Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko na chvostu skupiny. Senzační výhra Velké Británie odsunula naše hokejisty na poslední místo

Ruští hráči se radují z gólu na MS v hokeji v Rize. foto: ČTK

RIGA - Hokejisté Velké Británie se na mistrovství světa v Lotyšsku dočkali po zisku prvního bodu i výhry, když porazili Bělorusko 4:3. V tabulce skupiny A odsunuli na poslední místo český tým, který však odehrál o jeden zápas méně. Kazachstán porazil v odpoledním utkání překvapivě Německo, Rusko si poradilo s hokejisty Dánska.
  18:26aktualizováno  22:27

Už jen Češi a Italové (ve skupině B) nevyhráli v Rize v základní hrací době. Britové se takového vítězství dočkali mezi elitou na MS poprvé od roku 1962. Dvěma góly k tomu pomohl mladý útočník Liam Kirk.

Nejhorší start do hokejového MS v české historii. Pešán: oblečte montérky, pánové

Zpočátku se zápas odvíjel podle papírových předpokladů. Bělorusové měli navrch a hned v úvodních minutách si vytvořili několik velmi dobrých šancí. Britové je však zásluhou brankáře Bownse a místy i porce štěstí přečkali bez úhony.

Do hry je dostala první přesilovka zápasu. Taylor v ní sice ještě vychytal Perliniho, ale chvilku po jejím skončení se po pěkné akci prosadil Kirk. Vyrovnání měl na hokejce zblízka zakončující Komarov, jenže minul. Na druhé straně nevyužil dobrou možnost Hammond.

MS v hokeji, Rusko - Česko: Rusové slaví gól
MS v hokeji 2021, V. Británie - Bělorusko: Sergej Drozd dostává naloženo do...

Před polovinou duelu si první početní výhodu zahráli i Bělorusové a přestože ji nezužitkovali, pět sekund po skončení Myersova trestu uspěl bekhendovou dorážkou Kodola. Britům ale vyšel na výbornou závěr třetiny. Nejprve jim vrátil vedení v pádu Davies a o 89 sekund později dal už svou čtvrtou branku na šampionátu Kirk.

STředeční výsledky MS

Skupina A (Olympic Sports Centre):

  • Rusko - Dánsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
    Branky a nahrávky:
    40. I. Morozov (Voronkov, Burdasov), 50. Barabanov, 57. Voronkov (I. Morozov). Rozhodčí: Björk, Nord - Lundgren, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Bez diváků.
  • Bělorusko - Velká Británie 3:4 (0:1, 1:2, 2:1)
    Branky a nahrávky:
    30. Kodola (Bailen, Prince), 52. Platt (Paré, Kodola), 58. Prince (Šarangovič, Protas) - 14. Kirk, 38. Davies (Myers), 39. Kirk (O'Connor, Dowd), 49. Hammond (Richardson). Rozhodčí: Stano (SR), Šír - Ondráček (oba ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Bez diváků.

Skupina B (Arena Riga):

  • Kazachstán - Německo 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
    Branky a nahrávky:
    27. Šin (Stěpaněnko, Šalapov), 41. Starčenko z trest. střílení, 56. Akolzin (Makljukov) - 30. Kühnhackl (Rieder, Holzer), 35. Eisenschmid (Loibl, Seider). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Bez diváků.
  • Kanada - Norsko 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
    Branky a nahrávky:
    1. Brown (Henrique, Power), 11. Henrique (Brown, Power), 35. Mangiapane (Brown), 51. Henrique (Kuemper ) - 30. Valkvae Olsen (Haga), 31. Rosseli Olsen (Krogdahl, Ostby). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Schrader - Merten (oba Něm.), Seewald (Rak.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

Bělorusové, jimž se podařilo nastřádat za předchozí dvě utkání se Švédy a Čechy čtyři body, procitli až ve třetím dějství. Jenže ve 49. minutě při hře ve čtyřech na obou stranách zvýšil už na 4:1 pro britský tým Hammond.

Favorit vyslal za poslední dvacetiminutovku na Bownsovu branku 22 střel, zatímco do té doby jich bylo pouze 14. Ovoce to však přineslo až v posledních devíti minutách. Nejprve snížil Platt a v čase 57:43 ještě Prince. Šarangovič už ale neuspěl a Britové mohli slavit.

Rusko porazilo Dánsko

Po pondělní porážce se Slovenskem (1:3) ruští hokejisté na mistrovství světa v Rize zvítězili nad Dánskem 3:0 a si připsali ve skupině A třetí výhru ze čtyř zápasů. Branky vstřelili Ivan Morozov, Alexandr Barabanov a Dmitrij Voronkov, gólman Alexandr Samonov si připsal ve třetím utkání na světovém šampionátu premiérovou nulu. Kazachstán v dalším odpoledním zápase překvapivě porazil dosud suverénní Německo.

Hned v úvodu se Rusové museli bránit při vyloučení Barabanova a Samonov si poradil s se Stormovou tečí střely Markuse Lauridsena. Vzápětí při Andersenově trestu podržel Dány Dahm, který zlikvidoval střelu Barabanova i dorážku Šalunova, který měl před sebou odkrytou branku. V 15. minutě se dánskému brankáři podařilo vytěsnit Zadorovovu střelu na levou tyč.

Před polovinou utkání se protlačil do šance z rohu Voronkov, ale zastavil jej faulem Jesper Jensen. Dánové se v oslabení ubránili. V 38. minutě šel pykat podruhé v utkání Andersen a sborná už početní výhodu využila. Voronkov ještě před brankovištěm nedokázal zakončit, ale puk se dostal na levou stranu k Morozovovi, který překonal Dahma na bližší tyč.

V úvodu třetí třetiny Dánové další oslabení při Olesenově trestu ustáli a ve 47. minutě při Morozovově pobytu na trestné lavici byli blízko vyrovnání. Po Meyerově střele pomohla Samonovovi horní tyč a gólman Petrohradu si poradil i s Trueho tečí.

V 50. minutě pojistil náskok favorita Barabanov, který se trefil z levého kruhu poté, co se k němu odrazil puk ze souboje Tolčinského s Markusem Lauridsenem. Další branky mohli přidat Burdasov, Morozov a Slepyšev.

V 57. minutě po Morozovově vyhraném vhazování dovršil výsledek střelou z levého kruhu Voronkov. Bilanci jedné branky a asistence v utkání mohl v závěru ještě vylepšit Morozov, ale Dahm zasáhl lapačkou.

Překvapení proti Německu

Hokejisté Kazachstánu porazili na mistrovství světa v Rize Německo 3:2 a připravili mu první porážku na turnaji. Němci jsou i nadále s devíti body v čele skupiny B, Kazachstán se po třetí výhře posunul se sedmi body na čtvrté místo a udržel se ve hře o postup do čtvrtfinále. Kazaši utkání rozhodli ve třetí třetině, nejprve vyrovnal z trestného střílení Roman Starčenko a v čase 55:42 utkání dobršil obrat Pavel Akolzin.

První třetina byla ve znamení střel do tyček. Nejprve orazítkoval brankovou konstrukci Stěpaněnko, poté na druhé straně Jonas Müller. Boční oblouk trefil z dorážky Rieder. Slibnou šanci si vypracoval i Ševčenko, nestihl však ideálně zakončit. Němci byli následně aktivnější, brankáře Bojarkina však překonat nedokázali.

Bezbrankový stav se změnil ve 27. minutě, kdy po rychlém protiútoku prostřelil Niederbergera v německé brance Šin. Němci ale zvýšili aktivitu a Kühnhackl povedenou střelou v polovině utkání vyrovnal.

Poté si slabší chvilku vybral Bojarkin, který podcenil Plachtovo zakončení na bližší tyč, ale dlouho smutnit nemusel. Rozhodčí totiž gól zrušili po takzvané trenérské výzvě, neboť brance útočníka s polskými kořeny předcházel ofsajd. V následné přesilové hře Němce přece jen do vedení posunul Eisenschmid.

Kazaši hrající čtvrtý zápas v pěti dnech ale hned na začátku třetí třetiny vyrovnali. Moritz Müller po 31 sekundách fauloval v gólové šanci Akolzina a kapitán Starčenko nařízené trestné střílení bezpečně proměnil. V 55. minutě mohl dokonat obrat Petuchov, Niederberger byl ale ještě připraven. O minutu později se do brejku dostal Akolzin a premiérovým gólem na MS zajistil svému týmu vítězství. Němci nedokázali vyrovnat ani v téměř dvouminutové power play.

TABULKA SKUPINY A:

1.Rusko4300115:79
2.Slovensko3300010:49
3Švýcarsko320016:96
4.Dánsko411027:95
5.Bělorusko410128:124
6.V. Británie410128:154
7.Švédsko3100210:53
8.ČESKO301028:112

TABULKA SKUPINY B:

1.Německo4300119:99
2.Lotyšsko320107:37
3.Finsko320108:57
4.Kazachstán412018:87
5.USA320019:36
6.Kanada410036:123
7.Norsko410039:153
8.Itálie300035:160
Autor:
Témata: MS v hokeji

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...