Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dvacítka chce na MS zopakovat loňskou výhru nad USA

Sport

  8:00
UFA (Rusko) - Porazit tým Spojených států amerických a postoupit do bojů o medaile, to je cíl českých hokejistů před středečním čtvrtfinálovým zápasem na mistrovství světa hráčů do 20 let v Ufě. Sebevědomí českým reprezentantům dodává skutečnost, že před rokem dokázali na šampionátu favorizované Američany porazit a nečekaně je odsoudili k bojům ve skupině o udržení.

Radost hokejových juniorů USA (zleva J. T. Miller, John Gaudreau, Vince Trocheck, Seth Jones and Jake McCabe) a brankář Slovenska Patrik Romančík foto: Reuters

Pokud by se jim to podařilo i letos, poprvé od roku 2005 by si zahráli o medaile. "Loni to pro nás byl velký úspěch. Teď se musíme dobře připravit a hrát jako tým. Snad se nám to povede znovu," uvedl obránce David Musil pro web hokej.cz. "Chceme uspět a uděláme pro to vše, co je v našich možnostech," prohlásil útočník Tomáš Hertl. Oba patří mezi pamětníky posledního vzájemného zápasu.

K TÉMATU

"Je to určitě hratelné. My musíme podat výkon jako proti Finsku, ne jako jsme hráli se Švýcary nebo s Lotyši," podotkl urostlý bek Musil. Hertl před rokem v zápase proti zámořskému soupeři skóroval, nyní to může zopakovat. "Nezlobil bych se, kdyby se mi to povedlo. Jsem tu proto, abych branky dával nebo je připravoval, zatím jsem ale moc příležitostí neproměnil," poznamenal hráč pražské Slavie. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta postoupili do play off z druhého místa ve skupině A.

Poté co na úvod prohráli s úřadujícími světovými šampiony ze Švédska, postupně porazili Finsko, Lotyšsko a naposledy v prodloužení Švýcarsko. Američané skončili ve skupině B třetí za Kanadou a Ruskem, kterým shodně podlehli 1:2. "Američané budou hrát agresivní hokej, hodně napadat a hrát nepříjemně," konstatoval Přerost. Podle obránce Marka Hrbase bude základem úspěchu hodně střílet a dobře bránit střední pásmo. "Chceme dojít daleko, a proto Ameriku musíme porazit," řekl Hrbas.

Gólman Bartošák: Je to pro mě první velká příležitost

Český tým bude hodně spoléhat na brankáře Patrika Bartošáka, který odchytal všechny vítězné zápasy. "Strašně se těším, je to pro mě vlastně první velká příležitost. Proto jsme tady, čtvrtfinále bylo naším úkolem," uvedl Bartošák pro hokej.cz. Před rokem byl klíčovou postavou reprezentace gólman Petr Mrázek, jenž podával excelentní výkony a nakonec byl vyhlášen i nejlepším brankářem turnaje. Bartošák se jej bude nyní snažit napodobit.

"Tlak si ale nepřipouštím. Nemyslím na to, co Mrázek dosáhl, co vychytal. Máme jiný tým a před sebou nový zápas. Podle mě máme letos lepší mužstvo, než bylo loni. Myslím, že v utkání nebudu mít tolik práce. A když ano, budu se snažit, abych to zvládl," podotkl Bartošák. Zápas začne v 10:00 SEČ, jeho vítěz se ve čtvrtečním semifinále utká s Kanadou.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...