130 let

Plzeňský útočník Tomáš Chorý proměňuje pokutový kop v zápase s Barcelonou. | foto: Petr Eret, MAFRA

Fotbalisté Plzně na závěr hlavní fáze Ligy mistrů podlehli Barceloně 2:4 a ve skupině C prohráli i šesté utkání

Sport
  •   22:51aktualizováno  22:59
Plzeňští fotbalisté prohráli i šestý zápas v základní skupině, ale hrozbu, že se stanou nejhorším týmem v historii Ligy mistrů, proti Barceloně odvrátili. I díky dvěma gólům útočníka Tomáše Chorého zakončili své letošní účinkování na evropské cestě přijatelnou porážkou 2:4.

Dva góly, dvakrát nastřelená tyč a další slibné příležitosti. Viktoria v závěrečném vystoupení v základní skupině Champions League bavila a potěšila vděčné fanoušky, byť na soupeře ani tentokrát neměla.

Dvakrát se díky Chorému dotáhla na rozdíl jedné branky, ale soupeř vzápětí kontroval.

Plzeň se v žádném ze šesti utkání v letošním ročníku nepřiblížila ani remíze, ale minule doma vyhrála poločas nad Bayernem 2:0 a s Barcelonou si zase hodně zaútočila a předvedla důstojný výkon.

Tabulka skupiny C

Tým Z V R P S B
1. Bayern Mnichov 6 6 0 0 18:2 18
2. Inter Milán 6 3 1 2 10:7 10
3. FC Barcelona 6 2 1 3 12:12 7
4. Plzeň 6 0 0 6 5:24 0

Viktoria už před závěrečným zápasem věděla, že v základní skupině skončí poslední. Jejím cílem bylo uhrát aspoň bod a nebýt nejhorším týmem v historii Ligy mistrů. Na dálku o to soupeřila s Rangers.

Po šesti zápasech Plzeň nula bodů a skóre 5:24. Rangers podlehli na Ajaxu 1:3 a zakončil podzim v Lize mistrů se skóre 2:22.

I Barcelona patří mezi zklamané. Z Ligy mistrů se na jaro přesune jen do Evropské ligy, na jejím třetím místě ve skupině za Bayernem Mnichov a Interem Milán nemohl duel v Plzni nic změnit.

Ač trenér Xavi, její někdejší vynikající záložník, proti obvyklé ligové sestavě nasadil spíš náhradníky, poslal do hry nesmírně silné mužstvo. Prvních dvacet minut hosté nepůjčili soupeři míč. Byli pohybově mrštní, technicky zdatní a vůbec jim nevadilo, že v průměru jsou o kilogramy lehčí a centimetry nižší.

Vedli gólem stopera Marcose Alonsa, který na brankové čáře dorazil střelu Fatiho po nejistém zákroku Staňka. Plzeňský gólman, dosud největší opora týmu, měl ještě jeden zvláštní zákrok, ale ten hosté nepotrestali.

„Hodnotí se mi to dobře. Chtěli jsme nejen vyhrát, ale i podat dobrý výkon a potěšit fanoušky. Líbilo se mi, jak jsme hráli dopředu, bylo vidět, že hráči chtějí pořád dávat góly. Ale zase se mi nelíbila hra obrany, tam musíme přidat. Špatně jsme pokrývali prostory. S míčem jsme hráli dobře, bez míče už to bylo horší,“ řekl na tiskové konferenci barcelonský trenér Xavi Hernández.

Druhá část první půle patřila Plzni. Nastartovala ji dobře zahraná standardka a zakončení Chorého do tyče. Z úspěšného napadání pak vzešla tutovka Kalvacha, tleskalo se Vlkanovovi za individuální akci či dalším útokům.

Náhradní barcelonský brankář Peňa však odolával a srovnání nedopustil. A tak v závěru poločasu hosté zvýšili. Za obranu si zaběhl Jordi Alba, jeho prudký centr z malého vápna usměrnil za bezmocného Staňka útočník Ferran Torres. Pomezní sudí vzápětí signalizoval ofsajd Jordiho Alby, ale videoasistent rozhodnutí na hřišti opravil a hlavní rozhodčí ukázal do středu hřiště.

Hrál se hodně otevřený fotbal, hráčům se nechtělo bránit a raději se věnovali ofenzivě. Chorý krátce po přestávce proměnil pokutový kop, který sudí odpískal po faulu na něj, když se ocitli za obranou a chystal se vystřelit.

Jenže hosté z rozehrání získali znovu dvoubrankový náskok. Raphinha a Ferrán Torres rozebrali domácí defenzivu a hostující útočník vstřelil zblízka svůj druhý gól v utkání.

I Plzeň měla dvougólového střelce, Chorý využil svou dvoumetrovou postavu a prosadil se hlavou. Dolétl k němu centr Vlkanovy, na míč nedoskočil Marcos Alonso a vzápětí si to gesty hodně vyčítal.

Zas tak nemusel. Uteklo deset minut a Barcelona znovu vedla o dvě branky. Pablo Torre, jeden z mladíků v sestavě, který hrál teprve pátý zápas za áčko Barcelony, si zaběhl za obranu, dostal přesný pas a tvrdou ranou propálil Staňka. Při střele se zranil a musel střídat.

V závěru Plzeň tlačila, Jirka z úhlu trefil další tyč, nápor po rohových kopech přinesl závary i dorážky, které hosté přečkali někdy jen se štěstím a nestyděli se odkopávat.

„Plzeň hrála velmi dobře, dělaly nám potíže její protiútoky, které měli po našich ztrátách. A nedařilo se nám dobře bránit rohy a standardky,“ prohlásil Xavi.

Autor: Miloslav Novák