130 let

Connor McDavid z Edmontonu slaví gól do sítě Bostonu. | foto: Reuters

Ve stínu velikána. I Pastrňák v NHL marně honí hokejového Gotta

Sport
  •   22:01
Salieri nikdy nevystoupil z Mozartova stínu. Domácí zpěváci si v éře Karla Gotta mohli většinou nechat jen zdát o prvenství v anketě Zlatý slavík. Snad i Jára Cimrman by se proslavil za hranicemi, kdyby přece jen vynalézal o fous rychleji. Nelehký úděl připadá géniům, kteří tvoří v časech věhlasnějších velikánů. Aktuálně něco podobného poznává David Pastrňák.

V NHL pálí jako ďas, ale na Connora McDavida to rozhodně nestačí.

V noci na úterý se hokejové legendy potkaly na ledě v Edmontonu. A český útočník Boston Bruins by po vzájemném klání s McDavidem mohl použít i cimrmanovskou repliku: „Teď. Teď. Teď tu byl.“

David Pastrňák inkasuje hit od Darnella Nurse z Edmontonu.

Kanadský centr před prvním gólem nejprve pláchl po levém křídle. Podruhé hbitým manévrem vykoupal gólmana Swaymana.

Pastrňáka může hřát triumf Bostonu 3:2, na němž se podílel asistencí u vítězné trefy krajana Zachy. V souboji o trofej pro nejlepšího střelce NHL se mu však McDavid vzdálil. Kanadský superman navíc zvládl čtvrtý dvougólový mač v řadě a před porcí nočních zápasů bylo pořadí kanonýrů následující: 1. McDavid, 50 gólů. 2. Pastrňák, 42. 3. Thompson a Rantanen, 40.

Křídelník z Havířova vhodně načasoval úchvatnou palbu do doby, v níž vyklízí pozice stárnoucí ruský kanón Alexandr Ovečkin. Ten si z posledních 15 možností přivlastnil ceněnou Maurice Richard Trophy hned devětkrát – jednou se o ni podělil s Pastrňákem.

Na špici střeleckých tabulek se teď vyskytuje McDavid, jemuž už téměř automaticky v NHL připadají jiná vzácná ocenění pro jednotlivce.

Roky nemá konkurenci a v zámoří mu přisuzují až nadpozemské dovednosti.

Tak trochu hokejový Gott.

„Teď má McDavid ještě větší sebevědomí. V zápasech líp zakončuje,“ pozoruje někdejší útočník Oilers Jaroslav Pouzar. „Je velmi rychlý, technický a ohromně produktivní. Taky je v nejlepším věku a do třicítky se může dál zlepšovat.“

Před pár týdny oslavil McDavid teprve 26. narozeniny a jeho protivníky musí děsit Pouzarova předtucha, že zdaleka ještě nenaplnil svůj potenciál.

McDavidův setrvalý progres potvrzuje fakt, že se poprvé přehoupl přes 50 tref za sezonu. A to, prosím, ze základní části zbývá Edmontonu odehrát ještě 21 utkání.

„Moc se mi líbí, že na sobě dál pracuje,“ pokračuje Pouzar. „Ze začátku se moc nevracel do obrany. To napravil. Hraje víc jako kdysi Wayne Gretzky, proto je víc vidět.“

Connor McDavid z Edmontonu překonává Jeremyho Swaymana v brance Bostonu.

Pouzar v 80. letech nastupoval v dresu Oilers po boku kanadské legendy a dodnes sleduje, jak si počínají jejich následovníci. Musí ho těšit, že McDavid ze sebe postupně smývá pověst individuality, která nezařídí úspěch kolektivu. Loni v play off protáhl Oilers až do finále Západní konference. Další zdařilé pouti nahrávají McDavidovy současné výkony i fakt, že nejvážnější uchazeči o Stanley Cup se hromadí na východě, kde se mezi sebou „vymlátí“.

Tím nejskloňovanějším je nejlepší tým soutěže z Bostonu, který táhne Pastrňák. O Stanley Cupu sní už roky, a když se stočí zmínka na individuální pocty, nejednou zmínil, že spíš než po střelecké trofeji pokukuje po magické padesátce. „Pasta se taky zlepšuje sezonu od sezony,“ kývne Pouzar. „Jen nevím, jestli by dokázal McDavida překonat.“

Ale to platí pro celou NHL.

Autor: Jan Daněk