130 let
Hokejový útočník Jakub Voráček Vancouveru s třiceti asistencemi je nejlepším...

Hokejový útočník Jakub Voráček Vancouveru s třiceti asistencemi je nejlepším nahrávačem v NHL. | foto: BOB FRID- USA TODAY

NHL: Voráček hvězdou večera. Pomohl k výhře své Philadelphii, skóroval i Simon a Sobotka

Sport
  •   8:45aktualizováno  9:30
NEW YORK - Nejproduktivnější český hokejista v NHL Jakub Voráček ukončil v úterním zápase na ledě Detroitu více než měsíční čekání na gól. Kladenský rodák překonal brankáře Petra Mrázka a skóroval po 14 zápasech. K deváté brance v sezoně přidal i asistenci, pomohl Philadelphii k výhře 3:2 v prodloužení a byl zvolen druhou hvězdou večera.

Mezi střelce i hvězdy zápasu se zapsali i další dva čeští útočníci. Vladimír Sobotka přispěl vítěznou trefou k triumfu St. Louis 3:0 nad Ottawou a dočkal se ocenění pro největší hvězdu duelu. Druhou branku v soutěži si připsal Dominik Simon, jehož Pittsburgh zdolal Carolinu 3:1. Třiadvacetiletého forvarda vyhlásili třetí hvězdou.

Detroit šel v první třetině do vedení, ale v 22. minutě našel Voráček z rohu kluziště obránce Andyho MacDonalda, který přesnou ranou zastavil Mrázkovu neprůstřelnost na 145 minutách a pěti sekundách. Rodák z Ostravy v předchozích soubojích proti Chicagu (4:0) a New Jersey (3:0) neinkasoval a dvěma čistými konty za sebou vyrovnal klubový rekord Dominika Haška z ledna 2008.

„Cítím se velmi dobře. Už jsem párkrát nastoupil do dvou zápasů v rozmezí 24 hodin. Každá příležitost člověku zvyšuje sebevědomí,“ řekl Mrázek. Voráček ho překonal ve 40. minutě střelou z mezikruží v přesilové hře. „V druhé části nás ve všem přehrávali. Nedokázali jsme ani vyhodit puk,“ konstatoval Mrázek. Jeho slova potvrdil i Voráček. „První třetina byla špatná, v té druhé jsme hráli lépe,“ řekl. Detroitu se v 51. minutě zásluhou středního útočníka Franse Nielsena povedlo dotáhnout zápas do 

24.ledna 2018 v 08:36, příspěvek archivován: 24.ledna 2018 v 08:37

V úterý se v NHL trefili Simon, Voráček a Sobotka, všichni tak přispěli k výhře https://t.co/TIVaUyNsDW

prodloužení, v němž podruhé za sebou po 27 vteřinách rozhodl o výhře Flyers centr Travis Konecny. Dvacetiletý Kanaďan po stejně dlouhé době ukončil i nastavený čas v předchozím souboji ve Washingtonu. Philadelphia uspěla počtvrté v řadě a v posledních devíti zápasech ji porazili jen newyorští Rangers.

Voráček je s 46 asistencemi nejlepším nahrávačem v lize a s 55 body mu patří osmé místo v kanadském bodování.

David Pastrňák se nahrávkou podílel na rozhodující akci zápasu mezi Bostonem a New Jersey, na jejímž konci Brad Marchand stanovil konečné skóre 3:2. Domácí Bruins bodovali v 17. utkání po sobě. Všechny góly padly ve druhé třetině, centr Pavel Zacha v dresu Devils zaznamenal také asistenci.

Nahrávku si připsal i Tomáš Plekanec při výhře Montrealu 4:2 nad Coloradem. Vítězná série Avalanche se zastavila na deseti utkáních.

Ondřej Pavelec se dostal do branky New Yorku Rangers v závěru první třetiny zápasu v Anaheimu, poté co mu místo přenechal Henrik Lundqvist po třech inkasovaných brankách ze sedmi střel. Sám propustil ještě dvě rány z 23, poslední gól dostali hosté v power play a Ducks zvítězili 6:3.

Pro útočníka San Jose Tomáše Hertla skončil duel s Winnipegem už v deváté minutě, kdy za vražení obránce Dmitrije Kulikova zezadu na mantinel obdržel trest pět minut a do konce zápasu. Jets v následné početní výhodě zvýšili na 3:0, Sharks se ale dokázali vrátit do zápasz a vybojovali alespoň bod. Výhru Winnipegu 5:4 v prodloužení zařídil druhou trefou večera střední útočník Bryan Little.

Autor: ČTK