130 let
Boston - Vancouver.

Boston - Vancouver. | foto: ČTK

Drama v NHL. Opět až do konce

Sport
  •   17:00
BOSTON/PRAHA - Za svou dlouholetou historii hráli finále už osmnáctkrát. Teprve v noci na zítřek ovšem Boston v souboji o Stanley Cup pozná atmosféru sedmého zápasu. Jedno už je jisté teď: v letošní sezoně bude ten poslední.

Hokejisté Vancouveru totiž nevyužili svůj první mečbol a na ledě soupeře prohráli šestý duel 2:5.

Celá série je srovnána na 3:3.

Rozhodnuto bylo už v úvodní třetině, kdy Bruins dali čtyři góly během čtyř minut a 14 vteřin. A překonali tak 55 let starý rekord Montrealu Canadiens.

"Udělali jsme přesně to, co bylo potřeba, jsem na kluky pyšný," nechal se slyšet Mark Recchi, veterán bostonského týmu. "My byli zády u zdi, po celý rok však plni odhodlání nenechat se zlomit. O všem nyní rozhodne až poslední zápas."

Ať už ho vyhraje kdokoliv, bude to pro oba konec dlouhého čekání – Boston čeká na stříbrný grál už 39 let, Vancouver ho za svou 41letou historii nezískal dokonce nikdy.

Grafika: NHL finále před 7. zápasem.

Kdo k němu má odteď blíž?

"Otočme list, jeďme domů," ucedil po prohře Alain Vigneault, kouč Canucks. "Stalo se… Holt s tím už nic nenaděláme."

Když před startem finále spustila počítačová společnost EA Sports simulaci celé série, jako nový vítěz z ní vyšel Vancouver – také po sedmi odehraných zápasech.

Také v ní vyhrával vždy domácí tým, stejně jako tomu je i za reálného vývoje. Jenže v něčem je tohle všechno přece jenom jiné…

Hráči Canucks sice mají v klíčové bitvě domácí výhodu, jenže pokaždé ji využili s maximálním úsilím. To Boston na svém ledě soupeře doslova "drtil", skalpoval ho rozdílem sedmi, čtyř nebo tří gólů.

Stav série je sice 3:3, ale na skóre Bruins vedou už 19:8.

Oficiální web NHL po šestém duelu položil anketní otázku, komu fanoušci věří nyní víc – a mírným favoritem byl včera navečer Boston.

"Celou dobu se snažíte hrát dobře proto, abyste teď měli domácí výhodu," tvrdí Henrik Sedin, švédský útočník Vancouveru. "A my tu výhodu plánujeme využít."

Boston - Vancouver (smutný Maxim Lapierre)

A opět budou spoléhat na gólmana Roberta Luonga, jenž už dva zápasy v Bostonu nedochytal. "To je ta vzpomínka, již budeme mít v hlavě na Stanley Cup 2011?" utahoval si z něj televizní kanál ESPN. Luongo se však postaví do branky zase.

Právě doma je totiž naopak k nepřekonání. A vydrží-li mu kouzlo, stane se dalším členem Triple Gold Clubu, výjimečné společnosti vítězů na olympiádě, mistrovství světa a – právě Stanley Cupu.

Ale finále má plno příběhů, třeba ten Davida Krejčího.

Útočník Bostonu 12. trefou v jednom play off překonal český rekord Jaromíra Jágra. A zůstane-li v čele produktivity i tabulky střelců až do konce, stane se vůbec prvním Čechem, jemuž se to povedlo.

Sedmé utkání rozhodne o trofeji celkem pošestnácté v historii soutěže od roku 1939. Ale už pošesté za posledních deset let.

NHL v novém století píše hodně dramat. Lepší závěr si nemůže přát.

Autor: Vítězslav Čermák