Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Hokejisté Washingtonu podlehli po nájezdech Tampě, Kubalík se tentokrát neprosadil

Radko Gudas. foto: ČTK

Toronto/Edmonton - Hokejisté Washingtonu podlehli ve svém prvním utkání ve skupině o nasazení do play off ve Východní konferenci Tampě Bay 2:3 po samostatných nájezdech. K zisku bodu poražených Capitals pomohl ve Scotiabank Areně v Torontu český obránce Radko Gudas, po jehož tečované střele odražené od levé tyče snížil slovenský útočník Richard Pánik na 1:2.
  7:18aktualizováno  9:29

V dresu Edmontonu se zaskvěl hattrickem kapitán Connor McDavid a Oilers díky vítězství 6:3 vyrovnali sérii kvalifikace play off s Chicagem na 1:1. V barvách Blackhawks po sobotním pětibodovém nováčkovském rekordu vyšel naprázdno český útočník Dominik Kubalík.

Hráčům Tampy vyšel začátek prvního soutěžního zápasu po více než čtyřech měsících lépe než Washingtonu a v 13. minutě se zásluhou Nikity Kučerova dostali do vedení. Nejproduktivnější hráč Lightning v základní části se v levém kruhu uvolnil přes českého obránce Michala Kempného a střelou do pravého horního rohu nedal brankáři Holtbymu šanci.

Těsně před polovinou utkání zvýšil z dorážky Mitchell Stephens, Capitals ale v závěru druhé třetiny dvěma rychlými brankami vyrovnali. Na Pánikův kontaktní gól z 38. minuty o dvě minuty později navázal Jevgenij Kuzněcov, který využil nejistý zákrok brankáře Andreje Vasilevského a dotlačil puk do sítě. O výhře Lightning rozhodl ve třetí sérii nájezdů Kučerov.

„Myslím, že to byl zápas jako v play off. Snažíme se získat co nejvíce bodů a zajistit si co nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů,“ řekl útočník Tampy Bay Patrick Maroon.

Ve druhém nočním torontském utkání zvítězil Pittsburgh nad Montrealem 3:1 a vyrovnal kvalifikační sérii pátého s dvanáctým týmem Východní konference na 1:1. Hlavní zásluhu na výhře Penguins měla první útočná formace, jejíž členové Jake Guentzel, Sidney Crosby a Conor Sheary si připsali celkem pět kanadských bodů.

Crosby svým 188. bodem v play off vyrovnal Joea Sakica a Douga Gilmoura na osmém místě historických tabulek. „Mám z našeho výkonu dobrý pocit, protože jsme si dokázali vytvořit spoustu šancí. Soupeř na nás ale neustále dotíral a brankář Murray musel ve třetí části předvést několik těžkých zákroků. I přes pár zaváhání jsme ale dnes odvedli dobrou práci,“ radoval se z týmového výkonu kapitán Penguins.

Edmonton také odpověděl výhrou na úvodní porážku. Hlavní roli proti Chicagu hrál McDavid, který předvedl první třígólový zápas ve vyřazovacích bojích v kariéře.

Kapitán Oilers otevřel skóre již po 19 sekundách, když se výborně zorientoval v předbrankovém prostoru a trefil se do horního rohu branky Coreyho Crawforda. V páté minutě McDavid přebruslil finského obránce Olliho Määtäho a bekhendem prostřelil Crawforda podruhé. Třetí branku vstřelil druhý nejproduktivnější hráč základní části v 38. minutě za stavu 3:3. Z ostrého úhlu překvapil gólmana, využil přesilovou hru a poslal Edmonton do vedení.

Definitivně utkání rozhodl čtyřicetisekundový úsek ve třetí části. V 48. minutě Crawford nedokázal za brankou zachytit nahozený puk a daroval gól Jamesi Nealovi a v čase 48:05 uzavřel skóre Alex Chiasson.

Ve skupině nejlepších čtyř týmů západní konference si připsali dva body hráči Vegas, kteří porazili Dallas 5:3. Golden Knights o svém vítězství rozhodli ve třetí části, v které otočili čtyřmi góly nepříznivý stav 1:3.

Autor: