Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Po patnácti letech hokejista. Sportovním králem v Česku je kanonýr Pastrňák

Sport

  23:00
Praha - Poprvé od korunovace Jaromíra Jágra v roce 2005 se Sportovcem roku stal hokejista. Sezoně, kterou tak poznamenala koronavirová krize, podle hlasování sportovních novinářů v Česku dominoval hokejista David Pastrňák. Nejlepší střelec základní části NHL zvítězil před Ester Ledeckou a Martinou Sáblíkovou. Kolektivem roku je biatlonová štafeta, do síně slávy vstoupil bývalý fotbalista Antonín Panenka.

Měl to být rok, ve kterém se při volbě těch nejlepších poměřují hodnoty olympijských medailí s výkony na dalších globálních podnicích, jenže pandemie kalendář výrazně seškrtala. I tak ovšem seznam českých úspěchů přinesl zajímavou nabídku, kterou členové Klubu sportovních novinářů porovnávali na svých hlasovacích lístcích.

Nejvyšší příčky nakonec patří sportovcům, kteří stihli zazářit ještě před nejdrtivějším úderem koronaviru. Vítěz ankety David Pastrňák i druhá lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká uspěli díky výsledkům zimní sezony 2019-20. Pastrňák se stal králem střelců v předčasně ukončené základní části NHL, Ledecká skončila v celkovém hodnocení Světového poháru v alpském lyžování druhá ve sjezdu a třetí v kombinaci; vítězství v závodě SP navíc zaznamenala i na snowboardu.

David Pastrňák s trofejí pro vítěze ankety Sportovec roku 2020.
Útočník Bostonu Bruins David Pastrňák ovládl anketu před druhou Ester Ledeckou.

A také třetí v pořadí rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála celkové hodnocení SP, k tomu má zlato a stříbro z mistrovství světa a dvakrát také překonala světový rekord.

Sportovec roku 2020

V 62. ročníku ankety hlasovalo 214 sportovních novinářů

JEDNOTLIVCI

  • 1. David Pastrňák (hokej) 1253
  • 2. Ester Ledecká (snowboarding, alp. lyžování) 1109
  • 3. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 1051
  • 4. Tomáš Souček (fotbal) 994
  • 5. Petra Kvitová (tenis) 936
  • 6. Ondřej Palát (hokej) 915
  • 7. Jiří Prskavec (vodní slalom) 789
  • 8. Tomáš Satoranský (basketbal) 686
  • 9. Markéta Davidová (biatlon) 673
  • 10. Tomáš Bábek (cyklistika) 648

Další pořadí: 11. Adam Ondra (sportovní lezení) 316 b., 12. Josef Černý (cyklistika) 307, 13. Lucie Charvátová (biatlon) 247, 14. Eva Samková (snowboarding) 241, 15. Tomáš Vaclík 187, 16. Vladimír Coufal (oba fotbal) 151, 17. Kateřina Kudějová (vodní slalom) 141, 18. Barbora Krejčíková 114, 19. Karolína Plíšková (obě tenis) 103, 20. Václav Pech (motorismus) 92, 21. Anna Fernstädtová (skeleton) 90, 22. Gabriela Satková (vodní slalom) 70, 23. Ondřej Lieser (golf) 67, 24. Jan Rutta (hokej) 63, 25. Simona Kubová (plavání) 52.

Pozn.: O pořadí na prvním místě rozhodlo pomocné kritérium: vyšší počet lepších umístění.

Mezi zástupci letních, či dnes už spíše celoročních sportů stojí nejvýše fotbalista Tomáš Souček, který se dokázal prosadit v Premier League a s reprezentací postoupil do elitní skupiny Ligy národů.

Nejkrásnější vánoční dárek, řekl Pastrňák o trofeji

Výsledky ankety letos nebyly odtajněny na tradičním galavečeru. I tuhle tradici přerušil koronavirus, sportovci se za přísných hygienických podmínek prostřídali během dvoudenního natáčení a úterní televizní show se vysílala ze záznamu.

S korunkou pro vítěze se tak Pastrňák potěšil už na začátku minulého týdne, a teď už poskytoval rozhovory ze Spojených států, kde se chystá na start NHL. „Koruna je nádherná. Přímo skvostná. Je to ten nejkrásnější dárek, jaký jsem mohl k letošním Vánocům dostat,“ prohlásil.

Za dvaašedesát let existence ankety je po Josefu Mikolášovi, Dominiku Haškovi a Jaromíru Jágrovi teprve čtvrtým hokejistou, který zvítězil. „Neskutečné, nikdy jsem si nedokázal představit, že bych se mohl stát Sportovcem roku jako oni. Hokej je přece jen kolektivním sportem, takže na jednotlivce se pohlíží jinak.“

V kategorii sportovních kolektivů získaly dva týmy úplně stejný počet bodů, a tak poprvé v historii ankety o vítězi rozhodovalo pomocné kritérium. Smíšená štafeta biatlonistů získala o dvě první místa víc než fotbalová reprezentace, a to rozhodlo. Biatlon tak po individuálním vítězství Gabriely Koukalové v roce 2017 získal i historicky první triumf mezi kolektivy.

Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendu převzal bývalý fotbalista Antonín Panenka. Po Josefu Masopustovi a vicemistrech světa z Chile 1962 to je třetí zástupce fotbalu, který byl uveden do české Síně slávy.

David Pastrňák po boku legendárního fotbalisty Antonína Panenky.

Kolektivy:

  • 1. Smíšená štafeta biatlonistů ČR (Puskarčíková, Davidová, Moravec a Krčmář) 336
  • 2. Fotbalisté ČR 336
  • 3. Fotbalisté ČR do 21 let 307

Další pořadí: 4. Fotbalisté Slavie 124, 5. Dráhoví cyklisté ČR, sprint (Bábek, Topinka a Čechman) 105, 6. Futsalisté ČR 85, 7. Basketbalisté Nymburka    60, 8. Čtyřbob ČR (Dvořák, Suchý, Šindelář, Nosek) 38

„V těchto anketách mají mnohem větší šanci uspět sportovci z individuálních sportů. Když se dostane nahoru někdo z kolektivních sportů, je to svým způsobem rarita. O to je pro mě cennější, že jsem měl možnost se do síně slávy dostat. Je to pro mě velice prestižní,“ řekl Panenka.

Cena pro nejlepšího juniora za rok 2020 nebyla vyhlášena, naopak novinkou bylo udělení trofeje za „Oddanost sportu“. Historicky prvním držitelem se stal Zdeněk Růžička, bronzový medailista ve sportovní gymnastice na OH 1948, dlouholetý trenér a představitel Sokola.

Autoři: