130 let
Tomáš Rosický.

Tomáš Rosický. | foto: ČTK

Doporučujeme

Žádná jednání o přestupu jsem nevedl, říká agent Rosického Paska

Sport
  •   8:00
PRAHA - Nastupuje za tým, který po víkendu vede anglickou ligu. Ale ne všechno se pro Tomáše Rosického vyvíjí ideálně. Stále čeká na svůj první vstřelený gól v sezoně a v základní sestavě Arsenalu se objevuje nepravidelně. V sobotu při vítězství nad Fulhamem na hřišti strávil 63 minut.

Rosický v Arsenalu

2006/07
37 startů
31x v zákl. sestavě
6 gólů

2007/08
24 startů
19x v zákl. sestavě
7 gólů

2009/10
33 startů
20x v zákl. sestavě
3 góly

2010/11
20 startů
11x v zákl. sestavě
0 gólů

CELKEM
114 startů
81x v zákl. sestavě
16 gólů

Objevují se také spekulace, jakým směrem se bude odvíjet jeho další fotbalová budoucnost. O víkendu se v deníku Daily Mail dokonce objevila zpráva, že český záložník figuruje v čele seznamu zimních posil pro Aston Villu.

Jaká je skutečnost? "Nemám podobné signály," vyjádřil se pro LN k informaci o možném stěhování kapitána české reprezentace jeho agent Pavel Paska. Podle zdrojů britského listu měl Paska navštívit tréninkový areál birminghamského klubu, což Rosického manažer nepopírá. "Měl jsem tam domluvenou soukromou návštěvu, která nevyšla kvůli počasí. Určitě jsem nevedl žádná jednání kvůli Rosickému." Pravděpodobnost, že Rosický v zimě Arsenal opustí, se úplně vyloučit nedá, "Jenže je hodně mizivá," podotkl Paska.

Vztah s Arsenalem je stabilní
Během dvacetiměsíčního období Rosického kariéru zabrzdily vleklé zdravotní potíže s podkolenní šlachou a přestal být zajímavým hráčem pro případné zájemce. Letos na podzim odstartoval už druhou sezonu, ve které ho nelimitují zranění a na poptávce o jeho služby se to projevilo. V létě se mluvilo o možném návratu Rosického zpátky do Německa, odkud do Arsenalu přišel před čtyřmi lety. Z opačné strany však na všechny nabídky přichází stále stejná reakce. "O něčem takovém neuvažujeme," zopakoval ji Paska také nyní. Platit pravděpodobně bude, i kdyby se ozval někdo jiný než Aston Villa.

Aston Villa - Arsenal (Rosický v akci).

Na podzim třicetiletý Rosický by měl přitom možná jednu z posledních možností ještě jednoho velkého přestupu v kariéře. Ale proč by to dělal v tomto případě? Vztah mezi Rosickým a Arsenalem je stabilní a znovu se zpevnil na začátku roku, kdy český hráč prodloužil svoji smlouvu. "Tomášovo vnímání a cit pro hru jsou mimořádné. Vím, že z toho budeme v příštích letech profitovat," chválil ho tehdy trenér Arséne Wenger. Výkony Rosického v probíhající sezoně navíc nelze brát jako zklamání. Kritizovat se dá jen za slabou koncovku, v září proti Sunderlandu neproměnil ani penaltu.

V Aston Ville by si nepolepšil
V Aston Ville by si k tomu všemu Rosický určitě nepolepšil. Těžit by mohl snad jen z důvěry trenéra Gerarda Houlliera, který má českého záložníka v oblibě už z dob jeho působení v Dortmundu, kdy ho k sobě lákal do Liverpoolu.

Jeho současný klub, kde dřív působil také Milan Baroš, měl ambice usadit se v Anglii natrvalo mezi tradičními giganty, momentálně má zcela opačné starosti. Před dnešní dohrávkou 16. kola v Liverpoolu se nachází jen dva body nad první sestupovou příčkou. Lepší dojem nezanechala Aston Villa ani v Evropské lize, kde vypadla v posledním předkole s Rapidem Vídeň.

V kádru Aston Villy najdete třeba francouzského záložníka Roberta Pirese, po němž Rosický v Arsenalu podělil dres s číslem sedm, nebo útočníka Emila Heskeyho, který během svojí kariéry už v Premier League nastřílel přes 100 gólů. Jenže Rosický touží po velké klubové trofeji. Na ni by mohl v Aston Ville zapomenout. Naposledy vyhrál ještě s Dortmundem německou ligu, to se ale stalo už před osmi lety. V probíhající sezoně si na zisk anglického titulu může dělat se spoluhráči z Arsenalu zatím největší nárok. O nejsilnějším důvodu, proč zůstat na Emirates Stadium, tak není třeba pochybovat.

Které kluby se o kapitána fotbalové reprezentace od jeho příchodu do Arsenalu údajně zajímaly?

- v dubnu se mluvilo o možném návratu Rosického do Německa. Konkrétní zájem měl podle britského tisku Dortmund a Stuttgart

- Juventus Turín se v létě 2007 připravoval na variantu, že by se Pavel Nedvěd ukončil kariéru. Jako možnou náhradu zmínil tehdy italský deník Corriere dello Sport na titulní stránce právě Rosického.

- Další spekulace přišla hned po první sezoně Rosického v Arsenalu. Zájem o českého záložníka údajně projevil Inter Milán. I v tomto případě ale spekulace rychle utichly.

Autor: Petr Adam