Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Bál jsem se, aby Florin neměl zapadlý jazyk, říká Sáček o kuriózní penaltě na Letné

Kamso Mara z Liberce se raduje z gólu. foto: ČTK

Praha - Snad nikdo pořádně netušil, co se děje. Emanuel Marek, hlavní rozhodčí zápasu, nečekaně ukázal na penaltový puntík a sparťané zuřili. Především kapitán Bořek Dočkal si celý moment se sudím hlasitě od plic vyříkával.
  19:23aktualizováno  20:08

Jiří Kureš:

Předseda pravidlové komise FAČR

„Čistě pravidlově byl pokutový kop ve prospěch hostujícího týmu nařízen správně, protože domácí hráč č. 16 se v nepřerušené hře dotkl míče ve vlastním pokutovém území rukou. V duchu hry však situace byla posouzena necitlivě. Rozhodčí měl rychleji zkontrolovat stav otřeseného brankáře a vzápětí hru přerušit.“

Byla to vskutku kuriózní situace, tak trochu silvestrovská penalta.

Po půl hodině jí předcházela tvrdá rána Peška, který zblízka trefil sparťanského brankáře Nitu do obličeje. Rumunský gólman se sebezapřením ještě doběhl pro balon a pak otřesený zalehl na trávník.

„Hned jsem ho běžel zkontrolovat. Viděl jsem, že dostal ránu do hlavy, ptal jsem se ho, jak je na tom, a on neodpovídal,“ líčil posléze Sáček v televizním rozhovoru.

Když k ležícímu spoluhráči přiběhl, sundal z něj míč a položil ho na trávník. Jenže v tu chvíli ještě nebyla přerušená hra...

Všimli si toho hosté, kteří na to okamžitě sudího Marka upozornili. On situaci na dálku probral s videorozhodčím Alexem Denevem a pak skutečně ukázal na penaltu. 

„Rozhodující bylo, kdy hlavní rozhodčí přerušil hru. Našli jsme dva záběry, kdy je písknutí slyšet až poté, co Sáček zahraje rukou,“ vysvětloval videorozhodčí Denev ve vysílání O2 TV Sport.

„Rozhodčímu jsme říkali, že jsme se báli o Nitovo zdraví. Nevěděl jsem, jestli mu třeba nezapadl jazyk,“ říkal Sáček. „Ale bohužel: moje chyba.“

Byla to druhá penalta v zápase. Krátce předtím sudí Marek nařídil pokutuvý kop i ve prospěch Sparty – a i tenhle moment byl poněkud diskutabilní.

Sparťan Hancko totiž v pokutovém území soupeře podklouzl a Kačaraba, který sledoval letící balon a o protihráči nevěděl, na něj nešťastně došlápl. Hra pokračovala, dokud hlavního Marka neupozornil na předchozí moment Denev, kolega od videa.

Filip Nguyen vyráží penaltu, kterou kopal Bořek Dočkal ze Sparty.
Kamso Mara z Liberce se raduje z gólu.

Sám Marek si pak u monitoru incident prohlédl a rozhodl o penaltě.

„Nehraje roli, že by Hancko spadl bez ohledu na kontakt. Protihráč musí vědět, kam šlape a co dělá,“ uvedl Denev.

Dočkal však penaltu v 28. minutě za bezbrankového neproměnil, to Mara byl vzápětí na opačné straně přesnější. Liberec díky tomu vyhrál první poločas na Letné 1:0, zkraje druhého dějství však inkasoval od Juliše a v posledním utkání ligového podzimu se Spartou remizoval 1:1.