130 let

Český útočník David Pastrňák přijímá gratulace ke vstřelené brance od Filipa Hronka s Tomášem Hertlem. | foto: ČTK

Německo - Česko 1:4. Smrtící přesilovky, hokejisté si zahrají o medaile

Sport
  •   15:03aktualizováno  18:02
Tři početní výhody, tři přesilovkové góly. K tomu trefa do prázdné branky. Čeští hokejisté zvládli v Helsinkách čtvrtfinále mistrovství světa, nad Německem zvítězili 4:1 a zajistili si účast mezi nejlepší čtyřkou. O jejich soupeři v další fázi se rozhodne ve čtvrtek večer.

Možnosti pro semifinále aktuálně existují tři. Češi mohou vyzvat Švýcarsko, Kanadu, nebo Spojené státy, se kterými si poradili už ve skupinové fázi.

Rozhodne nasazení, s nímž jednotlivá mužstva nastupovala do čtvrtfinálových bojů ze základních skupin. Z „jedničky“ šli do play off Švýcaři, Češi mají číslo šest. Jasné je, že národní tým nenarazí ani na Finsko, ani Slovensko. To až případně ve finále.

Mezi elitní čtveřici se národní tým probil naposledy před třemi lety. I v roce 2019 během mistrovství světa na Slovensku vedle sebe ve čtvrtfinálovém rozpisu svítily názvy Česko a Německo.

Tehdy se radoval výběr pod vedením Miloše Říhy staršího. Potvrdil roli favorita a zvítězil na první pohled jednoznačným výsledkem 5:1, přestože po dvou třetinách bylo utkání srovnané.

Medaile z toho nakonec nebyla, Kanada poslala hokejisty do boje o bronz, v němž podlehli Rusku.

I nyní byli Češi těmi, od kterých se čtvrtfinálový očekával postup. Minimálně sázkové kanceláře měly celkem jasno. Jenže pozor, Němci hráli na turnaji výborně. Ve skupině A obsadili druhé místo právě před Kanadou, v tabulce zaostali pouze za suverénním Švýcarskem.

Lepší start si hokejisté snad ani vysnít nemohli. Dvě parádně sehrané přesilovky, v obou případech ozdobené trefou. Nejprve vylákal David Krejčí gólmana Grubauera z branky a předložil puk skórujícímu Davidu Pastrňákovi, poté stál na konci bleskurychlé kombinace Roman Červenka.

Až před koncem úvodní dvacetiminutovky se Němci osmělili. Začali pronikat do útočného pásma, střílet.

Philipp Grubauer si poradil s pokusem Matěje Blümela.
Tomáš Hertl po souboji s německým protihráčem.

Jenže ráz prostřední části opět určila česká početní výhoda. Hertl před brankovištěm rozhodil Grubauera, který se ocitl zády do hry, a Krejčí dopravil puk do sítě.

Srdce Martina Erata, hlavního architekta českých početních výhod, zaplesalo potřetí.

Pak se radovali Němci, ovšem předčasně. Noebels zvedal ruce nad hlavu, první branky na šampionátu se ale nedočkal. Karel Vejmelka totiž jeho zakončení vytlačil na břevno.

Až Moritz Seider zařídil v poslední části při dlouhé hře bez brankáře snížení. Kouč Toni Söderholm neváhal, Grubauera zavolal na střídačku už devět minut před koncem, aby Němci zvýšili svou šanci na vykřesání naděje. Což se povedlo.

Pak se však Grubauer soukal přes mantinel znovu, čehož o pár chvil později využil Jiří Smejkal. Premiérovým zásahem na turnaji pečetil české vítězství.

V české sestavě nebylo tentokrát žádné překvapení. Trenér Kari Jalonen nadiktoval do zápisu sedm obránců a třináct útočníků, jen Michael Špaček se nakonec do hry nezapojil. Na tribunu se vrátil mladý bek David Jiříček, mezi tyče zase po jednozápasovém odpočinku Vejmelka.

Gólman Arizony měl co dělat, pořádně se zapotil. A občas se jen v naději otáčel, že puk proskotačí mimo branku. Většinou si mohl vzápětí oddechnout, několikrát mu pomohla tyč.

„Cítil jsem se výborně. Zároveň ale musím poděkovat klukům, kteří mi hodně pomohli, zblokovali spoustu střel. Tak jsem tedy musel předvést něco i já,“ hlásil.

Češi hráli obětavě, účelně. Moc dobře věděli, jakým stylem mají největší šanci dokráčet k vítězství.

Navíc měli Krejčího, geniálního centra, který vymyslel s naprostou lehkostí a elegancí tři góly.

Národní tým by už úspěch nutně potřeboval. Na medaili z velké akce čeká od roku 2012, kdy vybojoval bronzovou medaili mimochodem právě v Helsinkách, dějišti dnešního střetnutí. Tehdy se však hrálo v Hartwall Areně, zatímco letos hostí šampionát skromnější Jäähalli.

Loni se Čechům čtvrtfinálový zápas nevydařil. Proti Finsku neskórovali v Rize ani jedinkrát, zatímco branka Jereho Innaly poslala pozdějšího stříbrného medailistu mezi nejlepší čtveřici.

Tentokrát klíčový úkol zvládli.

Autor: Šimon Tittel