130 let
Česká radost (Jágr, Vokoun a Rolinek).

Česká radost (Jágr, Vokoun a Rolinek). | foto: Reuters

Speciál

Víra a srdce. Cesta za obhajobou začíná

Sport
  •   14:00
PRAHA - V úvodu loňského května odjížděli do Německa jako podceňovaná parta bezejmenných outsiderů. Uplynul rok a čeští hokejisté se chystají k obhajobě světového titulu. Na Slovensko. S novým trenérem. A v poněkud jiné roli.

Hokejový svět nyní upíná pozornost na v pořadí 75. mistrovství světa, které slovenská země pořádá poprvé ve své samostatné historii. Je to jedno z velkých očekávání. Z českého pohledu je však to největší, jak si v honbě za medailí povede národní tým. Tým, který znovu po pěti letech převzal kouč Alois Hadamczik, tým, v němž už potřetí v řadě nechybí Jaromír Jágr.

Tým, který má potenciál... A šanci na úspěch alespoň stejně velkou jako na minulé akci. Ostatně byli to právě Češi, kteří v Kolíně nad Rýnem zbořili smysl veškerých prognóz. A dokázali, že i moderní hokej umí tvořit zázraky. "Bude důležité, aby se zase dala dohromady dobrá parta," tvrdí Patrik Eliáš, jedna ze zámořských posil. "To potom může být velkým základem pro náš úspěch." Ten šampionát znovu přichystá výjimečné chvíle a věřte - rozhodně stojí za to ho sledovat.

Proč sledovat MS

Obhajoba zlata - Češi po pěti letech jedou na šampionát opět v pozici obhájce titulu, stejně jako když Alois Hadamczik přebíral tým po Vladimíru Růžičkovi poprvé. 

Jágrova forma - V reprezentaci mu to jde s přibývajícími roky stále víc. Lídr Čechů je ve formě a dají se od něj čekat velké věci. Přitom to může být i jeho poslední MS.

Slovenská premiéra - Poradí si Slováci jako nováčci s organizací MS? A ustojí domácí tlak? Už tři roky tým nehrál ani play off, teď to má parta velkých jmen změnit.

Outsideři na scéně - Dánové, Norové, Němci... Ti všichni loni dokázali porážet papírové favority a starat se o překvapivé senzace. Bude jejich vzpoura pokračovat?

Mladá krev - Top nejlepší hráče asi neuvidíte, ale velké talenty ano - jako například Eberleho nebo Tavarese z Kanady a další mladíky.

1. Třeba v tom, jak si povede domácí mužstvo Slováků, kteří se už tři roky neprobili ani do čtvrtfinále. Soubor velkých jmen to má letos změnit - a slova brankáře Jaroslava Haláka mluví za všechny: "Většina hráčů zažije mistrovství ve své rodné krajině jednou za život. Je to pro nás velké lákadlo."

2. Třeba v tom, zda se znovu zrodí vzpoura hokejových "trpaslíků", čímž byl tolik typický nepředvídatelný šampionát v Německu. Největší loňské překvapení, Dány, má teď Česko už v základní skupině.

3. Třeba v tom, jestli Kanada odčiní své poslední fiasko, kdy vyhrála pouhé tři zápasy ze sedmi. A zda Rusko, už tradičně největší kandidát na zlato, získá zpátky svoji nadvládu, o niž ho v loňském finále připravila česká vůle zvítězit.

Ale může být znovu takhle silná i letos pod Hadamczikem? Mohou Češi znovu dojít až na absolutní vrchol? Pomůže jim prostředí v blízké Bratislavě, kam se chystají tisíce jejich fanoušků? A jak je nakonec ovlivní absence brankáře Tomáše Vokouna? "I tak máme dva výjimečné gólmany. A já věřím, že to na tomhle mistrovství jen a jen potvrdí," říká Hadamczik.

Není pochyb o tom, že by s původně plánovanou jedničkou měla česká reprezentace ještě daleko větší sílu. Přesto se stále dá najít mnoho nadějných pozitiv... Například že Česku rostou další výborní gólmani v podobě Ondřeje Pavelce či Jakuba Štěpánka. Že se Jágr minulý týden na turnaji v Brně předvedl ve fascinující formě, třebaže měsíc neodehrál jediný ostrý zápas.

Že je dost mistrů světa z loňska zase o něco zkušenějších a nechybí mezi nimi kapitán Tomáš Rolinek. Že se do národního týmu vracejí hvězdy z NHL, o nichž se před rokem tak emotivně diskutovalo. Pamatujete?

Česko - Finsko (Rolinek střílí branku).

Začalo to tehdy po ostudné prohře s Norskem, kdy všechno svým ostrým proslovem odstartoval právě Jágr. V té době už na tým téměř nikdo nesázel. Jenže pak se začalo rodit něco těžko uvěřitelného. Tak těžko, že se mluvilo o zázraku srovnatelném s triumfem amerických amatérů nad "neporazitelnou" sbornou na olympiádě v Lake Placid 1980. "Češi jsou šampiony. Ale jak to vlastně dokázali?" ptala se loni v šoku světová média.

Jak? Nezlomnou vůlí, oddanou bojovností, pevným odhodláním na hranici možného sebeobětování... Soudržností Čechům vlastní. Nebo vírou i v těch nejtěžších chvílích. "Máme ještě lepší tým než minulý rok," myslí si Jágr. "Ale všechno záleží především na tom, kolik do toho dáme srdce. Jak si za tím vítězstvím půjdeme."

Vítězství srdce - ano, přesně takovým titulkem LN před rokem vystihovaly úspěch, který znovu jednou dokázal stmelit celý národ. Vidíte, jak ten čas letí... Nejspíš si ty vzpomínky na zlato vybavíte, jako by se zrodily včera. Tak zkuste zase pár dní hledět více dopředu. A věřit v další senzaci.

Autor: Vítězslav Čermák