Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Aliance za různorodost žádá po vedení NHL černé čáry místo modrých, ve hře jsou i další změny

Hokejový svět netrpělivě vyhlíží návrat NHL. foto: Reuters

Edmonton - Odložením čtvrtečních a pátečních zápasů play off možná protestní akce NHL neskončí. Aliance za různorodost v hokeji, sdružení několika černošských hokejistů, žádá po lize další kroky na podporu protestů proti rasismu. Hráče chce při rozbruslení obléct do černých dresů, stejný odstín mají mít i obvykle modré čáry na ledě.
  16:42

Také NHL se nakonec přidala k dalším severoamerickým ligám, které se rozhodly v boji proti rasismu bojkotovat či odložit nejbližší utkání. Hokejová soutěž přesunula dva hrací dny na (zatím) neurčito a připojila se tak k vlně protestů proti policejnímu násilí na černoších v USA.

Spousta lidí kritizovala NHL za to, že v tomto kroku otálela déle než další soutěže. S denním skluzem za ostatními se tak i hokej rozhodl svůj program kvůli protestu přeskupit.

„Po obsáhlé diskusi jsme došli k závěru, že nejlepší možností je v tuto chvíli udělat krok zpět a přestat hrát,“ stojí v prohlášení ligy. „Černošská komunita dál čelí skutečně bolestivým zkušenostem. NHL i NHLPA (hráčská asociace) si uvědomují, že k nastolení sociální spravedlnosti je ještě potřeba odvést spoustu práce.“

S tím chce pomoci Aliance za různorodost v hokeji (Hockey Diversity Alliance), což je spolek založený několika současnými i bývalými hráči NHL, který znovu vystoupil do popředí. V jeho čele je Akim Aliu, jenž rozpoutal loni na podzim bouři, když po jeho obvinění z dávných rasistických poznámek rezignoval trenér Calgary Bill Peters. Aliu, který se na konci minulé sezony mihnul na několik zápasů v dresu Litvínova, je od té doby aktivní v boji proti rasismu v hokeji.

Hokejový svět netrpělivě vyhlíží návrat NHL.
Ondřej Palát z Tampy (vpravo) rozhoduje o vítězství v prodloužení.

Společně s Aliuem jsou ve spolku například současní hráči Evander Kane, Matt Dumba či Nazem Kadri, celkem v Alianci figuruje devět hokejistů. Obzvlášť oni hlasitě volali po přerušení chodu NHL po vzoru jiných lig. Po splnění tohoto požadavku nyní Aliance přišla s dalšími návrhy, jak by mohla hokejová soutěž přispět k vymýcení rasismu ze společnosti.

Podle informací kanadského novináře Ricka Westheada spolek například žádá, aby měli hráči při rozbruslení černé dresy, z nichž bude vystupovat světlé logo týmu a znak Aliance za různorodost. Podobný krok není v NHL ničím výjimečným, hráči na rozbruslení často oblékají dresy na podporu boje s rakovinou či válečných veteránů. Také v tomto případě by výdělek z dražby dresů putoval na dobročinné účely.

Znak Aliance chtějí její zástupci prosadit i na ledovou plochu utkání NHL. A žádají i úpravu modrých čar, které by měly mít dočasně černou barvu.

Zatím není známo, jak se liga k výše uvedeným návrhům postaví a zda je bude aplikovat. Zejména v případě černých čar je otázkou, jestli nebude puk stejné barvy splývat s povrchem, a tím se ztíží posuzování ofsajdů pro rozhodčí.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...