130 let
Rick Rypien z Vancouver Canucks v bitce se Zachem Stortinim z týmu Edmonton Oilers

Rick Rypien z Vancouver Canucks v bitce se Zachem Stortinim z týmu Edmonton Oilers | foto: ČTK

San Jose přerušili vítěznou sérii Rangers

Sport
  •   7:47
NEW YORK - Po sedmi zápasech skončila v NHL vítězná série hokejistů New Yorku Rangers. V pondělním utkání sice Jezdci na domácím ledě i díky jedné přihrávce Aleše Kotalíka vedli nad San Jose 2:0, nakonec ale utrpěli debakl 3:7.

Ve 13. minutě zavelel k obratu svým druhým gólem v NHL kanadský útočník Brad Staubitz a ještě do první přestávky vyrovnal Dany Heatley. Od druhé třetiny již hosté na ledě dominovali, což vyjádřili třemi góly.

"Na začátku nám chvíli trvalo, než jsme našli náš styl hry. Po dvou parádních gólech jsme ale získali převahu a až do konce zápasu jsme byli lepší," řekl útočník Patrick Marleau. "Rychle jsme bruslili, dařily se nám protiútoky. A navzájem jsme si na ledě pomáhali. Nevím, co dělali oni, ale my jsme každopádně byli hodně dobří," uvedl Joe Thornton.

Že Sharks podali týmový výkon, dokazuje i statistika zápasu - gól nebo asistenci si připsalo hned třináct hráčů San Jose. První hvězdou večera byl vyhlášen útočník Devin Setoguchi, který vstřelil dva góly a na jeden přihrál.

"Abych byl upřímný, opravdu nevím, proč jsem pouštěl jeden gól za druhým a proč nám dnešní utkání nevyšlo," řekl domácí gólman Steve Valiquette, jehož po čtyřiceti minutách a pěti inkasovaných gólech nahradil Henrik Lundqvist.

Kouč Rangers John Tortorella ale pro důvody debaklu nemusel chodit daleko.

"Vyloučení," byla jeho odpověď. Rangers hráli celkem sedmkrát v oslabení, pěti faulů se přitom dopustili v útočném pásmu. Dvakrát za to zaplatili gólem ve své síti.

"Nevím, kolikrát jsme v útoku faulovali za poslední tři nebo čtyři zápasy, ale musíme s tím už přestat. A jestli se to nezmění, hráči, kteří to dělají, budou na ledě dostávat méně prostoru," pohrozil Tortorella. Na mysli měl zřejmě především Seana Averyho, který seděl na trestné lavici hned dvakrát.

Gól po siréně
Nevydařený vstup do sezony prožívají hokejisté Vancouveru. V derby na ledě Edmontonu podlehli 1:2 a připsali si pátou porážku z osmi zápasů. V pondělí jim stál v cestě výborný brankář Oilers Nikolaj Chabibulin, který zneškodnil 39 střel.

Canucks sice Chabibulina překonali dvakrát, vyrovnávací gól na 2:2 ale hlavní rozhodčí neuznal. Kyle Wellwood totiž zakončil svou akci až pár okamžiků po vypršení základní hrací doby. Hráči Vancouveru se sice chvíli radovali z gólu, opakované záběry však jasně ukázaly, že závěrečná siréna zazněla ještě dříve, než Wellwood vůbec vystřelil.

"Slyšel jsem klakson, ale seběhlo se to tak rychle, že jsem si nebyl jistý," přiznal brankář Chabibulin, který v letošní sezoně už dvakrát inkasoval v závěrečných vteřinách zápasu. "Vzhledem ke zkušenostem z minulých utkání jsem čekal se zatajeným dechem, dokud rozhodčí definitivně neukázal, že to gól nebyl. Pak se mi teprve ulevilo," dodal Chabibulin.

Po třech prohrách v řadě se vzchopili Los Angeles Kings, kteří zvítězili v Dallasu 4:1. Domácí Stars sice vyhráli první třetinu 1:0, v druhé části ale Králové třemi trefami skóre otočili. Hlavní zásluhu na tom měl útočník Ryan Smyth, jenž v 26. minutě vyrovnal na 1:1 a na další dva góly přihrál.

NY Rangers - San Jose 3:7 (2:2, 0:3, 1:2)
Branky: 8. Drury, 9. Del Zotto (Kotalík), 58. Lisin - 27. a 38. Setoguchi, 13. Staubitz, 19. Heatley, 22. Ortmeyer, 44. Vesce, 59. Marleau. Střely na branku: 29:30. Diváci: 18.200.

Dallas - Los Angeles 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)
Branky: 18. Benn - 26. R. Smyth, 34. Justin Williams, 36. Kopitar, 59. Simmonds. Střely na branku: 30:32. Diváci: 16.210.

Edmonton - Vancouver 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 21. O'Sullivan, 51. Gagner - 7. Bernier. Střely na branku: 29:40.

Autor: ČTK