Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sudí gól nemohl vidět, tvrdí kapitán Colorada. Musím týmu více pomoci, ví brankář Francouz

Pavel Francouz v brance Colorada. foto: ČTK/AP

Praha - Coloradské hokejisty frustruje branka, kterou nikdo neviděl. A vyčítají rozhodčímu, jak se v druhém utkání série play off NHL s Dallasem zachoval. Ten nejdřív uznal gól obránce Esy Lindella, načež šel všechno ještě zkontrolovat k videu. A i když nedokázal najít jediný záběr s důkazem, zda puk opravdu přešel brankovou čáru za záda Pavla Francouze, nebo ne, gól stejně uznal.
  20:01

Musel. Sudí Dan O’Rourke neměl průkazné záběry, takže podle pravidel nemohl své původní rozhodnutí změnit, i kdyby chtěl. Dallas Stars tím pádem na konci druhé třetiny navýšili náskok na 4:2 a nakonec vyhráli 5:2. V sérii play off vedou už 2:0 na zápasy.

„Netuším, jak tohle chtějí vysvětlit, na to se vážně těším,“ čílil se po prohře kapitán poražených Gabriel Landeskog. „Sudí stál za bránou, nemohl vidět, jestli puk přešel za čáru. Spíš se nechal ovlivnit Lindellovou oslavnou reakcí. Myslím, že si brzy uvědomil, jak to zvoral.“

K průkaznému záběru překáží ležící Francouz, který Lindellovu první střelu vyrazil betonem. Puk po dorážkách zajel pod jeho výzbroj a zmizel.

„Puk samozřejmě čáru přešel. Dokonce už po první dorážce, druhá byla navíc, jen jsem chtěl mít jistotu,“ řekl sám Lindell.

„Upřímně, puk zůstal pod betony a ty byly celou dobu mimo branku,“ tvrdil 30letý Francouz.

Pavel Francouz v brance Colorada.
Gólman New York Islanders Semjon Varlamov se spoluhráčem Andym Greenem.

„Já bych jen ocenil, kdyby rozhodčí neodpískal hned gól. Když si nebyl jistý, měl hru zastavit a jít to nejdřív zkontrolovat. Vůbec se mi nelíbí, že dostáváme góly, o kterých nevíme, jestli byly,“ mrzelo coloradského trenéra Jareda Bednara.

Ne, že by to byl vyloženě rozhodující moment utkání, Lindell pouze zakončil výtečnou čtyřgólovou třetinu Dallasu, Stars taky ubránili klíčové oslabení tří proti pěti, ale vývoj duelu zcela jistě ovlivnil.

Stejně jako šťastná trefa Alexandra Radulova. Ten se čtyři minuty před Lindellem prosadil díky náhodnému odrazu puku od jeho ramene přes Francouzovu hlavu.

„Měli bychom od sebe očekávat víc, hra nekončí v druhé třetině. Místo toho jsme se ale litovali, a to nás stálo vítězství. Umíme se s tím popasovat mnohem lépe,“ věří trenér Bednar do dalších dnů.

„Vím, že i já musím týmu víc pomoct. Tohle je pro mě velká příležitost a záleží jen na mně, jak zodpovědně k tomu přistoupím,“ dodal Francouz. Ten chytá proto, že se jeho německý konkurent Philipp Grubauer zranil.

K rozhodčím se během letošního play off vyjádřil už trenér vypadnuté Caroliny Rod Brind’Amour a za svá kritická slova dostal pokutu 25 tisíc dolarů.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...