Morávek v sobotu svou parádní trefou zařídil Kaiserslauternu remízu s lídrem německé ligy Dortmundem 1:1.

GÓL LIBORA KOZÁKA DO SÍTĚ BRESCIE

"Moc mě těší, že můj gól pomohl týmu k bodu. Může nám v boji o záchranu hodně pomoc," připomněl Morávek skromně pro ČTK nejprve fakt, že Kaiserslautern je momentálně na první sestupové pozici, se stejným bodovým účtem jako první celek nad pásmem pádu do 2. ligy.

KDO JE KDO

JAN MORÁVEK
Věk:
21
Klub: Kaiserslautern (hostování ze Schalke)
Předešlé kluby: Schalke, Bohemians 1905
Bilance: 19 (14x v základu)/5 branek, na jeden gól potřebuje 252 minut.
Postavení týmu v tabulce: 16., stejný počet jako 15. Wolfsburg na první nesestupové pozici.

LIBOR KOZÁK
Věk:
21 let
Klub: Lazio Řím
Předešlé kluby: Brescia, Opava
Bilance: 12 zápasů (4x v základu)/ 5 branek. Na jeden gól potřebuje 100 minut
Postavení týmu v tabulce: Lazio dlouho vedlo italskou Serii A, momentálně je třetí, sedm bodů za vedoucím AC Milán.

"Tu branku stavím asi nejvýš. Všechno se tam ideálně sešlo a musím říct, že jsem se na tu branku pak podíval docela rád a několikrát," řekl už směrem ke krásnému gólovému momentu. "Chvílemi se ocitám až na hrotu útoku. Těžím z toho, že se soupeři soustředí třeba na klasického útočníka Lakiče, a já tak mám docela prostor pro zakončení," dodal Morávek.

V neděli se nenechal zahanbit ani Kozák. Jedenadvacetiletý urostlý střelec také sází jeden důležitý gól za druhým - vždyť dvě jeho trefy z pěti měly punc vítězného gólu. Naposledy "pouze" jistil krásnou hlavičkou vítězství 2:0 na hřišti Brescie, kde loni hostoval. "Dnes jsme do toho dali všechno. To chceme v každém zápase, protože náš cíl je zůstat v tabulce na předních příčkách," nechtěl ani on přijímat přehnané ovace.

Těm se ale stejně neubránil, v posledních čtyřech duelech nastoupil vždy v základu, na jeden gól mu stačí v průměru 100 minut. Svou vycházející hvězdičku pochválil i kouč momentálně třetího celku Serie A Edy Reja. "Začíná být pro náš tým velmi důležitý. Velmi dobře drží míč a tím zvyšuje útočnou sílu celého týmu," řekl spokojený trenér.

Forma obou talentů je i příslibem pro kouče lvíčat Jakuba Dovalila, červnové ME se totiž kvapem blíží a čeští fotbalisté na něj pocestují minimálně s medailovými ambicemi. Kdo si přiveze na kemp před EURO pomyslnou trofej o nejlepšího českého kanonýra v Evropě?

Autor: Antonín Vavrda