130 let

Český hokejista Bostonu Bruins David Krejčí | foto: Reuters

Stane se, říká Krejčí. V play-off NHL ale září a je hvězdou Bostonu

Sport
  •   9:30
BOSTON/PRAHA - Český hokejový útočník David Krejčí z Bostonu znovu září v play-off NHL. Poprvé od roku 1993, kdy se na ledě Maple Leafs podobně prosadil Wayne Gretzky, nasázel hráč soupeře v hokejem posedlém městě hattrick. Krejčí svým třetím gólem ukončil prodloužení a v 1. kole Stanley Cupu postrčil Bruins do vedení 3:1.

Žádné okázalé křepčení, šplhání po plexisklu nebo klouzání po břiše. Krejčí po své třetí trefě jen lehce zapumpoval zaťatou pěstí, blaženě se usmál a zapadl do náruče spoluhráče Marchanda. Jako by to byla ta nejjednodušší věc a nejběžnější situace. Gólem v prodloužení završit hattrick v zápase play-off je přitom v hokeji takřka hrdinský čin. V dějinách Bruins to za 89 let jejich existence dokázal jediný další hráč: Jean Ratelle, člen zámořské Hokejové síně slávy, v roce 1979 proti Montrealu.

K TÉMATU

"Stane se..." řekl jen Krejčí, když se ho reportéři zeptali, kde se v něm bere schopnost zabrat v těch nejvypjatějších chvílích. Už před středečním mačem v Torontu se o něm psalo a mluvilo jako o kometě play-off. Chválili ho fanoušci, parťáci i odborníci. Ve čtvrtém střetu Toronto - Boston však 27letý centr svou pověst ještě vylepšil. Obvykle nesobecky připravuje šance ostatním, tentokrát se však předvedl jako machr na zakončení. Nejprve se dravě nahrnul k brankovišti, kde se od něj odrazil puk za čáru. Poté nádhernou ranou z voleje využil Hortonův pas v přesilovce.

V posledních třech sezonách je nejproduktivnějším mužem Stanley Cupu

Otočil tak skóre z 2:1 na 2:3. A když to na vítězství nestačilo, přihodil ještě jeden "kousek". V čase 73:06 ukončil bitvu po průniku po levém křídle.  "Nesmíme propásnout šance vypálit," znělo kabinou Bruins před prodloužením. Krejčí přesto po cestě k torontské brance myslel na jiné řešení. "Celou dobu jsem chtěl přihrát, jenže kluci byli obsazení, takže mi nezbylo nic jiného než vystřelit. Naštěstí to tam spadlo," popisoval novinářům a slávu svaloval na ostatní. Bek Chára založil akci vypíchnutím kotouče. Forvard Horton ho obětavě prostrčil okolo protivníka Phaneufa, přičemž musel strpět prudký náraz.

Další útočník Lucic se hrnul k brankovišti, a udělal tak prostor pro Krejčího, jenž se švihem trefil pod paži gólmana Reimera. Byl to už jeho druhý hattrick v play-off, první zaznamenal předloni v Tampě. Tehdy mu však radost zkazila porážka 4:5. Tentokrát se prostřílel do nebe. Podobnou škodu nezpůsobil v Torontu ve Stanley Cupu žádný hráč soupeře od semifinále 1993, kdy třemi brankami rozhodl o vítězství hostů z Los Angeles jistý Wayne Gretzky. Ten byl mimochodem také spíš nahrávačem než kanonýrem.

V posledních třech sezonách je Krejčí jasně nejproduktivnějším mužem Stanley Cupu. Na jaře 2011 ovládl bodování a pomohl Bostonu k poháru po nekonečných 39 letech. V celkem 62 startech v play-off nastřádal 25 gólů a 32 asistencí.  "Mě to nepřekvapuje," citovala Milana Lucice webová stránka Bruins. "Vždyť ho už šest let zblízka sleduju. Jen mi připadá neskutečné, jak je stále přehlížený."

Autor: