Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Podivný polopravdozvěst. Je opravdu Zacha hokejovým spasitelem?

Sport

  13:11
PRAHA - Takové haló okolo národního výběru do dvaceti let český hokej nepamatuje. Může za to jediný muž – Pavel Zacha starší.

Souboj u hrazení. David Kaše vs. Luca Hischier. foto: ČTK/AP

Otec ještě nezletilého jmenovce se dva dny po vyřazení Čechů ve čtvrtfinále mistrovství světa se Slovenskem tvrdě obul do trenéra Přerosta. Na svém blogu vylíčil skandální praktiky nejen v juniorské reprezentaci, ale i v celém mládežnickém hokeji a postěžoval si, že jeho koncepci řešení dosud nikdo ze svazu řádně nevyslyšel.

Jen pro připomenutí, o kom je řeč – že bude malý Pavel hrát NHL, rozhodl Zacha starší ještě před synovým narozením. Svému snu podřídil úplně (vážně úplně) vše. Vymyslel si revoluční způsob výchovy zaměřený na vrcholový úspěch s vlastními dětmi, který nazval kamevéda, a ve světě nemá obdoby.

Zacha se odvolává na to, že jeho pohled sdílí i uznávaný kritik českých poměrů Jaroslav Holík. Ano, Holík skutečně mluví o všudypřítomné protekci a laxním tréninku. I on však například neustále zdůrazňuje nutnost školního vzdělání, stejně jako na to apeloval v rozhovoru pro Lidovky.cz další zlatý trenér Josef Augusta.

ČTĚTE TAKÉ

Zacha šel v podřízení sportovnímu úspěchu i za tuto hranu. Po synově ukončení základní školy vnímá studium jako zcela podružnou záležitost. „Za úspěšnou maturitu budu považovat to, když bude Pavel v prvním kole draftu NHL,“ prohlásil před rokem hrdě pro Novinky.cz.

O tom, že mládežnický hokej nefunguje ideálně, není pochyb. Je však právě tento revolucionář tím pravým nositelem spásné pravdy? Verzi jeho drbů už popřeli i někteří hráči. Zachovu pravdu je třeba dělit minimálně dvěma, pak může být užitečná.

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč