Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dvanáctý krach. Z KHL odstoupí kvůli finančním problémům další tým

Chabarovsk neustál koronavirovou pandemii, oznámil krach foto: hcamur.ru

Chabarovsk - Pět českých hokejistů v ruské KHL si bude muset hledat práci. Michal Jordán, Hynek a Tomáš Zohornové, Ondřej Vitásek a Marek Langhammer přišli o zaměstnání, jelikož jejich Chabarovsk krachuje. Jde už o dvanáctý klub, který kvůli finančním problémům bude muset opustit Kontinentální ligu.
  16:53

Podraz a kudla do zad od ruské banky, stěžuje si hokejový Liberec na uťatý úvěr

Ve středu bylo potvrzeno, že v soutěži končí Vladivostok, po pár dnech přibyl další celek z Dálného východu - Chabarovsk. V obou případech nejde o překvapení, jelikož oba měly dlouhodobé finanční problémy. Ty nyní jen uspíšila pandemie koronaviru.

Už v létě se šířily zprávy o tom, jak je Chabarovsk ekonomicky na dně. Tým musel létat na zápasy běžnými leteckými linkami a kolovaly zprávy, že neměl ani na základní vybavení, jakými jsou lepící pásky...

Klub dosud držely dotace vlády v Chabarovském regionu, ta však nyní musí investovat prostředky primárně do zdravotnictví a ekonomiky, jež trpí v důsledku pandemie. Znovu se tak naplno ukazuje, že řada mužstev v KHL není schopná stát na vlastních nohou a že rozpočty jednotlivých týmů neodpovídají realitě a zájmu fanoušků.

KHL se letos nedohraje
Marko Antilla v dresu finského Jokeritu, který hraje ruskou KHL.

Odchod z ligy zatím není definitivně potvrzený, ale těžko si představit, že se situace do srpna, kdy by měl startovat nový ročník, nějak změní. Viceprezident klubu Alexandr Filippenko přesto doufá, že se nejhorší scénář nenaplní a že získá podporu tamního gubernátora.

Od něj údajně už dřívěji získal ujištění, že krach nehrozí, i proto minulý týden podepsal Chabarovsk novou smlouvu s trenérem Alexandrem Gulavcevem a management pracoval na složení kádru pro příští sezonu. To však nic neznamená, jelikož stejně postupoval i Vladivostok, jehož osud je již zpečetěn.

KHL v minulosti opustila už řada klubů, všichni kvůli finančním problémům. Loni skončil Slovan Bratislava, rok před ním Mansijsk a Togliatti, předtím Záhřeb, Novokuzněck, Mytiščci, Doněck, Lev Praha a Poprad. Kvůli ekonomickým potížím na čas ze soutěže odstoupil i Spartak Moskva.

Už před dvěma lety se objevovaly informace, že KHL neudrží slabší kluby a že se soutěž bude postupně smršťovat na ty nejsilnější. Tento scénář se naplňuje. Je zřejmé, že velkolepé plány o vytvoření konkurence NHL prozatím zůstanou spíš snem. Obzvlášť nyní, kdy sport obecně čeká kvůli koronaviru doba utahování opasků.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...