Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dacjukův nástupce. Mladičký ruský střelec táhne svými góly Dallas, s hvězdným Seguinem si ale nerozumí

Denis Gurjanov se raduje ze vstřelené branky. foto: Reuters

Edmonton - Denis Gurjanov se po dvou letech neustálého přesouvání mezi Dallasem Stars a jeho farmou začal prosazovat v NHL až ve věku, kdy už není cesty zpět. Definitivní setrvání na farmě či cesta zpátky do Evropy nebo chvíle na výsluní. Třiadvacetiletý rodák z Togliati si vybral cestu druhou a táhne Dallas Stars v play off svými zásahy v bojích o Stanley Cup.
  14:37

Když si Dallas vytáhl po předchozích nepřesvědčivých výkonech z farmy v loňském roku Denise Gurjanova do pár přípravných zápasů, nikoho výrazně nezaujal. Naše nová útočná naděje? Jenom další promarněný talent, říkali si fanoušci, když byla dvanáctka draftu z roku 2015 znovu poslána na farmu, aby se rozehrála.

Jenže tam 190 cm a 91kg vážící pořízek pookřál. Sklopil hlavu, začal si v tréninku přidávat speciální dávky navíc a k tomu přidával jeden gól za druhým a obrat byl na světě.

Když přetočíme čas do průběhu této sezony, trenér Stars Rick Bowness v ní zaskočil při nominaci na zápas proti Carolině: První formace Hintz - Seguin - Gurjanov.

Denis Gurjanov se raduje ze vstřelené branky.
Denis Gurjanov dotírá před brankou Colorada.

V ruském křídelníkovi už od začátku nového ročníku viděl Bowness velký potenciál, který mu Gurjanov začal rychle splácet. V první lajně s hvězdným Seguinem mu sice vzájemná chemie nefungovala, protože se spoluhráčem Roopem Hintzem je zvyklý na úplně jiný hokej. Ne kombinační, ale převzít si v obranném pásmu puk, prokličkovat mezi třemi hráči a zakončit.

Díky svým vlastnostem se Gurjanov stal nejlepším střelcem Dallasu v základní části se 20 zásahy, v play off je s spolu s Bo Horvatem z Vancouveru s osmi góly dokonce nejlepším střelcem vyřazovacích soubojů.

I přes tato nadstandardní čísla je ruský rychlík až desátým hráčem Stars co se týče pobytu na ledě, více minut má i český centr Radek Faksa.

Proč?

Gurjanov totiž není tím klasickým hráčem do defenzivy. Díky jeho ležérní rozehrávce Dallas několikrát inkasoval, což dokazují i jeho čísla v tabulce pravdy. V hodnocení +/- má rodák z Togliati během celé sezony šest plusových bodů, které nejsou závratným číslem pro někoho, kdo je nejlepším střelcem týmu a minimálně nastupuje do oslabení.

Střílení gólů je však disciplína, ve které třiadvacetileté křídlo vyniká. V šestém utkání osmifinálové série proti Calgary Flames to byl právě Gurjanov, který čtyřmi zásahy otočil průběh utkání z 0:3 na 7:3 a zařídil Dallasu postup do čtvrtfinále proti Coloradu, ve kterém momentálně vede 2:1 na zápasy.

„Jsem rád, že jsem tolikrát skóroval. Nejdůležitější je ovšem to, že jsme vyhráli,“ tlačil ze sebe na tiskové konferenci po utkání z Calgary.

Denis Gurjanov je druhým nováčkem v historii, jenž dal v play off za jeden zápas čtyři branky a ve společnosti Dominika Kubalíka jedním z šesti, kterému se povedlo nasbírat pět bodů v jednom utkání.

Povede se mu vedle střílení branek také potlačit vlastní ego a vést Dallas v cestě za Stanley Cupem, jenž viděli fanoušci v American Airlines Center před dlouhými 21 lety?

Autor: