Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Extraligové přestupy: Sparta získala Jágrova centra, Litvínov Godlu i Hübla

Fanoušci Litvínova. foto: ČTK

První květnový den se v extralize otevřelo přestupové okno. A nováček z Českých Budějovic hlásí velkou posilu: z Brna přichází slovenský brankář Marek Čiliak. Viktor Hübl přidá v Litvínově ještě jednu sezonu, k němu se připojí brankář Denis Godla. V Mladé Boleslavi zřejmě končí Jakub Klepiš s Lukášem Kašparem.
  9:52

Revoluce v extralize? Příští dva roky by mohlo play off hrát dvanáct týmů

Útočník Jiří Černoch bude dál hostovat v Karlových Varech. Do Brna míří ze Zlína obránce Ralfs Freibergs , ze zámoří Libor Zábranský mladší. Kanadský bek Akim Aliu známý kauzou ze zámoří, kdy obvinil kouče Peterse z rasismu, v Litvínově končí.

David Stach odchází z Kladna zpátky do Plzně. Třinec získává z Olomouce beka Jana Jaroměřského.

Sparta Praha

Za pražský klub budou hrát Ladislav Zikmund z Kladna a Tomáš Šmerha ze Slavie. Pětadvacetiletý Zikmund byl v uplynulé sezoně druhým nejproduktivnějším hráčem Kladna a nastupoval v útoku s majitelem Rytířů Jaromírem Jágrem. O tři roky mladší Šmerha se stal třetím nejlepším střelcem první ligy.

Hráči Karlových Varů oslavují vyhrané utkání.
Gólman Českých Budějovic Marek Dvořák.

Web iDNES.cz už minulý týden informoval o tom, že ve Spartě končí Vladimír Růžička mladší. Jeho výkony neodpovídaly platovému ohodnocení.

Motor České Budějovice

Marek Čiliak opustil Brno, kde chtějí sázet na Karla Vejmelku. S Motorem podepsal účastník dvou mistrovství světa tříletý kontrakt. Už v uplynulé sezoně kvůli vytížení hostoval od října do prosince ve Zlíně. S Kometou získal dvě zlata (2017, 2018), stříbro (2014) a bronz (2015). V extralize odchytal 295 zápasů s průměrem 2,30 obdržené branky na zápas, s úspěšností 91,62 procenta a udržel 31 čistých kont.

Na jih Čech míří také 25letý obránce Ondřej Slováček s 28letým útočníkem Vítem Jonákem ze Vsetína, plzeňský Miroslav Indrák a Daniel Voženílek. Ten byl uplynulou sezonu druhým nejproduktivnějším hráčem první ligy.

Pokračovat v Motoru budou útočníci Albert Michnáč (21 let, hostování ze Sparty) a Adam Raška.

Třinec

Obranu posílí Jan Jaroměřský, jemuž skončila smlouva v Olomouci. Nové smlouvy uzavřeli útočníci Matěj Stránský, Erik Hrňa a obránci Marian Adámek, Guntis Galvinš, Filip Haman a Ondřej Hrachovský. Nový brankář Ondřej Raszka z polského Jastrzebie bude ve 30 letech nastupovat v prvoligovém Frýdku-Místku.

Nové smlouvy mají i asistent trenéra Václava Varadi Marek Zadina a trenér brankářů Jaroslav Kameš.

Kanadský útočník Wojtek Wolski dostal od Třince nabídku smlouvy, jeho finanční nároky jsou ale velmi vysoké. Klub opouštějí brankář Petr Kváča, obránce Vladimír Roth a útočníci Roman Szturc a Jan Hladonik.

Kometa Brno

Hokejisty Brna posílili lotyšský obránce Ralfs Freibergs ze Zlína a rakouský útočník Peter Schneider ze švýcarského Bielu-Bienne. Ze zámoří se po třech sezonách vrací bek Libor Zábranský, syn majitele klubu.

Osmadvacetiletý Freibergs odehrál za Zlín tři extraligové sezony bez jediné absence. Ve 167 utkáních včetně play off si připsal 78 bodů za 12 branek a 66 asistencí.

Devětadvacetiletý účastník posledních dvou mistrovství světa Schneider už v Česku působil v letech 2007 až 2010 v mládežnických týmech Českých Budějovic a Znojma.

Devatenáctiletý Zábranský strávil poslední tři sezony ve WHL, v sezoně 2018/19 okusil také další juniorskou soutěž USHL. Ve WHL odehrál včetně vyřazovacích bojů 163 utkání a připsal si 49 bodů (8+41), v USHL stihl za 32 startů včetně play off čtyři góly a 12 asistencí.

Smlouvu na příští sezonu má i Tomáš Plekanec. Útočník Rudolf Červený jde zkusit štěstí do Finska.

Mladá Boleslav

Ve středu bylo jasno o ztrátě Radima Zohorny, který míří do NHL za Pittsburgh Penguins. Končí i Pavol Skalický (Lukko Rauma), Slovinec Žiga Jeglič a kanadský brankář Justin Peters.

Nejistá je budoucnost útočníků Jakuba Klepiše, Lukáše Kašpara a obránců Jiřího Kurky a Františka Hrdinky. Skončily jim smlouvy, sportovní ředitel Radim Vrbata však nevyloučil v dalších týdnech novou dohodu.

Novými posilami se stali brankář Marek Schwarz z Liberce, obránce Petr Šidlík z Vítkovic a útočníci Jakub Strnad z Kladna, Kanaďan Brandon Alderson z Trenčína, Fin Joona Jääskeläinen z Banské Bystrice a Jakub Kotala z Havířova. Nové smlouvy s Bruslařským klubem uzavřeli obránci Markek Hrbas a Ondřej Dlapa a útočníci Adam Zbořil, Maris Bičevskis a Jan Grim.

Litvínov

Výbornou zprávou pro klub je, že 18. sezonu přidá Viktor Hübl, který v srpnu oslaví 42. narozeniny. Podle nového generálního ředitele Pavla Hynka byl Hübl prioritou.

Z Kladna přichází slovenský reprezentační brankář Denis Godla.

Ve vedení Litvínova už skončil zlatý olympionik Jiří Šlégr, pokračovat nebude ani trenérské trio Vladimír Kýhos, Jindřich Kotrla a Radim Skuhrovec. Střídá je kouč slovenské reprezentace Vladimír Országh, pomáhat mu bude Václav Sýkora.

Trenérem brankářů zůstává Zdeněk Orct, který stejnou roli plní i v reprezentaci, kondiční přípravu převezme nově Petr Švehla, mistr Evropy v řeckořímském zápase. Tomáš Vrábel bere novou roli sportovně technického analytika.

Vedení Vervy už dále nepočítá se službami obránců Akima Aliua, Michala Moravčíka, útočníků Edwina Hedberga, Chrise Langkowa a brankáře Jaroslava Januse.

Liberec

Severočeši oznámili devět odchodů. Končí brankář Dominik Hrachovina (jde do finského Tampere) i jeho kolegové Justin Peters a Marek Schwarz, obránci Roman Graborenko a Oldrich Kotvan, produktivní slovenský útočník Libor Hudáček i Lukáš Krenželok s Rostislavem Maroszem a Janem Ordošem.

Plzeň

Hned několik příchodů hlásí na západě Čech: Z Chomutova švédský obránce Viktor Lang a centr Filip Suchý, z Olomouce útočník Pavel Musil a z Kladna David Stach.

Pokračuje obránce Roman Vráblík, prodloužil i útočník Luboš Rob a Jaroslav Kracík. Naopak končí brankář Jaroslav Pavelka, slovenský obránce Adam Jánošík, který přišel výměnou za Michala Moravčíka z Litvínova, Bohumil Jank, Lukáš Pulpán a útočníci Vojtěch Němec, Patrik Zdráhal a Martin Heřman.

Web iDNES.cz v týdnu zároveň informoval, že majitel Plzně Martin Straka a asistent trenéra A-týmu Jaroslav Špaček míří k reprezentaci jako asistenti hlavního kouče Filipa Pešána. Obě práce skloubí.

Pardubice

V Pardubicích, které měly hodně divokou sezonu, zůstává útočník Michal Vondrka i obránce Jan Kolář. V aktuálním kádru zatím chybějí brankář Ondřej Kacetl, obránce Juraj Mikuš nebo útočníci Robert Kousal a Tomáš Rolinek. O jejich budoucnosti zatím klub informace nepřinesl. Smlouvu však na další sezonu nemají.

Hradec Králové

Do Hradce přichází ze Sparty obránce Jeremie Blain a z Plzně Bohumil Jank. Odcházejí útočníci Patrik Miškář, Michal Dragoun a zadáci Petr Šidlík, Mislav Rosandič, Švéd Oscar Eklund, Oskars Cibulskis a Tomáš Linhart.

„Útok máme poměrně kvalitní, ale naší slabinou byla produktivita, proto bychom rádi přivedli ještě jednoho útočníka,“ uvedl manažer klubu Aleš Kmoníček.

Karlovy Vary

Jiří Černoch zůstává na západě na hostování ze Sparty, Vary opouští bek Dalimil Mikyska (jde do Brna) a na vlastní žádost obránce Vladimír Eminger, který zamířil do Německa, a trio útočníků Tomáš Rachůnek, Dávid Gríger a Vojtěch Polák.

Západočeši se mohou těšit na služby beka Lukáše Pulpána, který hrál doteď v Plzni. Z Kladna přicházejí útočníci Tomáš Redlich a Patrik Machač.

Vítkovice

Ze slovenského Trenčína přichází 25letý útočník Josef Mikyska. Je první oznámenou posilou Vítkovic, v uplynulé sezoně uspěl jako pátý nejproduktivnější hráč slovenské nejvyšší soutěže.

V Ostravě nepokračují beci Martin Bodák, Blaž Gregorc, David Kvasnička, Mislav Rosandič ani útočníci Roberts Bukarts, Miroslav Indrák a Frenks Razgals.

Zlín

Zlín zatím ohlásil dva odchody. Přes klubový zájem jdou pryč lotyšský obránce Ralfs Freibergs a francouzský útočník Valentin Claireaux.

Olomouc

Generální manažer Erik Fürst pro iDNES.cz potvrdil příchod útočníka Lukáše Kucsery z Komety a Jakuba Navrátila z Přerova. Rostislav Olesz zůstává, budoucnost Zbyňka Irgla je nejasná.

Odchází bek Jan Jaroměřský a útočníci Pavel Musil, František Skladaný, Marek Laš.

Autor: