Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Stane se, říká Krejčí. V play-off NHL ale září a je hvězdou Bostonu

Sport

  9:30
BOSTON/PRAHA - Český hokejový útočník David Krejčí z Bostonu znovu září v play-off NHL. Poprvé od roku 1993, kdy se na ledě Maple Leafs podobně prosadil Wayne Gretzky, nasázel hráč soupeře v hokejem posedlém městě hattrick. Krejčí svým třetím gólem ukončil prodloužení a v 1. kole Stanley Cupu postrčil Bruins do vedení 3:1.

Český hokejista Bostonu Bruins David Krejčí foto: Reuters

Žádné okázalé křepčení, šplhání po plexisklu nebo klouzání po břiše. Krejčí po své třetí trefě jen lehce zapumpoval zaťatou pěstí, blaženě se usmál a zapadl do náruče spoluhráče Marchanda. Jako by to byla ta nejjednodušší věc a nejběžnější situace. Gólem v prodloužení završit hattrick v zápase play-off je přitom v hokeji takřka hrdinský čin. V dějinách Bruins to za 89 let jejich existence dokázal jediný další hráč: Jean Ratelle, člen zámořské Hokejové síně slávy, v roce 1979 proti Montrealu.

K TÉMATU

"Stane se..." řekl jen Krejčí, když se ho reportéři zeptali, kde se v něm bere schopnost zabrat v těch nejvypjatějších chvílích. Už před středečním mačem v Torontu se o něm psalo a mluvilo jako o kometě play-off. Chválili ho fanoušci, parťáci i odborníci. Ve čtvrtém střetu Toronto - Boston však 27letý centr svou pověst ještě vylepšil. Obvykle nesobecky připravuje šance ostatním, tentokrát se však předvedl jako machr na zakončení. Nejprve se dravě nahrnul k brankovišti, kde se od něj odrazil puk za čáru. Poté nádhernou ranou z voleje využil Hortonův pas v přesilovce.

V posledních třech sezonách je nejproduktivnějším mužem Stanley Cupu

Otočil tak skóre z 2:1 na 2:3. A když to na vítězství nestačilo, přihodil ještě jeden "kousek". V čase 73:06 ukončil bitvu po průniku po levém křídle.  "Nesmíme propásnout šance vypálit," znělo kabinou Bruins před prodloužením. Krejčí přesto po cestě k torontské brance myslel na jiné řešení. "Celou dobu jsem chtěl přihrát, jenže kluci byli obsazení, takže mi nezbylo nic jiného než vystřelit. Naštěstí to tam spadlo," popisoval novinářům a slávu svaloval na ostatní. Bek Chára založil akci vypíchnutím kotouče. Forvard Horton ho obětavě prostrčil okolo protivníka Phaneufa, přičemž musel strpět prudký náraz.

Další útočník Lucic se hrnul k brankovišti, a udělal tak prostor pro Krejčího, jenž se švihem trefil pod paži gólmana Reimera. Byl to už jeho druhý hattrick v play-off, první zaznamenal předloni v Tampě. Tehdy mu však radost zkazila porážka 4:5. Tentokrát se prostřílel do nebe. Podobnou škodu nezpůsobil v Torontu ve Stanley Cupu žádný hráč soupeře od semifinále 1993, kdy třemi brankami rozhodl o vítězství hostů z Los Angeles jistý Wayne Gretzky. Ten byl mimochodem také spíš nahrávačem než kanonýrem.

V posledních třech sezonách je Krejčí jasně nejproduktivnějším mužem Stanley Cupu. Na jaře 2011 ovládl bodování a pomohl Bostonu k poháru po nekonečných 39 letech. V celkem 62 startech v play-off nastřádal 25 gólů a 32 asistencí.  "Mě to nepřekvapuje," citovala Milana Lucice webová stránka Bruins. "Vždyť ho už šest let zblízka sleduju. Jen mi připadá neskutečné, jak je stále přehlížený."

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...