130 let

Česko - Švédsko (Jágr). | foto: ČTK

Jágr se opět blýskl gólem, Češi se Švédy ale prohráli

Sport
  •   20:19aktualizováno  20:33
BRNO - Hokejová reprezentace prohrála ve svém závěrečném vystoupení na Českých hrách v Brně se Švédskem 2:4, přesto čtvrtý díl Euro Hockey Tour ovládla. V konečném hodnocení seriálu ale obsadili svěřenci trenéra Aloise Hadamczika poslední místo.

Český tým nastoupil do předposledního zápasu před MS i s Jágrem, který měl původně odpočívat. V sestavě chyběli Hubáček, Marek, Škoula a kapitán Rolinek. Nehrála ani dvojice posil z NHL Eliáš a Židlický, kteří dnes v Brně poprvé trénovali s národním týmem.

Úvod zápasu ale patřil Švédům, kteří několikrát prověřili připravenost Štěpánka, chytajícího na turnaji poprvé. Za českou stranu odpověděl nepřesně střílející Průcha, ale poté se hosté dočkali odměny za

Jágr nejlepším útočníkem turnaje

Český reprezentant Jaromír Jágr byl direktoriátem turnaje vyhlášen nejlepším útočníkem Českých hokejových her v Brně. Cenu pro nejlepšího brankáře převzal Jevgenij Nabokov z Ruska, nejlepším obráncem byl Anssi Salmela z Finska.

svou aktivitu. V 7. minutě otevřel skóre Fernholm, jenž ve vzduchu usměrnil do branky Berglundovu přihrávku.

Domácí ale rychle odpověděli. Michálkovu individuální akci zakončil Krajíček, který neměl problém usměrnit za záda brankáře Ersberga přihrávku útočníka Ottawy. Ve 12. minutě explodovala hala Rondo podruhé, když Červenkovu přihrávku zakončil tvrdou střelou v Brně ve skvělé formě hrající Jágr.

Hned na začátku druhé třetiny se ale Seveřanům podařilo vyrovnat, když bleskově využili třetí přesilovou hru v utkání. Štěpánek nestihl zareagovat na Thörnbergovu teč. Švédové poté měli řadu šancí dostat se do vedení, český výběr přehrávali a tým kouče Hadamczika si nevěděl rady s jejich vysunutým forčekingem. Berglundova střela skončila jen na tyči, následná dorážka těsně vedle.

Do třetí třetiny kouč Hadamczik proházel formace
Švédský nápor Češi zastavili jen při přesilové hře, kdy si Červenkova formace vytvořila několik slibných příležitostí, Ersberg byl ale pozorný. Následně mohl hosty posunout do vedení Thörnberg, ale nedal. Ujala se až Erikssonova pohotová dorážka a Švédové vedli.

Do třetí dvacetiminutovky trenér Hadamczik změnil složení všech formací, k Červenkovi s Jágrem posunul Vampolu, který mohl ve 44. minutě vyrovnat.

Změny hru reprezentace oživily, Češi se tlačili do útoku, ale z rychlého kontru inkasovali. Přečíslení dva na jednoho vzorově zakončili Eriksson s Nilssonem.

V závěru mohli domácí zdramatizovat zápas v přesilových hrách. Hráli čtyři na tři, pět na tři, poté dokonce po odvolání Štěpánka v šesti proti třem, ale třetí gól nedali.

České hokejové hry, čtvrtý turnaj seriálu EHT v Brně:

Česká republika - Švédsko 2:4 (2:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Krajíček (M. Michálek, Vampola), 12. Jágr (Červenka, K. Rachůnek) - 7. Fernholm (Berglund, Pääjärvi-Svensson), 21. Thörnberg (Gunnarson, Pääjärvi-Svensson), 34. Eriksson (Backlund), 52. Nilsson (Eriksson). Rozhodčí: Karabanov, Ravodin (oba Rus.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Sestava České republiky: Štěpánek - K. Rachůnek, Nakládal, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Ševc, Mojžíš - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Koukal, Klepiš - Havlát, Vampola, Michálek - M. Růžička, Vrána, Vondrka - Novotný. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz