Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Není moc hráčů jako on, chválí Krejčího jeho parťák z Bostonu

Sport

  17:58
Boston - Poslední dobou zůstával ve stínu svého mladšího kamaráda Davida Pastrňáka. Když však při jeho absenci dostal na ledě větší prostor, okamžitě ukazuje, že může být stejně dobrý. Hokejista David Krejčí je extrémně produktivní: za poslední čtyři zápasy nasbíral 9 bodů.

Krejčí slaví gól u střídačky. foto: Reuters

Česká stopa v Bostonu rozhodně nemizí, ba právě naopak. Krejčí září naplno, naposledy třemi asistencemi režíroval výhru 6:5 v San Jose. I díky tomu Boston uhrál už šestou výhru za sebou, ač v sestavě chybí zraněný Pastrňák.

Krejčí se díky tomu posunul do první přesilovkové formace a okamžitě je to znát. Až tak, že nejspíš zažije bodově nejlepší sezonu za posledních pět let. A pokud mu forma a zdraví vydrží, může atakovat i své absolutní maximum, na něž dosáhl v roce 2009.

Tehdy to byla druhá sezona Krejčího v NHL a nasbíral v ní 73 bodů (22+51). Nyní má na kontě 52 zářezů (14+38) a před sebou ještě 22 duelů.

Útočník David Krejčí se podílel ve čtvrtečním utkání NHL třemi asistencemi na výhře Bostonu 5:2 nad St. Louis a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Existuje také solidní šance, že je odehraje, neboť dosud nechyběl v jediném zápase. Zranění a nemoci se mu vyhýbají. Cítí se dobře i po psychické stránce, protože se mu zkraje roku narodil syn. K tomu si připomeňme, že nedávno překonal hranici 800 odehraných utkání v NHL.

„Daří se mi, tak snad to bude pokračovat,“ reaguje Krejčí, který jako obvykle ze svých výkonů nedělá žádnou vědu. „Práce mojí formace je jednoduchá - jdeme na led s tím, abychom hráli dobře hlavně v defenzivě. Samozřejmě víme, co se od nás čeká vepředu, ale základ je dobrá obrana.“

Jsou to skromná slova od jednoho z lídrů Bostonu, jenž se drží na druhé příčce Východní konference. Že jde o oprávněné umístění, o tom svědčí právě zmiňovaná výhra na ledě San Jose, jemuž patří druhá pozice v konferenci Západní a které do té doby uspělo v sedmi z posledních osmi startů.

Krejčího výkony jsou dobré stabilně, i proto dostával prostor také vedle kamaráda Pastrňáka. A je dost možné, že mu důležitá role zůstane i po krajanově návratu. Přesný termín zatím není znám, lídr klubové produktivity je po operaci palce u ruky, jenž si poranil, když odcházel z večírku se sponzory a upadl.

Krejčí díky povedené sérii stoupá i v žebříčku českých borců. Díky třem bodům předehnal na třetí příčce Jakuba Voráčka a usadil se těsně za Tomášem Hertlem, jenž má o bod víc.

„Nevěnuju tomu tolik pozornosti, ale samozřejmě je příjemné, že mi to jde. Nerad o tom mluvím, protože to nechci zakřiknout,“ říká. Tak ho chválí aspoň parťák Charlie McAvoy, jemuž Krejčí připravil pozici pro rozhodující gól z prodloužení.

„Není moc hráčů, kteří jsou jako on. Je to dynamický playmaker, který dokáže na ledě přemýšlet jinak než ostatní.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!