130 let

Michal Neuvirth a Alex Ovečkin. | foto: ČTK

Debakl nastartoval Ovečkina a spol. Útočný stroj deptá soky obranou

Sport
  •   13:59
PRAHA/WASHINGTON - V loňské sezóně byl tým z hlavního města USA postrachem celé NHL. Kam parta Alexandera Ovečkina přijela, tam sela hrůzu. Góly, góly, góly... celkem 318 branek v jedné sezóně, průměr téměř čtyř branek na zápas. Letos se gólostroj zastavil, Washington se během prosince a ledna trápil. Jenže zdá se, že nyní chytil jeden z favoritů na Stanley Cup druhý dech. Ovšem soupeře neničí drtivým útokem, ale perfektní defenzivou.

"Musíme zlepšit defenzivní činnost, stále se opakují stejné chyby... Všichni musíme začít od sebe," říkal kouč Bruce Boudreau 27. února po porážce od NY Rangers 0:6 (letos se stejným soupeřem prohrál Washington již 0:7). A jeho ovečky si vzaly slova k srdci.

SÉRIE CAPITALS

- Washington vyhrál posledních 8 zápasů, z toho polovinu v prodloužení či na nájezdy.

- Sedmkrát zvítězil pouze o gól při celkovém skóre 24:12, což činí průměr 3 vstřelených ku 1,5 obdrženému gólu na zápas. Bez výhry 5:0 nad Edmontonem je ale skóre "jen" 19:12 v sedmi duelech.

Capitals od té chvíle neprohráli, z osmi vítězství v řadě si celkem sedm připsali po jednobrankovém triumfu. Pouze Edmonton si přijel do Verizon Center pro debakl 0:5. Celek, který v loňském ročníku udivil ofenzivní smrští a celke 318 góly v 82 zápasech se naučil bránit.

Jaká to proměna během necelých dvanácti měsíců. Ovšem logická, útočný hurá hokej soupeři přečetli a hvězdy v čele s Alexanderem Ovečkinem se trápily. Paradoxně ale perfektně bránící Washington nyní pro soupeře nepříjemnějším soupeřem než loni a letos na podzim. S "červené" armády se stává tým pro play off.

WASHINGTON LETOS A LONI

2009/2010 - ZÁKLADNÍ ČÁST
82z - 54v - 15p - 3pp - 318:233 (1. NHL), Více gólu než Caps dalo v základní části naposledy v sezóně 95/96 Colorado 326 a Detroit - 325. Caps loni skončili v 1. kole play off.
2010/11 - ZÁKLADNÍ ČÁST
70z. - 40v - 20p - 10pp - 189:171 (4. místo v NHL)

"Loni jsme dostali krásný pohár (President Trophy) pro vítěze základní části a jak jsme dopadli? Letos máme jdeme za jiným cílem a je jedno kolikátí budeme po základní části," řekl po posledním triumfu nad Chicagem Boudreau.

Co měl na mysli? Stanley Cup. Ten Stanley Cup, který obhajují právě "Černí jestřábi" z Chicaga, kteří si o víkendu užili audienci i prezidenta USA Baracka Obamy. Ten se netají náklonností pro své rodné město Chicago, ale stejně tak přeje i Capitals, týmu z hlavního města Spojených států. Ovečkin a spol. by to do Bílého domu neměli daleko. A moc dobře si to uvědomují...

Autor: Antonín Vavrda