130 let

Dmitrij Jaškin | foto: Profimedia.cz

Jaškin promluvil pro ruská média. O zákazu reprezentovat jsem před podpisem v Petrohradu nevěděl, tvrdí

Sport
  •   11:29
Patří mezi nejlepší střelce KHL, s kapitánským céčkem drží Petrohrad na vedoucí příčce soutěže. A když Dmitrij Jaškin promluví do médií, většinou to stojí za to. V rozhovoru pro ruský server Post News si postěžoval. Prý netušil, že by jeho odchod do země válečného agresora mohl znamenat konec v české reprezentaci.

Naposledy oblékl Jaškin, rodák z Omsku, dres národního týmu před dvěma lety, kdy se představil na předvánočním Channel One Cupu právě v Rusku.

Letos v létě ohlásil návrat z NHL do Evropy. Zamířil do Petrohradu, což v Česku vyvolalo bouři nevole. V srpnu poté hokejový svaz oznámil, že hráči působící v KHL nebudou dostávat pozvánky na reprezentační akce.

Což Jaškina zaskočilo.

„Když jsem (s Petrohradem) podepisoval, o zákazu nikdo nemluvil. Bylo to pro mě nečekané a nepříjemné,“ svěřil se. „Takové rozhodnutí prostě Česká republika udělala, případně ti, kteří tam hokej řídí. A já s tím nic nezmůžu.“

Poté se rozpovídal o Davidu Pastrňákovi s Davidem Krejčím, které označil za nejlepší spoluhráče, s nimiž během kariéry nastupoval. „Hrát s nimi je velká radost,“ pronesl.

Šlo spíš o výjimku, k Česku se jinak ve svých odpovědích příliš nevyjadřoval. Na rozdíl od začátku října, kdy hlásal, že se tuzemští hokejisté touží do KHL vrátit. „Každý, s kým jsem mluvil, chce zpátky,“ říkal tehdy.

Kromě Jaškina v Kontinentální lize momentálně působí i obránci Libor Šulák s Michalem Jordánem a útočník Rudolf Červený. Také oni mají jistotu, že se jich přinejmenším nejbližší akce národního týmu týkat nebudou. Třeba turnaj Karjala, který je na programu v příštím týdnu.

A netýkají se ani Ruska, ještě nedávno tradičního účastníka série Euro Hockey Tour. KHL v programu žádnou reprezentační přestávku nemá, soutěž poběží dál. Jaškin se tak může soustředit na klubovou sezonu v Petrohradu.

„Doufám, že její vrchol přijde na konci, až zvedneme nad hlavu pohár,“ přeje si. „Být kapitánem je velká zodpovědnost, důvěry si velmi vážím. Zároveň ale musím řešit i případné každodenní problémy, které mají trenéři a hráči například s rozvrhem.“

Autor: tit