Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Růžička proti Slavii. Hokejová baráž startuje pikantním soubojem

Sport

  8:30
PRAHA - I když se pozornost hokejových fanoušků logicky upíná spíše k bojům o extraligový titul, rovněž „o patro níž“ se budou dít hodně zajímavé věci. Už jen středeční start baráže ve vršovickém Edenu bude docela „hukot“.

Klhůfek slaví gól do sítě Chomutova. foto: Reuters

Brankář Kopřiva, stejnojmenný trenér, Vladimír Růžička ml. v útoku a jeho otec možná někde ve VIP prostorách. Ne, to není slávistické mužstvo - v dosud prvoligovém Chomutově působí několik osobností, které byly dlouho dobu spjatí s pražským klubem. A právě Růžičkův příběh je pikantní.

Reprezentační kouč před sezonou po dvaceti letech opustil Slavii a v Chomutově dělá konzultanta. Jeho vliv na Piráty je značný, s hráči chodil občas i na led. „Slavii přeju záchranu, ale mnohem víc mě zajímá, aby se Chomutov dostal do extraligy,“ prohlásil Růžička minulý týden na startu přípravy na MS. Dál situaci nechtěl rozebírat a dodal, že se soustředí na národní tým.

Začíná baráž o extraligu

Duely Slavia vs. Chomutov a Olomouc vs. České Budějovice (oba od 18 hodin) startuje čtyřčlenná skupina o udržení. Každý se s každým utká čtyřikrát: dva nejlepší týmy si zajistí účast v extralize a dva zbylé budou příští sezonu hrát jen 1. ligu.

A reakce druhé strany? „Pro mě to pikantní není. Mám klapky a jdu do toho s tím, že chceme urvat každé utkání. Bez ohledu na soupeře!“ řekl pro hokej.cz slávistický střelec Jaroslav Bednář a přiznal, že současná sezona je pro něj obrovským náporem na psychiku: „Už to nikdy nechci zažít.“

Chomutovu by měl k návratu do extraligy pomoct i útočník Nikola Gajovský, který hraje baráž nepřetržitě od roku 2008 (4x za Boleslav, 3x v Chomutově). Až do loňska přitom vždy postoupil. „Není se asi moc čím chlubit, ale zase mě nic nepřekvapí,“ podotkl 28letý hráč.

V Českých Budějovicích má pět barážových účastí útočník Boháč, fanoušci vzpomínají na deset let starý úspěch v prolínací soutěži, pod nímž jsou podepsány hvězdy Prospal či Dvořák. Motor je v euforii, baráž se nečekala a prezident Roman Turek tvrdí: „Postupu do extraligy se nebráníme.“

Zachránit se naopak chce Olomouc a v jejím dresu olympijský šampion Pavel Patera: loni spadl z extraligy s Kladnem, teď ho čeká na závěr kariéry další těžký boj. Druhá půlka dubna určí dva vítězné příběhy.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...