130 let

Fernando Alonso | foto: ČTK

Alonso vyhrál v Malajsii za McLaren

Sport
  •   14:07
KUALA LUMPUR - Mistr světa Fernando Alonso vyhrál Velkou cenu Malajsie a ujal se vedení v šampionátu. Španěl vybojoval premiérový triumf v barvách McLarenu, kam přestoupil z Renaultu.

"Absolutně fantastické a velmi překvapivé. Nikdy bych si nepomyslel, že už po druhém závodě budu stát úplně nahoře. Vyhrát Grand Prix pro dva různé týmy je něco mimořádného, splnil se mi sen," rozplýval se šťastný Alonso. Španělský pilot označil za rozhodující okamžik v závodu start.

Úspěch McLarenu podtrhl v Kuala Lumpur druhým místem nováček seriálu Lewis Hamilton. Dvaadvacetiletý Angličan odolal v závěru přibližujícímu se Kimimu Räikkönenovi, který přišel třetím místem o průběžné vedení. "Byl to nejtěžší závod v mojí kariéře, na konci jsem byl úplně grogy," řekl Hamilton. Největším soupeřem bylo pro něj vedro, kvůli kterému mu už v polovině závodu došla voda a před dehydratací jej zachránilo jen to, že tekutiny doplňoval předtím celý den.

Závod nečekaně nezvládl Räikkönenův týmový kolega Felipe Massa. Po vítězství v sobotní kvalifikaci udržel vedení jen několik metrů. Vedení se okamžitě ujal Alonso, který se soupeřům vzdálil. Na Hamiltona marně dorážely oba vozy Ferrari. "Vidět za sebou dvě ferrari, o kterých víte, že jsou lehčí a rychlejší, není nic příjemného," řekl Hamilton.

Massa navíc už v šestém kole při pokusu o předjetí vyjel z trati a zařadil se až za čtvrtého Němce Nicka Heidfelda v BMW. "Tady se nepředjíždí snadno a já to musel zkusit. Neudržel jsem se na trati, to je život. Ale mclareny mě překvapily. Ne tím, že jsou rychlé, ale jak jsou rychlé," řekl Massa. Pořadí na vedoucích pozicích od jeho chyby měnilo už jen při zastávkách v boxech.

Jeho snahu o návrat ztracených pozic pak ničily opakované chyby, po kterých Heidfeld bezpečně zopakoval umístění z Melbourne. Stejně tak neuspěl Räikkönen, který v posledních osmi kolech zlikvidoval zhruba sedmisekundovou ztrátu na Hamiltona, ale k předjížděcímu manévru se už nedostal.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK