Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Je to nepřijatelné.‘ Fasel zkritizoval stažení běloruské vlajky na hokejovém mistrovství světa

René Fasel foto: Profimedia

Riga - Předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel zkritizoval rozhodnutí nahradit během světového šampionátu v Rize ve městě vlajky Běloruska bílo-červeno-bílým praporem používaným běloruskou opozicí.
  21:53

Diplomatický konflikt na pozadí hokeje. Po běloruské vlajce Riga vyměnila i tu ruskou

V dopise vyzval ministra zahraničních věcí Edgarse Rinkevičse a starostu lotyšské metropole Martinše Stakise, aby oficiální státní vlajku vrátili mezi zástavy ostatních účastníků, nebo ze stožárů odstranili i vlajku IIHF.

O výměně vlajek rozhodli Rinkevičs a Stakis v reakci na nedělní vynucené přistání zahraničního letadla v Minsku a následné zatčení opozičního aktivisty a novináře Ramana Prataseviče. Obě země si poté navzájem vyhostily své velvyslance a všechny zaměstnance ambasád.

Podle Fasela ale musí turnaj i IIHF zůstat apolitický a vyzval k nápravě. „Pro nás je to nepřijatelné. V halách vlajky měnit nebudeme a požadujeme stažení vlajek IIHF a šampionátu z těch míst v Rize, kde byly zástavy vyměněny,“ napsal Fasel. Druhou možností je podle něho navrácení původního stavu.

Stakis ale vzkázal, že město raději stáhne vlajku IIHF, než aby zpět vyvěsilo běloruskou. „Musíme si vybrat stranu - lidi toužící po svobodě nebo diktátora,“ uvedl starosta na sociálních sítích.

Bílo-červeno-bílý prapor se loni při protestech proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi stal symbolem běloruské opozice a vzdoru vůči jeho režimu. Právě masové protesty v zemi vedly IIHF na začátku roku k rozhodnutí odebrat Bělorusku spolupořadatelství šampionátu a jako jediné dějiště určit Lotyšsko.

Autor: