130 let
Alexej Kovaljov.

Alexej Kovaljov. | foto: ČTK

Škaluta, škatulata, hýbejte se: Kovaljov do Ottawy, kam ale s Heatleym?

Sport
  •   9:16
PRAHA - Ottawa získala první hvězdnou posilu do nové sezony. Stala se jí ruská hračička Alexej Kovaljov, jenž s kanadským týmem podepsal smlouvu na dva roky za 10 milionů dolarů. Zápasy mezi Senators a Montrealem tak získávají nový náboj. Navíc se zdá, že Ottawa si připravuje půdu, pro výměnu zlobivého chlapce Danyho Heatleyho.

Šestatřicetiletý Rus ukončil přestupem mezi kanadskými městy Montrealem a Ottawou spekulace, které jej spojovali s Jágrovým Omskem. Nenapodobil tak svého krajana Sergeje Fjodorova, jenž zamířil minulý týden z Washingtonu do Magnitogorsku.

Končí Kaberle v Torontu?

Kanadský ofenzivní obránce Francois Beauchemin se jako volný hráč dohodl na angažmá v Torontu Maple Leafs. V kanadském celku podepsal smlouvu na tři roky s průměrným platem 3,8 milionů dolarů (asi 70,7 milionu korun) na sezonu. Dosavadní opora Anaheimu přichází mimo jiné jako možná náhrada za českého hokejistu Tomáše Kaberleho, o jehož odchodu se spekuluje.

Devětadvacetiletý Beauchemin prošel draftem v roce 1998, kdy si ho jako 75. v pořadí vybral Montreal. V NHL se výrazněji prosadil až v roce 2005, kdy ho s dvanácti starty v soutěži získal z Columbusu Anaheim při výměně za ruského veterána Sergeje Fjodorova.

Rázem se stal oporou zadních řad kalifornského celku a v roce 2007 mu pomohl vybojovat Stanley Cup. V poslední sezoně však vinou zdravotních problémů odehrál jen 20 utkání.

Jeden z nejšikovnějších hokejistů NHL hraje slavnou soutěž již od roku 1992, kdy se stal prvním Rusem draftovaným slavnou soutěží v 1. kole. Po angažmá v New Yorku Rangers a Pittsburghu strávil posledních pět sezon v dresu Montrealu, hlavního rivala Ottawy, kde vykonával funkci kapitána.

"Vždy, když jsme hráli s Montrealem a Kovaljov šel na led, byl jsem k smrti vyděšený, že právě on rozhodne," uvedl generální manažer Ottawy Bryan Murray. "Když byla možnost ho získat, neváhali jsme. Podle mě je to jeden z nejzajímavějších hráčů v lize," dodal. Kovaljov je ovšem znám také svou náladovostí, v minulé sezoně byl dokonce pro špatné výkony na několik zápasů posazen na tribunu. Po návratu do týmu ale opět zářil.

Během šestnácti sezon v NHL odehrál Kovaljov 1151 zápasů a připsal si 941 kanadských bodů za 394 gólů a 547 asistencí. V roce 1994 vyhrál s New York Rangers Stanley Cup. Má také zlatou olympijskou medaili z Albertville z roku 1992 a je juniorským mistrem světa ze stejného roku.

Autoři: Antonín Vavrda, ČTK