Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Den D pro Zachu a spol. Jak dopadne na draftu NHL silný český ročník?

Sport

  20:14
SUNRISE/PRAHA - Napětí vrcholí. Páteční a sobotní dražba talentů osudově ovlivní životy stovek mladých hokejistů: Kdo si mě vybere? A kdy? Na prahu NHL se ocitl útočník Pavel Zacha nebo Jakub Zbořil, jeho největší kamarád od dětství. A taky další jejich krajani.

Český hokejista reprezentace do 20 let Pavel Zacha během zápasu MS s Dánskem. foto: ČTK/AP

Pokud se potvrdí předpovědi odborníků, mohlo by Česko na slavnosti pořádané v aréně Florida Panthers, shodou okolností novém domově Jaromíra Jágra, zažít největší úspěch za posledních deset let.

Statného centra Zachu ze Sarnie a všestranného beka Zbořila ze Saint Johnu by si některé ze 30 klubů měly vybrat v prvním kole, což se bere jako velké vyznamenání.

Mezi kandidáty top 30 se řadí též forvard Filip Chlapík (Charlottetown) a brankář Daniel Vladař (Kladno). Jistě, draft nezaručuje budoucí úspěch. Do National Hockey League lze časem proniknout i bez něj. Nicméně šance je nižší.

Proto taky útočníci Michael Špaček (Pardubice), David Kaše (Chomutov) či Lukáš Jašek (Třinec) a gólman Lukáš Stezka (Liberec) doufají, že jejich jméno v hale na prosluněném poloostrově zazní.

Překonají hoši rok 2006?

Jaké okolnosti zajistí, aby draft 2015 projasnil poněkud potemnělé české hokejové dějiny?

Zacha se stane prvním vyslancem v elitní desítce od roku 2007, kdy si Columbus zamluvil Jakuba Voráčka jako číslo 7. Zbořil se vejde do 15. místa.

Něco podobného se naposled přihodilo v červnu 2006 (10. Frolík a 13. Tlustý). Tehdy si NHL odvedla osm českých branců.

Naděje na vylepšení tohoto zápisu se zdá obstojná. V sedmi kolech by možné budoucí zaměstnavatele mohlo najít okolo deseti krajanů.

Chlapík se jako nováček blýskl v Quebecké juniorské lize: 75 bodů (33+42) v 64 zápasech.

Překvapit může čahoun Vladař, dle expertů jeden ze tří nejlepších gólmanů v nabídce. Pomůže mu fakt, že se přestěhuje za oceán. V týmu Chicago Steel z USHL přivykne severoamerickému stylu.

Opožděně se asi dostane na 20letého reprezentanta Dominika Simona. I další chlapci si přejí, aby je některý z týmů zavolal z hlediště. Aby mohli obejmout své blízké a vykročit na jeviště, kde si obřadně obléknou nový dres. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!