Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nula na kontě a konec. Česko uzavřelo svou cestu šampionátem ve čtvrtfinále, dál jdou po těsné výhře Finové

Jere Innala z Finska (vpravo) se raduje se spoluhráči z gólu. foto: ČTK

Aktualizováno
RIGA - Čeští hokejisté ani po devíti letech neukončili čekání na medaili z mistrovství světa. Ve čtvrtfinále šampionátu v Rize podlehli Finům 0:1. Jediný gól dal v čase 32:55 útočník Jere Innala. Nulu vychytal Jussi Olkinuora.
  18:45aktualizováno  22:02

Počtvrté za posledních pět odehraných šampionátů ztroskotal národní tým už ve čtvrtfinále, jen před dvěma lety v Bratislavě byli Češi čtvrtí. Tentokrát obsadil výběr vedený koučem Filipem Pešánem sedmé místo.

Obhájci titulu Finové vyzvou v sobotním semifinále hokejisty Německa. Druhou semifinálovou dvojici tvoří zámořské výběry USA a Kanady.

Boj o kotouč mezi českými hokejisty a jedním Finem.
Jakub Vrána stíhá Nika Ojamäki z Finska.

Od začátku utkání dvou tradičních soků se odehrávala na ledě hodně tuhá bitva. Lépe do ní vstoupili čeští hráči. Ve čtvrté minutě Sund chyboval při křížné přihrávce přes obranné pásmo a „namazal“ přímo na hůl Šulákovi, ale Finy zachránil pozorný Olkinuora.

ČR - Finsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 33. Innala (Pakarinen, Kontiola). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:1, navíc Pakarinen (Finsko) 10 min. Bez využití.

Sestavy:

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, R. Hanzl, Flek - Lenc, Chytil, M. Stránský - Radil, T. Zohorna, Smejkal - A. Musil. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenéři: Jukka Jalonen, Kari Lehtonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.

Lundell svou tečí těsně minul branku, kterou po předchozím Willově startu opět střežil Hrubec, česká jednička na turnaji. Zadina zkoušel dvakrát štěstí bekhendem, Olkinuora byl však znovu připravený. V 18. minutě kapitán Kovář skvělou nahrávkou našel Kloka, který však ani zblízka nedokázal překonat Olkinuoru.

Právě Klok však vzápětí fauloval. V přesilovce se pokoušel zakončit Davidem Musilem tísněný Pakarinen, když dojížděl do českého brankoviště, puk se od Hrubce odrazil do levé tyčky, následně zmizel z dohledu, a přestože se pak objevil pod holí českého gólmana před brankovou čárou, Finové slavili.

Jak se však ukázalo, tak předčasně a neprávem. Následovalo totiž dlouhé a pečlivé zkoumání záznamů ze všech možných úhlů na videu, ale nikde nebylo patrné, že by kotouč přešel čáru. Pokračovala tak finská přesilovka, ale úvodní dějství skončilo bez branek.

Seveřanům naopak patřil nástup do druhé části. Ohtamaa napálil bombou pravou tyčku těsně pod spojnicí. Kaski zakončil ve 25. minutě přečíslení pohotově z prostoru mezi kruhy, ale Hrubec si dokázal poradit. Na konci 33. minuty přišla rozhodující chvíle celého zápasu: Pakarinenovu střelu Hrubec sice vyrazil, ale Innala přes souboj s Hronkem dokázal pohotově dorazit.

Následovala slibná Smejkalova dorážka po Skleničkově pokusu, jenže Olkinuora držel dál čisté konto. Přestál i jedinou přesilovku Čechů na přelomu druhé a třetí části. Finové se plně soustředili na pozornou obranu a čas ubíhal bez větších šancí. Ve 49. minutě to Zadina zkusil opět bekhendem, faulovaný vysokou holí ale neuspěl. Sudí však netrestali.

Dvě a čtvrt minuty před vypršením základní hrací doby přišel oddechový čas české střídačky, na níž následně zamířil i Hrubec a Češi ti zkusili se šesti hráči v poli. V končící 59. minutě se k nebezpečnému zakončení z otočky dostal Kovář, Olkinuora však stihl zareagovat. Chvilku nato vytěsnil vyrážečkou i Zadinův pokus z kruhu. Když pak neuspěl z ideální pozice mezi kruhy ani Kubalík, Finové mohli slavit.

Autoři: ,

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...