130 let

Česko - Švédsko (brankář Marek Mazanec inkasuje) | foto: Reuters

Další výrazná prohra českých juniorů, Švédové zvítězili 6:3

Sport
  •   0:01
LEWISTON - Čeští hokejisté podlehli ve třetím utkání na mistrovství světa hráčů do dvaceti let Švédsku 3:6 a v závěrečném zápase ve skupině B s Ruskem se budou snažit uniknout boji o udržení. Duel se sbornou čeká svěřence trenéra Miroslava Přerosta na Nový rok v 1:00 SEČ.

Pokud Rusové nezaváhají v noci s outsiderem Norskem, budou muset Češi k postupu do play off vyhrát. Podobně jako v minulém zápase proti Kanadě český tým nad favoritem rychle vedl, ale pak nestačil. Švédové šli po 64 sekundách pykat za špatné střídání a šest sekund před vypršením trestu se prosadil u levé tyče branky Peterssona-Wentzela bekhendem Hlinka. Jenže v šesté minutě vyrovnal při Frkově trestu ze stejné pozice osamocený Johan Larsson.

Nepřehlédněte

Další přesilovku využili Seveřané v 16. minutě díky Fribergovi, jemuž připravil ideální střeleckou pozici Rakell. Za 70 sekund se radovali Švédové znovu, když projel celé hřiště Fasth a přes bránící hráče prostřelil Mazance.

Češi nestačili rychlostně ani v úvodu druhé části. Mazanec ještě kryl šance Thörnberga a Fastha, ale v 25. minutě už plzeňského gólmana prostřelil Wännström. O pár sekund později nahradil Mazance v české brance Novotný, jehož ale hned při následném Tůmově vyloučení přivítal trefou už po 22 sekundách Fasth, který si připsal druhý zásah v utkání.

Přerostův výběr vrátil do hry benjamínek týmu Frk. Nejdříve ve 29. minutě zakončil sedmnáctiletý útočník přesnou ranou pod horní tyč svůj průnik po pravém křídle a v 35. minutě skóroval v přesilovce od modré čáry. Na kontakt mohl dostat české mladíky Straka. Těsně před pauzou při trestu Romana Horáka podržel Novotný svůj tým při šancích Fastha a Johana Larssona.

Další možnost českého výběru měl ve 46. minutě Řezníček, ale vzápětí po chybě v české defenzivě dostal prostor Järnkrok a blafákem do bekhendu rozhodl. V závěru mohli ještě zkorigovat výsledek v přesilovce Nestrašil a Palát, který trefil horní tyč. Švédové zůstávají ve skupině B stejně jako Kanada bez ztráty bodu. Na Silvestra se s ní utkají od 22:00 SEČ o první místo a přímý postup do semifinále.

MS hokejistů do 20 let

Skupina B:
Česká republika - Švédsko 3:6 (1:3, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Hlinka (Orsava, Holík), 29. Frk (Culek, Jeřábek), 35. Frk (Jeřábek, Straka) - 6. J. Larsson (Sundström, Järnkrok), 16. Friberg (Rakell, Lander), 18. Fasth (A. Larsson, Bertilsson), 25. Wännström (Dahlbeck, Lindberg), 26. Fasth (Järnkrok, J. Larsson), 46. Järnkrok (Thörnberg).

Rozhodčí: Bauer (Něm.), Levonen (Fin.) - Brown (USA), Kaspar (Rak.). Vyloučení: 8:7. Využití: 2:3. Diváci: 1388.

Sestava ČR: Mazanec (26. Novotný) - Jeřábek, Řezníček, O. Horák, Sedlák, Pláněk, Jank - Palát, R. Horák, Straka - Rachůnek, Nestrašil, Honejsek - Tůma, Hlinka, Orsava - Frk, Holík, Culek - Soudek. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Fischer a Terry Christensen.

Autor: ČTK