Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kontroverzní penalty a další gól Juliše. Sparta doma ztratila, s Libercem remizovala 1:1

Kamso Mara (vlevo) z Liberce z penalty překonává Florina Nitu v brance Sparty. foto: ČTK

Praha - Sparťanští fotbalisté zase ztratili body doma a klesli na třetí příčku za Jablonec. V nervózním utkání 14. kola remizovali s Libercem 1:1. Hosté vedli gólem z kuriózní penalty, za domácí krátce po půli vyrovnal nejlepší ligový střelec Juliš.
  19:02

Oba týmy musí být rády, že pro ně podzim skončil a že už se dál nemusí trápit. Repríza červencového finále poháru a souboj dvou účastníků Evropské ligy moc fotbalu neprobral.

Uběhla sotva minuta, když se při obranném zákroku srazili Hancko s Čelůstkou, který střed dvou sparťanských stoperů odnesl zraněním. A i když to po ošetření zkusil rozběhat, záhy musel střídat.

Na stopera se ze zálohy stáhl Pavelka a do středu hřiště trenér Kotal poslal Polidara, křídelního hráče.

Spartu nucené střídání Čelůstky rozhodilo, její hra byla rozháraná. Nemohla se ničím chytit, dostat do tempa. Když už jí sudí nabídli pokutový kop za zákrok Kačaraby, který sledoval míč a nechtěně přišlápl Hancka, tak ho Dočkal neproměnil.

A opakovala se situace z nedávného derby. Juliš nedal penaltu a z protiútoku skórovala Slavia. Tentokrát se vzápětí do vyložené šance dostal Pešek, ale trefil Nitu do obličeje a ten pak míč chytil. A následovala nevídaná situace s následným pokutovým kopem.

Kamso Mara (vlevo) z Liberce z penalty překonává Florina Nitu v brance Sparty.
Filip Nguyen vyráží penaltu, kterou kopal Bořek Dočkal ze Sparty.

Otřesený Nita zůstal ležet na zemi, kdežto sudí Marek odbíhal z vápna, čímž naznačoval, aby hrál dál. Rumunský gólman se však nezvedal, tak k němu přiběhl Sáček a ukazoval, že potřebuje ošetření.

Když to zjistil hlavní rozhodčí, z poloviny hřiště běžel zpátky do vápna, ale hru pořád nepřerušil, byť uběhl deset vteřin. Mezitím Sáček rukou sáhl na míč, aby ho dal od Nity.

Penaltový specialista Kamso Mara šanci využil a Sparta se z toho už do poločasu nevzpamatovala.

Snažila se, ale herně jí to drhlo a v útoku byla bezradná. Pomohlo jí, že hned v úvodu druhé půle vyrovnal Juliš.

Nejlepší ligový střelec svým desátým gólem sezony využil zaváhání Kačaraby i brankáře Nguyena, který vyběhl a pak se zastavil.

Sparťané pak chvílemi soupeře přehrávali. Hosté zalezli, což je přesně to, co jim vyhovuje, aby mohli hrozit z brejků.

Hra byla rozkouskovaná, plná soubojů, faulů, s fotbalem to nemělo nic společného.

V závěru byl víc nebezpečný Liberec, zahrával čtyři rohy a hrozil i z dalších standardek a brejků.

Sparta po gólu Juliše hostujícího brankáře ohrozila až v poslední minutě, ale Karlssonovův obstřel Ngyuen vyrazil.

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:1 (0:1)

Branky: 48. Juliš - 33. Mara z pen. Rozhodčí: Marek - Moláček, Hrabovský - Denev (video). ŽK: Juliš, Dočkal, Souček, Pavelka - Hilál, Kačaraba, Sadílek, Hoftych (trenér). Bez diváků.

Sestavy: Sparta: Nita - Sáček, Čelůstka (7. Polidar), Hancko, Hanousek - Vindheim (66. Karlsson), Souček, Pavelka, Dočkal, Plavšič - Juliš. Trenér: Kotal.
Liberec: Nguyen - Koscelník, Jugas, Kačaraba, Mikula - Pešek, Sadílek, Matoušek (37. Beran, 82. Rondič), Mara, Mosquera - Hilál (54. Rabušic). Trenér: Hoftych.

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...