Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Podraz a kudla do zad od ruské banky, stěžuje si hokejový Liberec na uťatý úvěr

Sport

  17:01aktualizováno  31. března 10:50
Liberec - Problémy s financováním má Sport Park Liberec, jehož součástí je i multifunkční hokejová Home Credit Arena, v důsledku pandemie koronaviru. Do potíží se po zrušení naplánovaných akcí dostal kvůli tomu, že mu banka Sberbank v pátek s okamžitou platností ukončila čerpání provozního úvěru. Hokejový klub Bílí Tygři Liberec o tom informoval na svém facebookovém profilu.

Liberecká střídačka během třetího finále se Spartou foto:  Michal Šula, MAFRA

Co dál s NHL? Hráči přichází s návrhy, vedení soutěže zatím vyčkává

„Banka nám to oznámila po telefonu v pátek večer se slovy: Vyhodnotili jsme to tak. To bylo všechno, co nám k tomu řekli,“ uvedl v prohlášení Lukáš Přinda, viceprezident Bílých Tygrů a jednatel společnosti, která je provozovatelem Home Credit Areny a Sport Parku Liberec.

Sberbank v prohlášení uvedla, že banka nemůže poskytovat informace o konkrétních klientech a smluvním vztahu, neboť je to předmětem bankovního tajemství. „Obecně se snažíme v této náročné situaci vycházet maximálně vstříc. Poskytujeme snížení splátek hypotéčních a spotřebitelských úvěrů i úvěrů pro firmy, podnikatele a živnostníky. Jsme však ze zákona povinni postupovat i s péčí řádného hospodáře a posuzovat tak jednotlivé úvěrové případy. Jsme připraveni vycházet vstříc, individuálně vše posuzovat a hledat řešení, například formou dozajištění,“ uvedla Sberbank.

Rostislav Marosz z Liberce.
Třetí gól střílí Libor Hudáček.

„Budeme poskytovat firmám i tzv. úvěr Covid se zárukou Českomoravské záruční a rozvojové banky. Firmy si tedy budou moci požádat i o tento úvěr, který pro ně může být vhodnějším produktem, protože je se zárukou a může jim pomoci v jejich situaci,“ stojí v prohlášení banky.

Sport Park Liberec nyní musí situaci řešit. „První krizové jednání jsme měli již o víkendu a díky půjčce od mateřské společnosti překleneme následující výplaty. Další vývoj bude záležet na tom, jak dlouho bude trvat nouzový stav,“ uvedl Přinda.

Podle něj je situace vážná. „I přesto, že zdraví je pro nás prioritou, vyhlášení nouzového stavu má na nás stoprocentní ekonomický dopad. Zrušené koncerty, play off, sportovní soutěže, konference, mítinky, soustředění v řádu milionů korun. Hledáme práci pro naše zaměstnance, utlumujeme firmu, počítáme každý den ztráty,“ prohlásil Přinda. 

Vyjádření Sberbank

Banka nemůže poskytovat informace o konkrétních klientech a smluvním vztahu, je to předmětem bankovního tajemství.

Obecně se však snažíme v této náročné situaci vycházet maximálně vstříc. Poskytujeme snížení splátek hypotéčních a spotřebitelských úvěrů i úvěrů pro firmy, podnikatele a živnostníky. Jsme však ze zákona povinni postupovat i s péčí řádného hospodáře a posuzovat tak jednotlivé úvěrové případy. Jsme připraveni vycházet vstříc, individuálně vše posuzovat a hledat řešení, například formou dozajištění.

Budeme poskytovat firmám i tzv. úvěr Covid se zárukou Českomoravské záruční a rozvojové banky. Firmy si tedy budou moci požádat i o tento úvěr, který pro ně může být vhodnějším produktem, protože je se zárukou a může jim pomoci v jejich situaci.

Sportovní park a Home Credit Arenu denně navštěvují tisíce sportovců i diváků. „Z minuty na minutu jsme přišli o sto procent příjmů, a to možná i na několik měsíců dopředu. Krach hrozí v případě, že nedokážeme udržet zaměstnanecký tým, který se profesionálně o celé zázemí a chod areálu řadu let bezchybně stará. Jedná se o téměř sto zaměstnanců a to nemluvím o firmách, které jsou na areál vázány. Nejde ale jen o výplaty. Spravujeme majetek v hodnotě 1,5 miliardy korun, který má své nároky a nemůžeme ho nechat ležet ladem. Ty náklady pořád běží i přesto, že je areál uzavřen pro veřejnost,“ uvedl Přinda.

Problémy se dotýkají i provozu Home Credit Areny. „Musíme zrušit úplně všechny investice, abychom měli na mzdy pro zaměstnance a zaplatili chod areálu a Home Credit Areny v tomto utlumeném stavu,“ prohlásil Přinda. Na šetření se musí připravit i liberecký hokejový klub. „Tohle se dotkne všech. V tuhle chvíli nás mimo jiné žene dopředu i obrovská fanouškovská podpora, které si hrozně vážíme,“ dodal Přinda. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...