130 let
Hokejisté Jokeritu Helsinky.

Hokejisté Jokeritu Helsinky. | foto: Twitter.com/ Helsingin Jokerit

Finové proti Lukašenkovi. Hráčům Jokeritu vyhrožovali smrtí, tým do Minsku neodletěl

Sport
  •   18:14
Minsk - Hokejový tým Jokerit Helsinky ve čtvrtek neodletěl do Běloruska k úvodnímu zápasu sezony KHL proti Dinamu Minsk. Liga oficiálně potvrdila jeho odložení. Finskému klubu hrozili vlastní fanoušci bojkotem domácích zápasů, pakliže k duelu nastoupí. Tvrdí totiž, že v Bělorusku se po znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka porušují lidská práva.

Jokerit požádal o odložení utkání už během srpna, zejména z obavy o bezpečnost. „Ale vedení Minsku nebylo ochotné změnu provést,“ uvedl generální manažer Jari Kurri.

Tým tak měl ve čtvrtek ve 13 hodin do Minsku odletět a od 17:10 hrát, podle finských médií se ale na letišti neukázal.

Web Jatkoaika se odkazuje na svůj zdroj, který tvrdí, že rozhodnutí neodletět učinili sami hráči Jokeritu, protože jim z Běloruska v poslední době chodily výhrůžky smrtí.

Už ve středu zveřejnili finští příznivci klubu prohlášení, v něm uvedli, že „nemohou přijmout, aby se zápas v Minsku hrál, když vidí, že jsou tam porušována lidská práva“. A pohrozili bojkotem domácích akcí.

KHL uvedla, že duel mezi Jokeritem a Minskem se odkládá. Blíže neupřesnila, zda finskému klubu hrozí trest, či ne. Klub z Helsinek počítá, že v sobotu od 16 hodin nastoupí v lotyšské Rize proti tamnímu Dinamu.

Za Jokerit hrají od léta i dva čeští obránci Jakub Krejčík a David Sklenička, za Minsk chytá Dominik Furch.

Autor: Robert Rampa