Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Inter - Slavia 1:1. Pražané se na San Siru ocitli blízko senzaci, o vítězství přišli až v nastavení

Střelec vedoucí branky Peter Olayinka foto: Reuters

Aktualizováno
MILÁN - Při návratu do Champions League, kde dvanáct let chyběli, sahali po senzaci, slávističtí fotbalisté ale nakonec v Miláně získali bod za remízu 1:1. Nad Interem v úvodním kole základní skupiny vedli díky Olayinkovi, v druhé minutě nastaveného času srovnal střídající Barella. Příště hrají slávisté doma proti Dortmundu.
  18:00aktualizováno  22:20

„Před zápasem bych výsledek samozřejmě bral, ale teď je to pro mě zklamání,“ řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Byl to na první dobrou nepochopitelný tah. Velmi nečekaný. Jenže znáte to: štěstí přeje odvážným.

Když se po necelého hodině hry slávistům zranil Traoré, jeden z klíčových záložníků, trenér Trpišovský místo něj poslal do hry Zeleného.

Ortodoxního levého beka nechal hrát uprostřed hřiště a na San Siru se začaly dít věci. Slavia měla při svém návratu do Champions League na dosah skalp Interu Milán. 

Fanoušci na stadionu spustili ohlušující pískot, když francouzský rozhodčí Buquet rukama nad hlavou nakreslil obrazovku a šel se podívat na záznam. Zákrok Asamoaha na Traorého, ostrý skluz zezadu přímo před slávistickou střídačkou, přišel jeho kolegovi u videa natolik závažný, že za něj navrhoval udělit přímo červenou kartu.

Hlavní sudí ovšem nesouhlasil, původní verdikt, čili žluté napomenutí, ponechal. A zaplněný stadion, přes šedesát tisíc italských fanoušků zabouřilo.

Ne však na dlouho.

Inter proti outsiderovi nehrál dobrý zápas, proti Slavii, která byla nebojácná a odvážná, v určitých pasážích horko těžko udržel balon, trápil se, měl problémy. Přesto soupeře dlouho do žádných vyložených šancí nepouštěl. To až Zelený, nečekaně ze zálohy, vnesl do domácí hry dokonalý zmatek.

Hrál sebevědomě, dovolil si a krátce po svém příchodu na trávník padl po jeho nebezpečné střele gól. Brankář Handanovič sice míč na čáře pohotově zastavil, ale Olayinka ho zblízka z úhlu poslal pod břevno. A červenobílí propukli v euforii.

Slávistů najednou bylo plné hřiště. Senzační vedení je nadopovalo energií. Zatímco domácí si sotva přihráli, slávisté jako umanutí neúnavně presovali, nutili soupeře k chybám a hrozili. Stanciu málem vymetl z přímého kopu šibenici. Kdyby se to povedlo, bylo dvacet minut před koncem hotovo.

Místo toho Inter přitlačil a na startu osmiminutového nastavení srovnal. Při Sensiho střele z přímého kopu ještě Koláře zachránilo břevno, při skákavé dorážce střídajícího Barelly už nic. 

Zápas Inter - Slavia jsme sledovali živě ZDE

Slávisté se zápasu v Miláně nezalekli. Naopak. Už na startu udivilo, s jakou odvahou do Ligy mistrů vstoupili. Žádné obavy ani strach. Nikoho ze slávistických fotbalistů nerozhodilo, že hraje největší zápas kariéry.

Hosté kontrolovali balon, jak jsou zvyklí z domácí soutěže, ťukali si ho z kopačky na kopačku, riskovali. Slavia na soupeře vlétla, napadala ho i v jeho pokutovém území, což domácím při rozehrávce činilo nečekané problémy.

Trenér Trpišovský povedený vstup sledoval v teplákovce a bílé kšiltovce s naprostým klidem, alespoň navenek. Zato jeho protějšek Antonio Conte v perfektně padnoucím obleku nervózně popocházel. Gestikuloval, křičel a nabádal své hráče k rychlejší práci s míčem.

Vždyť domácí fotbalisté jako by všechno dělali napůl. Do Ligy mistrů vstoupili velmi vlažně a trvalo jim, než se vypořádali s tím, co Slavia předvádí.

Pomohly jim sice standardní situace, při nichž byla znatelná jejich výšková převaha a při kterých si vytvořili největší šance. De Vrij ještě hlavičkoval nad, jiný obránce D’Ambrosio už z podobné pozice prověřil Koláře. A ten Slavii podržel.

V domácím útoku nechyběl obávaný hromotluk Lukaku, ale mnohem aktivnější i nebezpečnější byl jeho kolega Martínez. Dravý fotbalisty, rychlý a dotěrný s výborný výběrem místa. 

Lautaro Martínez zpytuje svědomí po neproměnění šance.
Rozhořčený Antonio Conte.

Potvrdil ho po několika vteřinách druhého poločasu, kdy si počkal na odražený centr a zblízka nebezpečně pálil. Kolář se ale stačil bleskově přesunout.

Jeho výkon byl pro slávistický úspěch zásadní. Jednu chybu sice v závěru prvního poločasu udělal, ale domácí ji nepotrestali. Jinak byl nesmírně klidný, obráncům byl oporou při rozehrávce a při šancích soupeře zachoval klid. Zákrok večera si schoval na úplný konec: hlavičku Lukaka z bezprostřední blízkosti vyrazil nad břevno. Pomezní však stejně mával ofsajd.

Slavia na Interu hrála bez klasického útočníka. Během zápasu se na hrotu střídali Masopust a Olayinka, Slavia totiž experimentovala i s rozestavením.

Proti Interu, který pod Contem hraje na tři obránce a pět záložníků, nastoupila s podobným záměrem. Velmi hluboko hrál Souček, jenž se nezřídka zatahoval až mezi stoperskou dvojici. Na krajích makali Bořil s Coufal, v záloze vedle Traorého a Stancia nečekaně naskočil Hušbauer, který přitom v poslední době v evropských zápasech příliš šancí nedostával.

Tentokrát vydržel celých devadesát minut a v momentě, kdy sudí po intenzivním, vyblázněném dlouhém nastaveném čase pískl konec, vyčerpáním padl na trávník.

Slávističtí fanoušci aplaudovali a hráčům za předvedený výkon děkovali. Úplně nahoře pod střechou stadionu jich byly skoro tři tisícovky. Pořádný rachot udělali už odpoledne ve městě před Katedrálou Narození Panny Marie, nejslavnější milánskou pamětihodností, a ani v samotném San Siru se navzdory převaze vášnivé Curva Nord neztratili.

Stejně jako hráči.

„Chtěli jsme, aby všichni, kdo nás tu podporovali, odjeli s dobrým pocitem, aby na nás byli hrdí. A to se nám povedlo,“ řekl Trpišovský.

Český šampion získal první bod na italské půdě, kde prohrál všech šest předchozích duelů.

Přesně před deseti lety Slavia podlehla Janovu, předtím také Fiorentině, Palermu, Udinese, Boloni a fotbalistům AS Řím ve čtvrtfinále Poháru UEFA v roce 1996.

Inter jako poslední italský tým vyhrál Ligu mistrů v roce 2010 a předtím triumfoval i v letech 1964 a 1965. V domácí lize ale od druhého místa v ročníku 2010/11 neskončil lépe než čtvrtý, a tak před sezonou mocně posiloval.

Přišli trenér Conte a několik hvězdných posil v čele s útočníkem Lukakem.

Milánský celek naplno bodoval ve všech třech ligových kolech a vede italskou Serii A. Také Slavia je lídrem své soutěže, po remíze na Interu už jedenadvacet soutěžních zápasů neprohrála.

Základní sestavy: 

Inter: Handanovič - D’Ambrosio, De Vrij, Škriniar - Candreva, Sensi, Brozovič, Gagliardini, Asamoah - Martínez, Lukaku.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček - Masopust, Hušbauer, Stanciu, Traoré, Olayinka.

Skupina F:
Inter Milán - Slavia Praha 1:1 (0:0)
Branky:
90.+2 - Barella - 63. Olayinka. Rozhodčí: Buquet - Debart, Pacelli - Letexier (video, všichni Fr.). ŽK: Asamoah, Martínez, Politano - Hovorka, Souček.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...