Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Břízu zvolili do Rady IIHF. Ta rozhodla, že se prodloužení budou hrát ve třech

Sport

  16:00
PRAHA - Po 13 letech má Česko zástupce v Radě Mezinárodní hokejové federace a Petr Bříza považuje své čtvrteční zvolení za velký úspěch diplomacie svazu. Místopředseda ČSLH dostal hned po svém zvolení za úkol pokračovat v životaschopnosti projektu Ligy mistrů, na jejímž obnovení se podílel.

Český hokej neměl ve vedení IIHF zástupce s volebním právem od roku 2003, kdy skončil Miroslav Šubrt a přesunul se jen do funkce čestného předsedy. Letos se dočkal po dramatické volbě.

Prodloužení zápasů na hokejovém MS se bude hrát ve třech

Prodloužení zápasů na hokejovém mistrovství světa se od příští sezony budou hrát s třemi hráči v poli na každé straně. Kongres Mezinárodní hokejové federace (IIHF) v Moskvě po vzoru NHL schválil úpravu pravidel, která však platí jen pro základní skupiny, nikoli pro play off. Podle nových pravidel se od příští sezony bude hrát i česká extraliga.

Dosud se utkání ve skupinách v případě nerozhodného stavu prodlužovala o pět minut se čtyřmi hráči z každého týmu, nyní se jejich počet sníží a nastavovat se bude i nadále pět minut s pravidlem "náhlé smrti". V play off se bude i nadále v desetiminutovém prodloužení hrát se čtyřmi hráči.

"Je to takový ten model po vzoru NHL a mně se to docela líbí v tom, že většinou se rozhodne při hře na ledě a ne až v penaltách. Takhle bude hodně záležet na bruslařích," řekl Josef Jandač, který reprezentační tým z pozice současného asistenta převezme od nové sezony jako hlavní kouč.

Jandač by se nebránil ani tomu, kdyby pravidlo platilo i pro vyřazovací boje a opět se tak o něco snížila pravděpodobnost, že vítěze určí až nájezdy, jak se stalo ve čtvrtek osudným českému týmu na světovém šampionátu v Rusku proti USA. "Vždy to pak trošku bolí, když to je jediná penalta, která rozhodne," připustil Jandač.

Ke změně došlo i u případných samostatných nájezdů. Ve skupinách pojedou jako doposud nejprve tři hráči, a pokud se nerozhodne, bude se pokračovat po jednom na každé straně.

V play off se ale zvýší počet exekutorů na pět, poté se bude případně pokračovat po jednom hráči z každého mužstva. Finále se bude stejně jako nyní prodlužovat o 20 minut a hrát se bude v pěti. Nájezdy by poté zahájilo pět hráčů z obou týmů.

"Myslím, že pak takhle při pěti nájezdech na každé straně můžete prokázat větší schopnosti v zakončení, když to nebude jen na třech hráčích, ale na pěti. Také to ukáže šikovnost hráčů, kteří v mužstvu budou. A samozřejmě i schopnosti brankáře. Jsou to čtyři nájezdy celkem navíc, tak myslím, že to bude zajímavé i pro diváky," řekl Jandač.

Podle stejných pravidel se budou v příští sezoně hrát prodloužení i v české extralize. Předjednané jsou už i úpravy pro samostatné nájezdy. "Nevěděli jsme, že IIHF něco podobného chystá, ale s podobným nápadem jsme také přišli. Ještě o tom budeme jednat, ale předpokládám, že i k této změně dojde," řekl ředitel extraligy Řezníček.

Schválené změny platí pro všechny turnaje organizované pod hlavičkou IIHF. "Jednalo se i o tom, aby finální rozhodnutí schválil kongres až v září, ale nakonec se tak stalo už tady. Chtěli jsme, aby se na změny mohly připravit i jednotlivé ligy," uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Lze totiž předpokládat, že stejně jako česká extraliga se rozhodnou pravidla upravit i další evropské soutěže.

„Bylo to hodně těsné, nakonec rozhodl rozstřel mezi Peterem Forsbergem a mnou o poslední místo. Považuju to za velký úspěch Českého svazu ledního hokeje, nechci to personifikovat,“ řekl novinářům Bříza.

Stal se jedním z pěti nových členů rady, která prošla velkou proměnou. „IIHF má specifikum, že skupina menších zemí je silnější, má stejný počet hlasů jako silné země. Lobbing je občas nevyzpytatelný. Malé země se letos domluvily a chtěly rozbourat pořádky. Na druhé straně jsme měli větší skupinu silnějších zemí, které proti sobě kandidovaly - Slovensko, USA, Švédsko, my. Bylo to hodně zajímavé,“ uvedl jednapadesátiletý Bříza.

Podle něj nabytá pozice českému hokeji pomůže. „Ostatní federace chtějí komunikovat. Probíhá přidělování šampionátů, rozvojové projekty, výměnné programy. Úspěch při volbě je také zásluhou posledních osmi let pod vedením prezidenta Tomáše Krále,“ uvedl Bříza.

Českému svazu podle něj získalo u mezinárodní federace velký kredit loňské mistrovství světa v Praze a Ostravě. „Je absolutně nejúspěšnější v historii, což je nám pořád opakováno. Česká republika díky tomu má kredit spolehlivého partnera, který drží slovo i kvalitu,“ řekl Bříza.

Svou prací na obnovení Ligy mistrů si také udělal v mezinárodním hokeji dobré jméno. Obnovenou soutěž, kterou čeká třetí sezona, bude mít nadále na starosti. „CHL byla jedním z témat, proto jsem byl panem Faselem i ostatními osloven. Pokud na pátý pokus neprorazí, bude hokej jediným týmovým sportem, který by takovou soutěž neměl. Pak by bylo těžké ji znovu obnovit, všichni cítíme velkou zodpovědnost,“ prohlásil Bříza.

„Máme v plánu mluvit na valné hromadě o budoucí podobě, probíhají debaty tak, abychom soutěž stabilizovali na dalších šest let. Jsem přesvědčený, že Evropa potřebuje klubovou mezinárodní soutěž. Sešlo z expanzivních plánů KHL, i tak Ligu mistrů potřebujeme jako konfrontaci pro extraligové týmy,“ uvedl Bříza, bývalý reprezentační brankář.

Chce pomoci v IIHF naplňovat vizi rozšiřování hokeje do celého světa a vytvoření větší konkurence nejsilnějším zemím. „Je tady snaha posunout ty nejslabší země na úroveň středních a ty střední posunout ještě víc, i když fanoušci porážky od těchto soupeřů vnímají negativně. Přinese to víc fanoušků, pozornosti médií a partnerů a hokejový trh bude globálnější,“ podotkl Bříza.

Jednání o další účasti hráčů NHL na olympijských hrách je podle něj tématem hlavně pro prezidenta Reného Fasela, který komunikuje s vedením NHL i Hráčské asociace NHLPA. Podle Břízy ale šance snižuje postoj Mezinárodního olympijského výboru.

„Jsem negativně překvapen, že razantně prohlásil, že nebude financovat pojištění zámořských hráčů. Ale ať se na mě nikdo nezlobí, od Nagana bývá na zimní olympiádě hokej tím nejsladším. Když přivedete ty nejlepší z nejlepších, tak je to tahoun olympiády. Jednání budou pokračovat, velkým nebezpečím je Světový pohár. NHL inklinuje k vytvoření konkurence pro olympiádu i mistrovství světa, kterou si přizpůsobí svému programu,“ dodal Bříza.

Autor: