Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Dohrajme NHL za každou cenu, klidně na Antarktidě, vybízí vedení soutěže útočník Vegas

Sport

  7:13
Praha - Zatímco NHL spřádá hned několik plánů, jak v létě či na podzim za každou cenu dokončit přerušený ročník, ne všem hokejistům je nezlomná ambice ligy po chuti. Řada z nich se už nahlas vyslovila, že myšlenka skoku z dlouhého volna rovnou do play off je postavená na hlavu. Právě hráčská asociace musí případný návrh soutěže odsouhlasit. A je otázkou, jaký postoj by mezi hokejisty převážil.

Alex Tuch a Erik Haula z Vegas Golden Knights po konečné prohře s Washintonem. foto: Reuters

„Myslím si, že se sezona nedokončí. Nedovedu si představit, že všechny týmy budou sezonu dohrávat po tříměsíční pauze,“ řekl například před pár dny Jakub Voráček z Philadelphie. „V Americe chtějí, ale těžko říct, jestli se to dá udělat,“ připustil pochybnosti i Tomáš Hertl ze San Jose.

Záleží i na ambicích

Aktuálně nejprobíranější je varianta dohrání základní části ve čtyřech vybraných arénách a bez diváků. To by znamenalo až několik měsíců izolace pro hráče, kteří v následném play off dojdou nejdál.

Právě proto považují někteří tento nápad doslova za nesmyslný. „Někteří hráči by se museli od svých rodin odtrhnout i na tři nebo čtyři měsíce. To je podle mě už trochu moc,“ nesouhlasil forvard Montrealu Philip Danault v rozhovoru pro TSN. „Pokud by o tom mělo rozhodnout hlasování hráčů, nejsem si jistý, jestli by to prošlo. Protože v tomhle názoru určitě nejsem jediný.“

Alex Tuch a Erik Haula z Vegas Golden Knights po konečné prohře s Washintonem.
Hráč týmu Washington Capitals Michal Kempný (6) za bránou Vegas Golden Knights.

Danaultův spoluhráč Brendan Gallagher jej podporuje. „Pokud letní zápasy ovlivní naši připravenost na další sezonu, raději bychom měli zůstat jen u tréninků.“ Zároveň však dodává: „Pokud bychom měli šanci na play off, asi bych mluvil jinak.“ Naděje Canadiens na postup do vyřazovacích bojů je totiž s desetibodovou ztrátou a jedenáct zápasů před koncem nízká, stejně jako motivace naskočit v létě do zbytečných zápasů.

Hvězdný bek Drew Doughty z Los Angeles je totožným příkladem. „Vyhrát v takové sezoně Stanley Cup by prostě nebylo ono,“ tvrdí dvojnásobný šampion NHL a majitel dvou zlatých olympijských medailí. Také on však na rovinu uznal, že nebýt jeho Kings na Západě předposlední, zastával by nejspíš opačný názor.

Vidina play off je ztracená také pro již citovaného Hertla. Naopak Voráček má pochybnosti i přesto, že jeho Flyers jsou ve Východní konferenci mezi nejlepšími.

Mnoho hokejistů však naopak podporuje stejnou myšlenku jako NHL, tedy že by se sezona měla dohrát za každou cenu. Třeba podle Maxe Paciorettyho z Vegas by k tomu mohlo dojít „klidně na Antarktidě“.

Přestože se liga nakonec rozhodla pro osvědčenější potenciální destinace, vzhledem k nynější situaci není stále jasné, jak reálný je plán finiše na čtyřech stadionech. Aktuální karanténa hráčů by měla být podle zámořských zdrojů prodloužena do poloviny května, takže je návrat na led zatím stále v nedohlednu. Jak ale pro TSN uvedl jeden z hráčů pod příslibem anonymity, „liga se musí dohrát. Jinak přijdeme o spoustu peněz. Některým se možná nelíbí, že budou muset zůstat dlouho bez rodin, ale ztráta miliardy dolarů by nás mrzela ještě hodně dlouho.“

Autor: