130 let
Zleva: Irgl a Vašíček na tréninku české reprezentace.

Zleva: Irgl a Vašíček na tréninku české reprezentace. | foto: ČTK

Irgl zažil rok hrůzy: vyhazov, rozvod a nehoda přítelkyně

Sport
  •   13:49
PRAHA - Český hokejový útočník Zbyněk Irgl si oddechne, až skončí rok 2010, a doufá, že ten nadcházející už pro něj nebude tak smolný.

Kvůli operaci dutin přišel v květnu o zlaté mistrovství světa v Německu, v létě nuceně opustil Jaroslavl a zamířil do Atlantu Mytišči, kde se mu zatím bodově nedaří podle představ. I v osobním životě prožil těžké chvíle. Jeho nová přítelkyně, s kterou žije po rozvodu s manželkou Pavlou, totiž byla účastnicí tragické nehody. Navíc Irgla s jeho spoluhráči okradl v Moskvě taxikář.

"Nejhorší zážitek byla ta autohavárie přítelkyně. Odvezla mě na rozbruslení a cestou zpátky domů asi po 800 metrech se to stalo. Ona naštěstí neskončila ani v nemocnici, ale v druhém autě zemřel člověk. Byla to jejich chyba. Oni jeli ožralí ráno v devět hodin ze svatby a vjeli do protisměru," řekl Irgl novinářům.

Sám musel strávit velká sportovní zklamání. Nejdříve přišel vicemistr světa z Rigy z roku 2006 o úspěšný šampionát. "Samozřejmě, že když je úspěch, tak si člověk řekne, že ho to mrzí. Ale já jsem bohužel minulou sezonu měl pětkrát antibiotika i play off jsem na nich hrál. Potřeboval jsme jít na operaci, tak nějak se to sešlo. Kdybych jel na mistrovství světa, tak bych spíš trpěl, než bych byl přínosem," prohlásil Irgl.

Vyhazov z Jaroslavle byl pro mě šok, popisuje Irgl
Nečekanou ránu pak dostal od Jaroslavle, s kterou nejdříve uzavřel novou tříletou smlouvu, ale klub ji nezaregistroval a Irgl byl najednou v červenci bez angažmá. "Byl to pro mě velký šok, nečekal jsem to. Já jsem se v Jaroslavli cítil jak doma, takže to pro mě byla nepříjemná změna," vrátil se Irgl k jednání klubu, v kterém úspěšně působil tři roky. Důvody odchodu už nechce řešit. "Něco jsem k tomu slyšel, ale už o tom nechci mluvit. Byl jsem rád, že se naskytla nabídka Atlantu. Tam je zázemí také na vysoké úrovni."

Neusadil se v Moskvě, ale přímo v Mytišči, přestože je tam možnost vyžití ve volném čase minimální. "Našli jsme si s přítelkyní byt, který je úplně nově udělaný. Je pravda, že se tam nedá nic dělat. Na druhou stranu se ale pořád hraje, takže to člověk až tak moc nepociťuje, že by potřeboval jiné vyžití," doplnil Irgl, který je po rozvodu v Rusku odloučený i od svých dvojčat Denise a Patrika.

Tvrdý souboj Irgla (dole) a Saprykina.

Ke všemu se přidává fakt, že jej po přesunu do Atlantu trápí slabá produktivita. V 33 zápasech zaznamenal zatím jen devět bodů za sedm gólů a dvě asistence. "Herně se cítím dobře, ale bohužel nesbírám body, což je hlavní problém. Jsem tam proto, abych dával góly. Těší mě ale, že prostor na ledě mám stále obrovský," podotkl Irgl a pochvaloval si, že mužstvo se po nevydařeném začátku zvedlo po říjnovém příchodu českého trenéra Miloše Říhy.

Sám doufá, že se mu to osobně také povede už na Channel One Cupu v dresu reprezentace. "Celkově bych chtěl ukázat, že hraju dobře a je všechno v pořádku. Kéž bych si ty body šetřil na nároďák," přál si Irgl, který se těšil už na listopadový turnaj Karjala, ale nakonec se musel omluvit kvůli zranění ramena.

Irgl v reprezentaci přesně po roční pauze
V dresu národního týmu se objeví přesně po roce a na většinu věcí, která se za tu dobu udála, by raději zapomněl. Říjnovou historku s moldavským taxikářem ale nakonec možná bude dávat k dobrému jako dobrou zábavu, která jeho smolný rok spíše oživí. Irgla a jeho spoluhráče Milana Bartoviče, Alexandra Něstěrova a Viktora Drugova řidič okradl tak, že jim ujel s osobními věcmi od benzínky.

"Dali jsme mu peníze, on šel před námi na kasu a my jsme si kupovali nějaké blbosti. On sednul do auta a ujel. Měli jsme tam laptopy, ipody a další osobní věci. Člověku potom bleskne hlavou, že je trochu idiot," usmíval se Irgl s tím, že je hned policie ujišťovala, že zloděje brzy chytí, protože jsou na benzínkách kamery.

A opravdu se vychytralý taxikář z úspěšného lupu netěšil dlouho. Za dva dny jej chytila policie oblečeného v Bartovičových kalhotách a Irglově bundě.

"Jediné negativní bylo, že jsme strávili na policii hodně času jak v ten den, tak potom, co ho chytili. Teď je ve vazbě a čeká na rozsudek. Doufám, že my už nebudeme muset k soudu, veškeré výpovědi jsme dali," dodal Irgl.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz