Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Třinec nedotáhl své senzační tažení ve Spengler Cupu k titulu, Kanada získala rekordní 16. prvenství

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Davos - Hokejisté Třince při svém úspěšném tažení na Spenglerově poháru na celkový triumf nedosáhli a podlehli ve finále Kanadě 0:4. Výběr Javorových listů si v 93. ročníku nejstaršího turnaje světa připsal rekordní 16. prvenství. Kanaďané zápas rozhodli v rozmezí 30. a 34. minuty, kdy získali třígólové vedení.
  14:50

Třinec postoupil do finále Spenglerova poháru jako první český tým od roku 2004, kdy se to povedlo Spartě. Pražané tehdy podlehli domácímu Davosu 0:2. Naposledy uspěla z tuzemských celků v roce 1982 Dukla Jihlava.

Do první větší šance se dostal ve čtvrté minutě Clark, který ale svou už sedmou branku na turnaji nepřidal. Na druhé straně skončila mimo Marcinkova teč a následně si gólman Ocelářů Štěpánek poradil s Upshallovou střelou. 

V závěru úvodního dějství při Postmově vyloučení Fucale poradil se střelou Chmielewského i jeho následnými dorážkami.

V úvodu druhé části pomohla Třinci po střele Wierciocha branková konstrukce. Oceláři odolali i při vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě. Ve 28. minutě v přečíslení nedostal přesnou přihrávku Clark a vzápětí trefil Jeffrey tyč.

Třinec - Kanada 0:4

(0:0, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky:
30. Jeffrey (Tambellini, K. Versteeg), 32. Mitchell (Noreau, Clark), 34. K. Versteeg (Noreau, Jeffrey), 45. Jeffrey (Noreau). Rozhodčí: Lemelin (USA), Romasko (Rus.) - Kaderli (Švýc.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:3. Diváci: 6300.
Třinec: Štěpánek - M. Doudera, Haman, D. Musil, Hrachovský, Zahradníček, M. Adámek - Dravecký, Marcinko, M. Stránský - Martynek, M. Kovařčík, O. Kovařčík - Adamský, Polanský, Chmielewski - Hrňa, Mikulík, Š. Novotný - Szturc. Trenér: M. Zadina.
Kanada: Fucale - MacDonald, Noreau, Wiercioch, A. Grant, Maione, Postma, Mitchell - Versteeg, Jeffrey, Clark - DiDomenico, Winnik, Danforth - Boychuk, Fehr, Jooris - Upshall, Tambellini, Maxwell - Faille. Trenér: Craig MacTavish.

Při vyloučení Polanského v čase 29:02 už otevřel zblízka skóre Jeffrey. 

Při následném trestu Michala Kovařčíka vychytal Štěpánek Clarka, ale po Marcinkově faulu proměnil přesilovou hru pěti proti třem střelou z levého kruhu Mitchell.

Při Hamanově pobytu na trestné lavici zakončil kombinaci Jeffreyho a Noreaua Kris Versteeg a zvýšil na 3:0. Oceláři ve druhé části inkasovali celkem pět trestů a Kanaďané třemi využitými přesilovkami rozhodli.

Ve 45. minutě pak z úniku překonal nadvakrát Štěpánka Jeffrey. 

Úřadující český mistr i přes prohru výrazně vylepšil loňský výsledek. Při premiéře na Spenglerově poháru tehdy nevyhrál ani jeden ze tří zápasů a skončil ve čtvrtfinále.

Autor: