Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pastrňák vyrovnal Jágra. Počtvrté za sebou vyhrál Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče

David Pastrňák z Bostonu vyhrál počtvrté v řadě anketu Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu sezony. foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Útočník David Pastrňák z Bostonu vyhrál počtvrté v řadě anketu Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu sezony. Hlasování ovládl s velkým náskokem 149 bodů před druhým Dominikem Kubalíkem z Chicaga. Třetí skončil stejně jako loni další útočník Jakub Voráček z Philadelphie, vítěz z roku 2015.
  21:26aktualizováno  21:49

Čtyřiadvacetiletý Pastrňák získal v předčasně ukončené základní části NHL Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce soutěže. Stejně jako Alexandr Ovečkin z Washingtonu nastřílel 48 branek. V kanadském bodování skončil s 95 body třetí.

Havířovský rodák Pastrňák, jenž se stal v roce 2017 nejmladším vítězem Zlaté hokejky v historii, se čtvrtým vítězstvím zařadil po bok Vladimíra Martince. Pětkrát triumfoval Dominik Hašek, dokonce dvanáctkrát pak Jaromír Jágr. Ten byl dosud jediným hráčem, kterému se podařilo zvítězit čtyřikrát za sebou (2005 až 2008).

„Vážím si toho. Každá Zlatá hokejka pro mě hodně znamená. Zároveň je to inspirace a motivace do dalších sezon. To je pro mě vždy nejdůležitější. Vždycky se chci zlepšovat,“ řekl Pastrňák.

David Pastrňák z Bostonu vyhrál počtvrté v řadě anketu Zlatá hokejka o...
Útočník David Pastrňák 11. června 2020 v Praze vyhrál počtvrté v řadě anketu...

V příští sezoně by mohl pátým triumfem za sebou překonat Jágra. „Motivace je to velká. V tom, abych se zlepšoval herně, ale i jako člověk. Motivace pro mě znamená hodně. A vnímám, že je to obrovská čest pro mě, že jsem se vyrovnal naší české hokejové legendě,“ prohlásil Pastrňák.

„Myšlenky a cíle jsou ale hlavně takové, abych uspěl s mužstvem, hraju týmový sport. Vyhrát mistrovství světa, olympiádu nebo Stanley Cup. To je to hlavní. Zlaté hokejky si moc vážím, ale je to pořád individuální trofej. Nehrajeme tenis nebo golf. Pro mě zůstávají nejvýše týmové trofeje,“ zdůraznil Pastrňák.

Kdo je pro něho největším soupeřem, který by mohl jeho kralování utnout? „Politik Jakub Voráček!“ smál se Pastrňák. „V celé desítce jsou výborní hráči. Ale myslím si, že my Češi si přejeme navzájem. I v zámoří. Přeci jenom už nás není tolik jako dřív. Možná i proto si přejeme. Já osobně přeju všem jen to nejlepší,“ dodal Pastrňák.

Kubalík míní, že se v současné době bude těžko hledat v českém hokeji někdo, kdo by Pastrňáka z trůnu sesadil. „Přál bych samozřejmě někomu, aby to vyhrál, protože David je na to zvyklý a vyhrává to docela často. Ale myslím, že to ještě pár let potrvá,“ prohlásil Kubalík, jehož dosavadním nejlepším umístěním v anketě byla loňská sedmá pozice.

Druhou příčku si vysloužil výbornou první sezonou v NHL, v 68 zápasech nasbíral 46 bodů díky 30 gólům a 16 asistencím. Voráček byl druhým nejproduktivnějším Čechem s 56 body (12+44) z 69 utkání.

„Podle mého názoru jsem hrál nejlepší hokej kariéry. Mnohdy v minulosti jsem hrál hůře, ale měl jsem třeba více bodů, které jsou vidět nejvíc. Pasta je ale samozřejmě jasný vítěz. V tomhle věku je to něco úžasného, že vyhrál už počtvrté. Rád bych ho ještě jednou v kariéře porazil, ale bude to těžký. A Dominik Kubalík? Já mu říkal, že dá minimálně pětadvacet gólů, on to ještě posunul dál,“ řekl Voráček.

V první desítce je osm hráčů z NHL. Jako jediný zástupce české extraligy pronikl do desítky šestý Milan Gulaš, jenž vládl statistikám domácí nejvyšší soutěže. Devátý byl útočník Dmitrij Jaškin, který prožil skvělou sezonu v dresu Dynama Moskva v KHL.

Kvůli pandemii koronaviru vzešlo konečné pořadí už z prvního kola hlasování. Další dvě kola, naplánovaná po skončení mistrovství světa a v závěru NHL, byla tentokrát zrušena. Výsledky ankety byly vyhlášeny v pořadu České televize bez tradičního galavečeru.

„Lidem, kteří to všechno zorganizovali, patří obrovský dík. V situaci, ve které jsme, to nebylo jednoduché. Klobouk dolů. Zároveň je to něco, na co se můžeme dívat za deset let bůhví jak... Doufejme, že to všechno bude pozitivní a tuhle dobu všichni společně nějak přežijeme,“ řekl Pastrňák.

Nejlepším parahokejistou byl vyhlášen pardubický Tomáš Kvoch. Hokejistkou roku je brankářka Klára Peslarová a juniorem roku Stanislav Svozil, sedmnáctiletý obránce extraligové Komety Brno.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.