Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rána pro ruský hokej. Kuzněcov měl na MS v den zápasu o bronz s Českem pozitivní test na kokain

Sport

  14:30aktualizováno  14:58
Curych - Ruský hokejový útočník Jevgenij Kuzněcov dostal od mezinárodní federace IIHF čtyřletý distanc za doping. Loňský vítěz Stanley Cupu s Washingtonem a dvojnásobný mistr světa měl na letošním světovém šampionátu v den zápasu o bronz s českou reprezentací v Bratislavě pozitivní test na kokain.

MS v hokeji 2017, semifinále Kanada vs. Rusko: Kuzněcov slaví gól se svojí střídačkou. foto: Reuters

Trest se podle agentury AP vztahuje pouze na mezinárodní akce, NHL se netýká. Na výsledky ruské reprezentace na mistrovství světa by Kuzněcovovo provinění nemělo mít vliv.

IIHF v prohlášení uvedla, že sedmadvacetiletý Kuzněcov nepožadoval analýzu vzorku B a od poloviny června má zastavenou činnost. Jeho distanc potrvá do 12. června 2023, nemůže tedy ani teoreticky hrát na příštích olympijských hrách v Pekingu.

Rusko v zápase o bronz na mistrovství světa porazilo české hokejisty 3:2 po samostatných nájezdech 26. května. Druhý den se na internetu objevilo video, na němž je Kuzněcov zachycen, jak telefonuje u stolu, na kterém jsou dvě čáry bílého prášku.

MS v hokeji 2017, semifinále Kanada vs. Rusko: Kuzněcov slaví gól se svojí...
MS v hokeji 2017, semifinále Kanada vs. Rusko: Jevgenij Kuzněcov slaví gól v...

Rodák z Čeljabinsku a odchovanec tamního Traktoru v tisku uvedl, že nahrávka je rok stará a pochází z Las Vegas z období oslav zisku Stanley Cupu. Kuzněcov tvrdil, že tehdy jen vešel do hotelového pokoje, ale když viděl, že tam jsou drogy, co nejrychleji místnost opustil. Klub i vedení NHL jeho vysvětlení přijaly a případ uzavřely.

V elitní zámořské soutěži hraje Kuzněcov od března roku 2014. Šikovný centr se vypracoval mezi opory Washingtonu a Capitals s ním předloni podepsali osmiletý kontrakt na 62,4 milionu dolarů. Při loňské cestě za prvním Stanley Cupem v klubové historii byl s 32 body ze 24 zápasů nejproduktivnějším hráčem play off, ale Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů získal jeho hvězdný spoluhráč z útoku Alexandr Ovečkin.

V základní části NHL odehrál Kuzněcov 416 zápasů a nasbíral 337 bodů (101+236). S ruskou reprezentací se stal v letech 2012 a 2014 mistrem světa a získal ještě tři bronzy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!